Home » Избрано

Ройтерс: България разследва “пътна руска рулетка”

2009.10.29 Няма коментари
Spread the love

Българската прокуратура разследва нова хазартна игра, в която автомобилистите предизвикват смъртта като преминават с висока скорост на червен светофар, а залозите достигат до 5 хил. евро, съобщи Ройтерс като се позовава на прокуратурата.

Целта на начинанието, известно като “пътна руска рулетка”, е шофьорите да преминат с висока скорост на червено на оживени кръстовища без да се блъснат в други коли или пешеходци.

Прокуратурата е започнала разследване по случая, след като медии съобщиха, че от лятото новата игра се организира през нощта на оживени кръстовища в София.

През юни двама души починаха след като мотоциклетист блъсна зрител на подобна надпревара на околовръсното шосе край София.

Всеки път, когато получим сигнал за подобна нерегламентирана надпревара, изпращаме патрули, заяви комисар Ваньо Стоевски, началник на КАТ-София пред Ройтерс.

След смъртните случаи през юни полицията наблюдава пътищата, на които обикновено се организират подобни надпревари.

Участниците в “пътната руска рулетка” се информират чрез есемес за мястото, на което ще се състои надпреварата в определената вечер.

Банди шофьори в София се сблъскват – понякога съвсем буквално, със смъртта, като залагат суми до 10 хил. лева и профучават на червено със скорост над 120 км/ч, писа британският “Дейли телеграф” преди три дни.

Според публикацията петима души вече са загинали, а много други са ранени откакто тази лудост е започнала да набира скорост през лятото.

Според правилата на играта, участниците трябва да карат с максимална скорост и да не използват спирачките.

Петдесетимата или малко повече шофьори, участващи в играта, са предимно младежи на двайсет или малко над двайсет години и карат спортни автомобили. Събират се в полунощ на предварително избрани места в северната част на града.

В друг вариант на играта, шофьорът влиза в кръгово движение от посока, противоположна на движението.

Трети вариант е състезание между две коли, движещи се по двулентов път с двупосочно движение в рамките на града, като едната се движи в насрещното. В някои случаи бандите на състезателите блокират участъци от магистрали, докато се провежда надпреварата.

Таксиметровият шофьор Румен Георгиев заявил за “Дейли телеграф”, че вече се бои да кара в София по тъмно.

Източник: БГНЕС, Aгенция Фокус

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.