Home » Избрано

Енергийните проекти – икономика или политика?

2009.10.24 Един коментар
Spread the love

Руската страна има желание въпросът с АЕЦ „Белене“ да се реши политически и то колкото се може по-бързо, но за нас важен е икономическият подход, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по БНТ.

Нямаме окончателен разчет какъв процент от централата трябва да притежава държавата, заяви Трайков. Ако се стигне до вариант, в който България търси сама инвестиране на целия проект, нещата стават съвсем други, след като има съмнение за участието на RWE. След изясняване на дела, който България и RWE ще запазят в проекта, ще бъдат поканени нови инвеститори. Обсъждана е възможността за участие на френски, италиански и руски компании. Министър Трайков е подчертал, че приоритет за страната е не само намирането на средства за реализация на проекта, а условията, при които ще бъдат привлечени ресурсите. Кредитно финансиране с държавна гаранция не е сред обсъжданите варианти. Руски компании ще бъдат поканени да участват наравно с други заинтересовани компании като инвеститори в проекта. Споменавани са варианти, според които Русия да държи голям дял от централата, но тук трябва да се обмислят всички възможни съображения, каза Трайков. За “Южен поток” руският министър Шматко е информирал българския министър, че тръбата ще минава през турската част на Черно море и после по суша през нас. Според него въобще не се обсъжда друг вариант за трасето, което да заобикаля нашата страна. Основният въпрос е за количествата, след като желанието е да се увеличи двойно капацитета и как това ще се отрази на договореностите. Колкото по-бързо стане “Южен поток”, толкова по-добре, каза министър Трайков и добави, че имаме интерес да минат и “Набуко”, и “Южен поток” през България. Винаги говорим заедно и за трите проекта с Русия, като централно внимание се обръща на АЕЦ „Белене“, каза министър Трайков, като отбеляза обаче, че няма официално обвързване на трите проекта в едно. За Бургас – Александропулос поискахме възможно решение не с плаващи буйове, а с разширяване на пристанището, каза Трайчо Трайков и заяви, че очакват отговор. Според него проектът “Самсун – Джейхан” вероятно ще се реализира, това са конкуренти проекти с Бургас – Александропулос, но има смисъл и от двата. Мисля, че трябва да се бърза не заради самото бързане, а единствено отчитайки всички рискове, каза още Трайчо Трайков и заяви, че всеки проект трябва да върви според собствената си логика.

bgfactor.org

One Comment »

 • Pesho said:

  Какви са личните ползи от колективната вреда за България за повече от 300 млн.$

  Иво Инджев
  http://ivo.bg/

  Държавната компания “Булгаргаз“ е платила през последните две години с 304.5 млн. долара повече за доставяния от “Газпром“ природен газ, отколкото ако тогавашното правителство на Станишев не се беше се подало на руския натиск за предсрочно предоговаряне на руските доставки.

  През декември 2006 г. България подписа анекс към стария договор от 1999 г. и ако си спомняте, параметрите на новото споразумение така и не бяха „издадени”- нито от българските, нито от руските власти.

  Но ето, че дойде време да научим каква сметка сме платили за руския шантаж.

  Това се случи чрез отговора на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на въпрос, зададен от депутата от ДСБ Иван Иванов.

  Имам и аз въпрос: кога ще научим какви са били „ползите” от българските загуби. Не за България, а за нейните управници. И не колективно, а лично, поименно.

  Защото всички ние колективно сме загубили 304,5 милиона долара, а „Газпром” ги е спечелил.

  Но каква е личната изгода на онези тук, които толкова време криха това от нас?

  Има ли наивници, които да повярват, че такива изгоди не са извлечени и ако ги има, как така тази шепа хора се оказват на работа именно в прокуратурата?

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.