Home » Избрано

Посланиците ни в САЩ и Турция ще бъдат отзовани, но ще останат в МВнР

2009.11.03 Няма коментари

Румяна Желева иска дискусия дали българите зад граница да имат право на вот

Външният министър Румяна Желева ще предложи на Министерския съвет посланиците в САЩ и Турция – Лъчезар Петков и Бранимир Младенов, да бъдат отзовани заради допуснати нарушения по време на организирането и провеждането на парламентарния вот. Желева съобщи във вторник, че и двамата ще останат на работа във външното министерство, защото били дипломати с много голям опит.

Мандатите на посланиците могат да се прекратят с президентски указ след решение на Министерския съвет, но до момента въпросът не е обсъждан с държавния глава, отбеляза Желева.

По думите й с отзоваването на Петков, България изпраща “нормален” сигнал към САЩ.

“Те разбират какво се случва и че изборните нарушения занимават българското общество”, отбеляза Желева.

Освен за нередности при организирането на изборния процес зад граница, Бранимир Младенов бе проверяван и заради това, че е кореспондирал директно с депутатите от парламентарната комисия по външна политика в нарушение на правилата на министерството.

Лъчезар Петков пък бе подложен на проверка за изчезването на документите от изборите, проведени в САЩ. Според неговите обяснения е възможно те да са били изхвърлени от чистачката.

Министър Желева съобщи още, че МВнР е преценило, че няма основания за предсрочното прекратяване на мандата на посланика ни в Лондон Любомир Кючуков. Според РЗС Кючуков в качеството си на и.д. министър на външните работи в предишното правителство е главният виновник за разкриването на огромния брой секции в Турция – 123, което е било правено и в открито противоречие с българското законодателство.

Желева отвори и още една тема – дали българите зад граница да могат да гласуват, което, според нея, трябва да бъде широко дискутирано с участието на широко обществено представителство – всички политически сили, неправителствения сектор и други. След това може да се пристъпи към решаването на този въпрос.

“След това, което видях в мисиите ни зад граница, начинът, по който е организирана и проведена цялата изборна процедура за парламентарните избори, мога да ви уверя, че вече нямам никакво съмнение, че България се нуждае от нов изборен кодекс”, посочи Желева.

Автор: Никола Лалов /Mediapool.bg/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.