Home » Избрано

Българите обедняват отново

2009.10.16 Няма коментари

За пръв път от началото на годината статистиката отчете рязко намаляване на доходите на българите. Ако през юли доходите на домакинствата са били с 40 лв. повече от предходния месец, през август те вече са паднали със 17 лв., съобщи “Сега”

Всички пера, формиращи семейния бюджет, бележат спад с изключение на пенсиите и социалните помощи, сочат данните. Ако през юли доходът от заплата е бил средно по 163 лв. на човек, то през август сумата вече е 162 лв.

Кризата и възможността да останат без работа явно са подействали дисциплиниращо на българите, защото приходите в семейния бюджет от заеми и кредити са намалели наполовина.

Все повече българи посягат към спестяванията си – през август са теглени средно по 32 лв., докато през юли те са били 26 лв.

Разходите на домакинствата през август са се увеличили с 29 лв. Това на практика обаче означава, че повече от половината от месечните спестявания на българите са се стопили.

Средният общ доход на домакинствата през август е 777 лв. спрямо 794 лв. предходния месец, сочи статистиката.

Традиционно семействата у нас продължават да дават най-много пари за храна и за жилището си – почти 52% от всички разходи. Най-много обаче са се увеличили парите, похарчени за отдих и образование – от 29 лв. през юли до 37 лв. през август.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.