Home » Избрано

Българите обедняват отново

2009.10.16 Няма коментари
Spread the love

За пръв път от началото на годината статистиката отчете рязко намаляване на доходите на българите. Ако през юли доходите на домакинствата са били с 40 лв. повече от предходния месец, през август те вече са паднали със 17 лв., съобщи “Сега”

Всички пера, формиращи семейния бюджет, бележат спад с изключение на пенсиите и социалните помощи, сочат данните. Ако през юли доходът от заплата е бил средно по 163 лв. на човек, то през август сумата вече е 162 лв.

Кризата и възможността да останат без работа явно са подействали дисциплиниращо на българите, защото приходите в семейния бюджет от заеми и кредити са намалели наполовина.

Все повече българи посягат към спестяванията си – през август са теглени средно по 32 лв., докато през юли те са били 26 лв.

Разходите на домакинствата през август са се увеличили с 29 лв. Това на практика обаче означава, че повече от половината от месечните спестявания на българите са се стопили.

Средният общ доход на домакинствата през август е 777 лв. спрямо 794 лв. предходния месец, сочи статистиката.

Традиционно семействата у нас продължават да дават най-много пари за храна и за жилището си – почти 52% от всички разходи. Най-много обаче са се увеличили парите, похарчени за отдих и образование – от 29 лв. през юли до 37 лв. през август.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.