2024-04-24

1 thought on “Ще се трогне ли най-после някой от оглупяването на нацията

  1. Преди почти четвърт век участвУВах в научен симпозиум, свързан с проблемите на българската диаспора. Моето научно съобщение (публикувано по-късно в посветен на събитието сборник) се отнасяше до гражданството на етническите българи, живеещи извън България.
    В него лансирах идеята българско гражданство ПО ПРАВО да получава всЕко лице, на което ПОНЕ ЕДИНИЯТ ОТ (ПРА)РОДИТЕЛИТЕ Е БЪЛГАРИН. Така с български паспорти щяха да се окажат поне 30,000,000 души, имащи КРЪВНА ВРЪЗКА с България.
    Разбира се, в условията на комунистическа диктатура подобна идея е просто еретична и беше абсурдно да се очаква положителен отзвук от страна на властта („народна“).
    Зарадвах се, когато при промяната на Закона за българското гражданство журналистите (разбрали-недоразбрали) писаха, че точно тази идея е залегнала в закона.
    Радостта ми трая от ден до пладне (до обнародването в „Държавен вестник“) – оказа се, че законът е възприел не кръвната връзка [(пра) родител], а правната такава (родител – БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН).
    Резултатът е известен: десетки хиляди сънародници, чакащи в течение на години българско гражданство; огромна, чудовищна чиновническа корупция в съответните държавни органи (президенство, правителство, Агенция за българите в чужбина, МВР, МВнР и пр.); нахлуване в страната на чужди престъпни структури; и т.н., и т.п. в същия дух.
    Е, как при такава ситуация да се надяваме, че поколенията на Джон Атанасов, Димитър Ночев, Асен Йорданов ще бъдат граждани на държавата България?
    Впрочем, през последните двадесет години всички парламенти и правителства водят една и съща икономическа, образователна и демографска политика: превръщане на политико-правното понятие ДЪРЖАВА БЪЛГАРИЯ в географско понятие СТРАНА БЪЛГАРИЯ.
    Ако беше жив Симеон Радев, щеше да напише нова, жестока книга, озаглавена: „ЗАЛИЧИТЕЛИ НА СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРИЯ“.
    Впрочем, такова алтернативно заглавие би прилягало на изключителната нова книга на проф.Янко Н. Янков-Вельовски „ЛЕГИТИМНИТЕ ОСНОВИ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ВЛАСТ В БЪЛГАРИЯ“.
    Всеки, който претендира да е българин, би трябвало да я прочете, за да се стресне и да се събуди от вековния си сън.
    Преди да е станало късно – окончателно и безвъзвратно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *