2024-04-20

2 thoughts on “Кой уби прокурора Николай Колев и ямболската адвокатка

  1. Из речника на един главен прокурор

    17 Февруари 2010

    Автор: Едвин Сугарев

    “Аз не съм в такива отношения с тоя гном смрадлив Атанасов, нито пък с неговата оперетна фигура Емануил Йорданов, че да ходя да ги моля. Не съм ги молил, нито са ми на ранга, нито са ми близки – как ще ги моля? Вие дойдохте ли мен да ме помолите – не, защото не се познаваме. Аз с тях не съм близък, за да ги моля.”

    Никола Филчев, бивш главен прокурор на България; бивш посланик на същата в Казахстан

    Филчев проговори. Оказа се, че не се е запилял някъде по света, след като дезертира от посланическия си пост в Казахстан и зачезна в неизвестна посока. Тук бил, кротко мърдал ушички на Първа частна улица – тази с бариерата, показана наскоро по всички телевизии. Улицата на баретите, където обитава внушителен апартамент в респектиращо съседство с Трактора и Хамстера; в билдинг, собственост на същите (злите езици твърдят, че те му били подарили и апартамента).

    Горните думи са добра илюстрация за табиетите на Филчевата реч, която винаги се е радвала на сериозно медийно внимание. Надявам се, че всички си спомнят някогашните му още по-колоритни изяви – например случаите, в които псуваше депутати на майка – или в които обясняваше на журналисти, че бил плод-зеленчук. Или примерно думите му по адрес на Брус Джаксън, чиито заслуги за присъединяването на България към НАТО бяха наистина неоценими: “Този Джак Бруксън е някакъв международен шмекер, който се взема насериозно.”

    Или – за да добием представа за гилдийния сленг на прокуратурата, можем да си спомним епитетите на неговата дясна ръка Спартак Дочев по адрес на същия този Брус Джаксън: “обикновен подлец”, “вонящо влечуго” и “миризлив мушморок”. И обобщението: “Внимавай в картинката, мушморок такъв! Българският народ няма нужда от лъжци и мошеници!” Защо така? Ами просто защото Брус Джаксън си беше позволил да изрече публично мнението си за главния прокурор на България – и да изрече безспорната истина, че Филчев и неговото обкръжение работят повече в полза на престъпниците, отколкото в полза на държавата.

    Та и сега така. Само да напомня – въпросния “гном смрадлив Атанасов” наистина не беше сред любимците на Филчев – особено след като през април 2000 г. в съвместна операция с чуждите тайни служби задържа на бургаското летище украински самолет, контрабандиращ оръжие за ембаргова Еритрея – за което получи благодарности от ООН. Филчев, който по това време беше на посещение в Украйна, с факс до бургаския окръжен прокурор освободи самолета да си лети по живо и по здраво, и заведе дело срещу ген. Атанасов. То не остана прецедент: в рамките на своя мандат Филчев заведе и още две чисто манипулативни дела срещу въпросния “гном” – като най-накрая успя да го прибере в следствения арест.

    Всъщност долнопробното прозвище “гном” е взето наготово от кодовото наименование на една скандална разработка на НСС, разпоредена отново от главния прокурор, в която бяха подслушвани депутати, журналисти и политици. Специално назначената по повод нейното провеждане парламентарна комисия стигна до закономерния извод, че разработката е абсолютно незаконна и неправомерно образувана.

    Въпросното висшочайшо прокурорско проговаряне е по повод възможността Филчев да бъде подведен под отговорност заради прокурорския чадър, разперен над Алексей Петров и неговата престъпна група. Поради което отговорите му на постоянните въпроси на журналистите за това дали е близък с арестувания гангстер са далеч по-малко цветисти, но пък изпълнени с неприкрито раздразнение и уплах. Ето как отговаря на въпроса какви са отношенията му с Алексей Петров: “Дай да приключваме, казах ви, не е ваша работа, дай да приключваме.” Но е далеч по-словоохотлив, когато искат да коментира обвинението на Нанка Колева, вдовицата на убития върховен прокурор Николай Колев, че е лично съпричастен към това убийство: “Мен какво ме.. Е, някои там използват нещастието на тази женица, за да провеждат някаква… пършива кампания срещу мене.”

    Кои провеждат тази “пършива кампания”? Ами ето ги: “Ами Костов и сие, тия, дето ограбиха държавата. Дето продадоха държавно имущество за 30 млрд. долара, а обратно в хазната влязоха 3 млрд. долара. Останалите къде са? Къде са – в джоба му, на него и дружинката му.”

    Ето значи къде било заровено кучето. А защо не е хванал Костов и защо не го е тикнал в затвора, като е такъв бандит? И за това си има съответното логично обяснение: “Защото като истински циганин, през три ведомства – намесени са Министерство на финансите, Министерство на транспорта, Агенция по приватизация, не можеш да ги хванеш, като тръгнеш да търсиш документите – няма ги.”

    Та това е то. Речникът на един главен прокурор на република България. Психиката на един върховен магистрат, натоварен с тежката мисия да въздава справедливост. Не знам защо, но някак си не мога да избягам от чувството, че чета в. “Шок”. Или в краен случай “Галерия”. И би трябвало да ми е смешно, но не е. Защото редом с въпроса как българската държава допусна един гангстер да бъде сивия кардинал в най-могъщата й служба за сигурност, стои и въпроса как и заради кого стана така, че търпяхме тази убога фигура цели седем години да излага страната ни, правейки се на главен прокурор.

    Знам, че всички ще скочат със същия онзи пошъл патос, с който сега говорят за Алексей Петров – измествайки дебата от това кой разпъваше непробиваеми чадъри над него към това кой го бил зачислил като сътрудник в НСС. Ще питат: кой го направи главен прокурор. Знам кой и съм го писал неведнъж: само че този отговор не изчерпва въпроса.

    И не изчерпва въпроса, защото самата наша търпимост и/или страхливост поражда нови и нови въпроси около тези два казуса. Няма отговор на въпроса например защо когато през късното лято на 2002 г. заявих по националното радио, че СДС би трябвало да се извини на българския народ за двамата главни прокурори, станали такива с неговата подкрепа, получих отговор под формата на огромно интервю на Надежда Михайлова в “Труд”, озаглавено “Някой иска да ме скара с Филчев”. Интервюто, заради което подадох оставка като зам.-председател на СДС.

    Нямам отговор защо след като безобразията на главния прокурор бяха казани и доказани – включително с документални доказателства – всички политици се потриваха, извръщаха поглед и малодушно пасуваха. Включително персонално отговорните за назначението Филчево. Защо, вместо да изразят насъщната и разбираема политическа воля, ме канеха по кафенетата и ми обясняваха, че всъщност Филчев съвсем не е луд – и не е чак толкова неприемлива фигура.

    Защо и до днес им е по-интересно не как се стигна до срамния казус с Алексей Петров, а кой и кога го бил курдисал в тайните служби – и този интерес се проявява от страна на хора, които иначе с удоволствие си пият кафето с неговите медийни ортаци – като Явор Дачков например. Или как и защо един иначе нормален човек и бивш мой приятел – като последния споменат – може да падне дотолкова, че да обслужва медийните интереси на такава фигура – все едно срещу колко щедро заплащане прави това…

    За мен това са тежките, болзенените въпроси. Тези, които няма как да бъдат отминати. Иначе, разбира се, би могло да бъде весело. Политическата менажерия предлага редки зверове – гледайте и се забавлявайте! И Филчев ей ви го на: отново на показ, в цял ръст, направо кърти мивки, друго шоу не ви трябва, тоя направо и Слави ще отнесе…

    Виж още текстове от Едвин Сугарев в сайта http://www.svobodata.com

  2. Филм за Трактори и Командири. Да го видим от началото!

    С дата 16 февруари арестантът Алексей Петров вече има повдигнато обвинение за ръководене на престъпна група и чака процес, та да разбере дали прокурорите ще успеят да го докажат. Ние също чакаме.

    ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

    Може обаче да се счита за доказано едно друго обстоятелство и то е, че бившият сержант от Специализирания отряд за борба с тероризма Алексей Петров е върнат обратно в системата на МВР по предложение на тогавашния шеф на Националната служба за сигурност Атанас Атанасов и с подписа на министъра на вътрешните работи Емануил Йорданов.
    Луд или нормален, бившият главен прокурор, когото сега Атанасов обвинява, че бил назначил Трактора като агент, е прав в едно: има процедура и тя е, че при назначаването на такива хора в последна сметка решава министърът на вътрешните работи.
    Самият Емануил Йорданов, който по принцип е симпатичен и порядъчен човек, отказа да отговори на въпроса как точно е назначил Алексей Петров, но за сметка на това си спомни, че през 2001 година именно такситата на агента обкръжиха Народното събрание и бяха на път да катурнат правителството на Иван Костов.
    Това, разбира се, е ирония: да назначиш таен агент, а той да ти свали правителството.
    Обаче този тип връзки са нетрайни, понеже вървят с властта. Имаш ли власт, агентът работи за тебе, паднеш ли от власт, виждаш го в другия отбор.
    Това е следствие от сгрешената концепция за държавата. Без изключение всички правителства досега се опитаха да си отгледат собствена машина, механизъм, който работи за тях и за боса, а не за държавата. Така бяха създадени “свои” бизнес кръгове, “свои” агенти, “свои” генерали.
    При Виденов например имаше Веска Меджидиева и кръг “Орион”, при Костов бяха “Олимп” и Славчо Христов, Симеон, разбира се, си работеше само за собствена сметка, понеже е цар, но също имаше “подизпълнители”. За Станишев и дума да не става, тогава държавата беше парцелирана и всичко се разпределяше поквотно.
    Разбираемо е, че сега Костов и компания се опитват да накарат публиката да приеме, че филмът за Трактора започва сега или ако не сега, то най-много преди две-три години. Обаче той е започнал преди доста повече време и Костов е негов режисьор наред със Симеон, Станишев, Петканов, Петков и прочие. В този филм няма невинни, обаче няма как да си извадим поуката от него, ако ще ни го показват от средата.
    Нека този път завъртим лентата отначало.
    Повече от това дали ще бъде доказана вина на Алексей Петров е важно да се покаже убедително това, което всички знаят – как през всичките тези години политическата и държавната власт е ползвана, за да се печелят нечестни предимства, как са били съсипвани конкуренти, как някои хора влязоха в политиката с по едно костюмче (или пуловерче) и бели чорапи, а излязоха (някои даже още не са излезли) с джипове за половин милион, къщи за по няколко милиона и сметки в швейцарски банки.
    На 12 ноември 2009 година Алексей Петров гостува на парламентарната комисия за контрол на ДАНС с председател Иван Йорданов Костов. Според сведения на запознати Петров е “светнал” депутатите как били отстранявани конкуренти, включително и физически, описал механизмите за политически и икономически контрол – чунким те не знаят, а преди заседанието на комисията заяви, че ако не се активират съответните органи, ще оповести публично имената на “сценаристите, актьорите, режисьорите и участниците в тези сценарии”.
    Е, сега органите са активизираха, обаче Алексей Петров ще направи голяма услуга и на себе си, и на държавата, ако си изпълни обещанието от тогава.
    Има сгода за това.
    И времето му е дошло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *