2024-04-25

2 thoughts on “Идея за „обличане“ на паметник

  1. Верно, че паметника не е Руски. Той е Съветски. Но как да не е военен, когато навсякъде има войници в военна униформа и оръжие. По едно съвпадение в СССР участваше и Русия. Също по едно съвпадение паметниците с съвсем еднакво усмотрение и признателност се появиха в всички подвластни републики едновременно с българските. Разбира се съвсем „доброволно“. Даже с ентусиазъм и надпревара. Съветниците пратени от Кремъл само са удобрявали и контролирали проектите. Но плащането на изпълнението е чисто българска работа. Нищо не е плащано от Москва.

    Разправят, че когато Далчев е направил фигурите за Октомври по скица на Ангелушев, това е била гладна група вървяща към Двореца. След минаването на контрола му били заповядано веднага да поправи дрехите и да постави един комисар да води тълпата. Далчев казва – „направихме ги белогвардейци, и тогава още нямаше комисари, защото това не бе армия“, но му казват да си запушва устата.

  2. България била „освободена“. От кого? Хитлеристите, доколкото е имало такива, бяха напуснали страната. Остава , че е „освободена“ от българите. И паметниците са винаги на въоръжени завоеватели.

    В България нямаше партии, нямаше и фашистка партия. Трудно бе да се намери група, която да се нарича с това име. Единствено италианския крал търпеше Мусолини и фашистката му партия и дъшера му бе царица в България. Но тя не беше фашистка.

    Смисъла на думата фашизъм бе запълнен с всяка група определени като врагове на комунизма и Русия. Това бе гъвкаво решение за приатели или врагове според момента. И хитлеристите и много други бяха прекръстени като фашисти от Пропаганда и Агитация на Сталин. Това кръщение се подържа и сега с милиони изписани страници и вскякави агитки. И милиони го вярват.

    Когато танковете навлязоха в България, преди това Иван Багрянов бе установил неутралитет с Англия и Америка. С СССР България имаше мирни отношения. И не се знае в България да е имало каквито и да е било български военни действия. България беше в война без война. Но бе жестоко смачкана .

    И Муравиев на 2 септември 1944 г. бе включил България в войната на страната на съюзниците и тогава българската армия влезе в първите си бойни действия и се би девет месеца до Клагенфурт в Австрия. Тя запълни третия фронт между фронтовете на армиите на Генерал Толбухин и генерал Александър. В помощ на СССР, Англия и Америка, загинаха хиляди българси момчета. Но за тях няма паметници. Това е защото те не се биха за България. Само сърбите имат паметна плоча в Ниш за 2540 българи загинали за спасението на сърбите и намаление на загубите на руснаци, англичани и американци. Но вместо победители те бяха обявени победени.

    Но и сега много от тази истина се покрива и се мълчи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *