Home » Авторски страници

“Достъп до информация” награди Светла Василева с отличието “Златен ключ”

2014.09.29 Един коментар
Spread the love
Светла Василева на церемонията по връчването на наградите. Снимка: Фейсбук страница на ПДИ

Светла Василева на церемонията по връчването на наградите. Снимка: Иван Димитров, Фотостаг България

Журналистката Светла Василева, чийто текстове са били публикувани неведнъж и в нашето издание, получи наградата “Златен ключ” на Програма “Достъп до информация”. Това отличие й бе присъдено “за системно и целенасочено търсене на информация по значими за обществото теми”. Наградите на Програма “Достъп до информация” се връчват за 12-ти пореден път, по случай Международния ден на правото да знам – 28 септември.

С подкрепата на Програма “Достъп до информация”, през 2013 г. и 2014 г. Светла Василева е спечелила дело срещу мълчаливия отказ на директора на Държавното предприятие “Ръководство на въздушното движение” да й предостави информация за задграничните командировки и възнагражденията през 2012 г. на ръководството на това предприятие. Василева е преминала през цялата процедура, включително през решение на 5-членния състав на Върховния административен съд, за да получи тези данни. Чрез Програма “Достъп до информация” журналистката води битка за достъп до информация и със Столичната община и ДКЕВР.

Светла Василева благодари, във връзка с отличието, на адв. Дарина Палова и на адв. Кирил Терзийски, които са я номинирали за наградата и която са били до нея в съдебните зали. Както и на адв. Александър Кашъмов, на журито и на целия екип на Програма “Достъп до информация”.

Поздравяваме Светла Василева за заслуженото отличие “Златен ключ” и й желаем винаги да намира ключа към отварянето, отразяването и осмислянето на обществено значими теми и проблеми.

.

КОИ СА ДРУГИТЕ ОТЛИЧЕНИ?

"Достъп до информация" обявява годишните си награди. Снимка: aip-bg.org

“Достъп до информация” обявява годишните си награди. Снимка: aip-bg.org

Тази година наградите на Програма “Достъп до информация” бяха връчени в шест категории, четири от които са за наградата “Златен ключ”, и две – всъщност антинагради, наречени “Катинар” и “Вързан ключ”. Кои са категориите и отличените в тях може да прочетете по-долу.

1. Гражданин, най-активно използвал правото си на информация – Наградата „Златен ключ” получи Борис Рангелов, студент в СУ “Св. Климент Охридски”, за систематично и последователно упражняване на правото на достъп до информация от висок обществен интерес.  В същата категория почетна грамота получи Карен Кузуян – за активното използване на Закона за достъп до обществена информация и във връзка с решаването на проблем с безстопанствените кучета в гр. Силистра.

2. Неправителствена организация, най-активно упражнявала правото си на достъп до информация. „Златен ключ” получи Сдружение с нестопанска цел „Национален съюз единство” – за упоритото им и последователно търсене на информация, свързана с проекта „Южен Поток“. В същата категория почетна грамота получи WWF Дунавско–Карпатска програма – за изготвянето и стартиране на интернет-базирана ГИС-платформа за реките на България, предоставяща възможност на всички граждани да получат детайлна онлайн информация за местоположението и състоянието на всички реки в страната. Базата данни е изготвена въз основа на информация, събрана с помощта на ЗДОИ.

3. Най-добра журналистическа кампания,свързана с правото на достъп до информация. „Златен ключ” бе присъден на Светла Василева, в. „Дума”, за която вече разказахме. В същата категория почетна грамота получи Спас Спасов, кореспондент на вестниците „Дневник” и „Капитал” за Варна. Спасов е отличен за разследванията си: „Проект за прахосване на 1 милион“ и „Колко струва загубата на Варна в конкурса за Столица на културата 2019“.

4. Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани. ”Златен ключ” получи  Община Банско – за демонстрираното желание на общината да подобрява прозрачността в работата си и да улеснява достъпа до информация за граждани. В същата категория почетна грамота получи Община Алфатар – за подобряване на системата за прозрачност, за бързите отговори на заявления, доказателство за което са резултатите в рейтинга на Програма “Достъп до информация” за активната прозрачност на институциите.

5. Институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ и нарушава правата на гражданите. Антинаграда „Катинар” получи Прокуратурата на Република България – за цялостна и задълбочаваща се непрозрачност на нейната работа. Конкретни примери за това са отказите да се разкриват имената на наблюдаващите прокурори по знакови дела; да се предоставят отчетните доклади за последните 10 години на основание служебна тайна; отказите да се предоставят докладите относно злоупотреби със специални разузнавателни средства с необосновано позоваване на служебна тайна. Както и заради отказите на Софийска градска прокуратура да предостави данни относно постановени оправдателни присъди и върнати от съда дела с мотива, че исканата информация не е свързана с обществения живот в страната, както и относно броя на преписките, по които е работил като следовател Делян Пеевски. Антиотличието  „Срамота” получиха 107 мълчаливи институции – за липсата на какъвто и да е отговор на електронно заявление за достъп до информация, подадено в рамките на проучването на ПДИ на активното публикуване на информация в интернет страниците на 535 институции, проведено в периода 3 февруари – 3 март 2014 г..

6. Най-абсурден и/или смешен случай за достъп до информация. Антинаграда „Вързан ключ” бе присъдена на Министерство на труда и социалната политика за практиката им, когато предоставят информация по електронна поща, да искат от заявителите да се явят на място в министерството, за да подпишат протокол, и едва след това да получат информацията по мейл.

Снимка: Фейсбук страница на ПДИ

Снимка: Фейсбук страница на ПДИ

Еврочикаго

One Comment »

  • Peter S said:

    Bravo, Svetle!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.