Home » Авторски страници, българи зад граница

Политическите партии и българите в чужбина – анкета

2014.09.29 3 коментара
Spread the love

Еврочикаго се обръща с традиционната си анкета към политическите партии и коалиции, участници в предстоящите предсрочни парламентарни избори на 5-ти октомври 2014 г.

Традиционно преди избори www.Eurochicago.com се обръща с въпроси към всички партии и коалиции, участници в изборната надпревара. Отговорите на партиите и кандидатите се публикуват не само на нашите страници, но и в някои от големите медии на диаспората и в парньорски издания в България. Целта на въпросите, събрани в тази анкета, е българските избиратели в чужбина да сравнят основните акценти от програмите на партиите, касаещи милиони сънародници зад граница.

Анкета съдържа 12 въпроса. Попълването на въпросите (с отговори „ДА“ или „НЕ“) би отнело само няколко минути. При желание, партиите могат да отговорят по-разширено на допълнителните въпроси. Анкетата е вече разпратена до щабовете на партиите и очакваме вече първите отговори*.

Ето и въпросите:

1. Според Вас, активни ли са българските граждани зад граница в националния живот?

2. Временните Обществени съвети на българите в чужбина излязоха с обръщение към политическите партии и коалиции, участници в изборите на 5 октомври, и към кандидатите за народни представители. В обръщението се призовава партиите да направят конкретни послания към българските граждани и избиратели зад граница. Вие запознахте ли се с това обръщение?

3. Смятате ли, че направихте достатъчно, за да вдигнете избирателната активност на българските граждани зад граница?

4. Смятате ли, че естественият прираст сред диаспората, т.е. броят на родените в чужбина българчета, подобрява демографската картина в България?

5. Смятате ли, че паричните преводи на българите в чужбина към България, изчислявани на стойност между 1 и 2 млрд., са жизнено важни за българската икономика?

6. Запознати ли сте Националната стратегия за българските граждани и историческите български общности по света, която бе обсъдена с представители на диаспората и бе приета от правителството преди няколко месеца?

7. Ще работите и гласувате ли за създаване на нов, адекватен на съвременните условия Закон за българите в чужбина, въз основа на тази Национална стратегия за българските граждани и историческите български общности по света?

8. В Националната стратегия, а и в Закона за българите в чужбина от 2000 г., са предвидени представителни органи на българите извън страната, които да изразяват легитимно техния глас на институционално ниво. В тази връзка, съгласни ли сте в следващите общонационални избори да бъдат проведени и избори за Обществени съвети към дипломатическите и консулските представителства на Република България, както и за Национален съвет на българите в чужбина?

9. Избирателите в чужбина са лишени от опцията „преференция“ в кандидатски листи, а също така те не могат да гласуват за независими кандидати, както избирателите в страната. Справедливо ли е това според Вас?

10. При последните обсъждания на изборния закон, от ГЕРБ предложиха на гласуване идеята за създаване на МИР “Чужбина”, която остана неприета. Ако бъдете избрани за депутати, ще гласувате ли в Народното събрание за създаване самостоятелен избирателен район, в който да се събира вотът на избирателите зад граница, за да знаят те за кого отиват техните гласове?

11. Бихте ли подкрепили отпадането на забраната българските граждани, имащи и друго гражданство, да се кандидатират за народни представители? (Постановена в чл. 65 ал. 1 от Конституцията на Р. България.)

12. Необходима ли е нова Конституция?

Следват допълнителни въпроси, на които при желание може да се отговори и по-подробно.

1. В анкетата първият въпрос бе: “Активни ли са българските граждани зад граница в националния живот?”. Аргументирайте се. Независимо дали смятате, че са активни, или, че не са, кажете какви са причините за това.

2. Потенциалните избиратели извън страната надхвърлят 600 000 души**. Какви конкретни ангажименти, които да отговорят на проблемите и очакванията на диаспората, можете да предложите?

3. По какви пътища стигате към своите избиратели, така че те да се мобилизират и да Ви подкрепят?

4. Според Вас, как ДПС успява да получи много избирателни гласове не само в Турция, а и на други места? Имаме примерите в Ленкница (Полша) и в още много секции в Западна Европа.

5. Отделили сте средства за политическа реклама в българските медии зад граница, и ако да, от какъв порядък са тези средства, в сравнение със средствата за медийната Ви кампания в България?

6. Вашето кратко послание към българите в чужбина.

Отговорите ще бъдат помествани по реда на пристигането им.***

 

—————————————————————————————————————–

* Още преди няколко дни към нашето издание се обърнаха Цветан Цветанов от ГЕРБ и от международния отдел на БСП.

** Броят на българите в чужбина по официални данни е към 4,5 млн. души. От тях около 1,5 са български граждани с документи. 600 хиляди са тези от тях, които имат потенциална възможност да гласуват тази година, понеже се намират сравнително близо до рекордните 427 избирателни секции, които ще бъдат отворени извън страната.

*** Линкове към всички отговори ще може да намерите в сборната ни тема Парламентарни избори ’2014 . Таблица с обобщените отговори публикувахме ТУК.

 

3 коментара »

 • Лила said:

  Точка 7 е супер близко. Да кажат и за гласуването онлайн. 🙂

 • Peter S said:

  Лила, вярно си забелязала, че пропуснахме да им зададем този въпрос за онлайн гласуването, но която партия мисли за българите в чужбина, би могла да спомене мнението си за интернет вота, отговаряйки на въпроса:
  2. Потенциалните избиратели извън страната надхвърлят 600 000 души. Какви конкретни ангажименти, които да отговорят на проблемите и очакванията на диаспората, можете да предложите?

 • Партиите said:

  N Партия или коалиция

  1 Движение 21
  2 Българска социалдемокрация
  3 Български национален съюз – НД
  4 ПП Новото време
  5 Обединена България (ОБ)
  6 Социалдемократическа партия (СДП)
  7 Реформаторски блок – БЗНС, ДБГ, ДСБ, НПСД, СДС
  8 ПП Нова България
  9 ПП ГЕРБ
  10 ПП Общество за нова България
  11 Атака
  12 НДСВ
  13 КП България без цензура
  14 Коалиция АБВ – (Алтернатива за Българско Възраждане)
  15 Левицата и зелена партия
  16 Нова алтернатива
  17 КП Десните
  18 ДПС – Движение за права и свободи
  19 ПП Глас Народен
  20 Партия на Зелените
  21 Нова сила
  22 БСП Лява България
  23 Зелените
  24 Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО
  25 Република БГ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.