Home » Авторски страници

Български лидерски форум настоява за президентско вето над Закона за образованието

2013.01.23 Няма коментари

София, 23.01.2013 г. Български лидерски форум*  изпрати писмо до президента Росен Плевнелиев с искане за вето над гласувания на второ четене чл. 8 от Закона за образованието, с който предучилищното образование в България става задължително от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 4-годишна възраст на детето.

Представителите на лидерския форум напомнят в писмото си, че при гласуването  от страна на управляващите не е взето под внимание мнението на родителите и неправителствените организации. 

В него се казва, че с тези действия е налице нарушаване на Конституцията (чл. 47, ал. 1) и редица международни договори и конвенции: “Всеобщата декларация за правата на човека”, “Конвенцията на ООН за правата на детето”, “Хартата на основните права на Европейския съюз” и др.

“С акта на приемане на този член от Закона се застава срещу основния принцип на всички публични документи – спазването на фундамента на демократичното общество – правото на избор”, продължават в писмото си представителите на Националния лидерски форум.

Те отправят апела си президентът да упражни своето право на вето върху този закон и да призове Парламента да постави интересите на българското семейство над всяка политическа директива.

 

Ангел Пилев,

председател на БЛФ

——————————————————————————

* Български лидерски форум (БЛФ) обединява усилията на водачи от различни протестантски църкви и деноминации за изграждане на свободно и демократично общество.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.