Home » Е-Списание

Лигата на българските писатели в САЩ и по света подкрепя отличаването на поета Ивайло Балабанов

2020.05.18 Един коментар
Spread the love

Ивайло Балабанов. Снимка: dnews.bg

Лигата на българските писатели в САЩ и по света подкрепя предложението на Централното ръководство на Съюза на тракийските дружества – известният и утвърден поет Ивайло Балабанов да бъде награден с орден „Cв. св. Kиpил и Meтoдий“ – пише Dnews.bg. Призивът на Лигата е изпратен до президента Радев и до премиера Борисов

„Сред изпитанията на нашето време ние, българските творци от цялата планета, сме убедени, че въздигането на Родината и нейното бъдеще в най-голяма степен зависят от извисяването на българския дух, изразено по изключителен начин в творчеството на Ивайло Балабанов. Неговите стихове, обичани от милиони българи, са истински апотеоз на любовта, родолюбието, вярата и историята на Отечеството ни” – се казва в писмото на членовете на Лигата на българските писатели в САЩ и по света.

От Лигата допълват, че награждаването на поета в чест на Празника на светите братя Кирил и Методий би било признание за ролята и значението на творците на българската словесност, за съхраняването на древните традиции, българската култура и бъдещето на българите.

Интервю с председателя на Лигата на българските писатели в САЩ и по света Ангел Колев  – ТУК.

Ивайло Балабанов е роден през 1945 г. в с. Хухла, Ивайловградско. Завършил е гимназия в Ивайловград, както и СУ „Св. Климент Охридски“. Работил е по изграждането на МК „Кремиковци“ и язовир „Ивайловград“. Дълго време живее в Хасково, а през последните години – в Свиленград. Негови творби са излизани през годините в софийските литературни издания, във вестници, списания и алманаси в страната. Носител е на наградите “Южна пролет” /1980/, награда на Съюза на българските писатели /1987/, национална награда “Изворът на Белоногата” /2001/, Книга на годината /2004/ за “Песни за старо вино”, награда за цялостно творчество “Александър Паскалев” /2005/, национална литературна награда „Пеньо Пенев” /2008/, „Златен век” /2015/, орден на Националния съюз на Капитан Петко Войвода и др. Автор е на книгите „Да се загледаш в звезда“ /1979/, „Окова за щурец“ /1984/, „Парола ‘Любов’“ /1988/, „Религия“ /1990/, „Тракийски реквием“ /1997/, „Избрано“ /1998/, „Песни за старо вино“ /2003/,  „Небесен гурбетчия” /2010/, „Българска молитва“ /2011/, „Стихове“ /2013/ и др. Почетен гражданин на Ивайловград, Кърджали и Свиленград. Член на СБП. Негова творба е част от сборника с разкази и стихотворения на български автори от различни страни „Читател до поискване“ /2018/.

.

One Comment »

 • Nik said:

  ХРИСТОС ВЪЗКРЕСЕ!

  Ivailo Balabanov
  September 6, 2015 •

  Момчета, казвам ви го просто,
  по Дядо Вазовски дори,
  че днес , на вашта сила Господ,
  Отечеството повери.

  Днес не е време за куршуми
  и нека всеки в този час
  си вземе само тези думи-
  ” България – това съм аз!”

  И тя ще стане черква бяла
  под златна ангелска дъга,
  ще бъде роза разцъфтяла
  в самата Божия ръка,

  щом стихне днешното безчинство
  и – подир вашия оброк,
  възкръсне святото единство:
  Човек, Отечество и Бог,

  щом всеки със душа съгласна
  и пълна с любородна страст,
  си каже простичко и ясно:
  ” България – това съм аз!”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.