Home » Авторски страници, история

Томичовият псалтир гостува в родината векове след създаването си

2019.10.12 Няма коментари
Spread the love

Томичовият псалтир. Снимка: БГНЕС

Националният археологически институт с музей при БАН представя изложбата „Томичовият псалтир в България. Книжовност и духовност“. Изложбата е организирана от НАИМ и Държавния исторически музей в Москва, с подкрепата на БАН, Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“, Министерството на културата, Столична община. 

Томичовият псалтир е богато илюстриран ръкопис от времето на Второто българско царство и втория „Златен век“. Сравним е по ценност и значимост с т.нар. Лондонското четвероевангелие на цар Иван Александър, което се пази в Лондон, и Манасиевата хроника, която е във Ватикана. От 10 октомври до 8 декември т.г. Томичовият псалтир е на разположение на ценителите в Националния археологически институт в София. 

Този ръкопис е едно най-ценните произведения на Търновската книжовна школа. Молитвената книга съдържа 304 листа, чиито водни знаци датират от около 1360 г. Украсена е със 109 цветни миниатюри, с цветни заставки и с множество орнаментирани заглавни букви. Съдържа Псалмите, девет библейски песни, евангелската Притча за добрия самарянин, Акатист на Света Богородица. Правописът на псалтира следва установените от патриарх Евтимий правила. 

Ръкописът е открит през 1901 г. в Македония от сръбския учен Сима Томич, на когото е бил начерен. Той е част от колекцията на Държавният исторически музей в Москва. Пристигнал е в София след продължила 10 години реставрация. Томичовият псалтир за първи път напуска Държавния исторически музей в Москва, след неговото завеждане там преди повече от век.

Изложбата „Томичовият псалтир в България. Книжовност и духовност“ представя за първи път в България този толкова важен в културно-историческо отношение средновековен ръкопис. С богатите си илюстрации, този ръкопис, заедно с Манасиевата хроника и Лондонското четвероевангелие, е един от най-важните български книжовни паметници, останали от времето на цар Иван Александър (1331–1371 г.).

Можем само да съжаляваме, от една страна, че такива важни културни паметници като Томичовия псалтир, Лондонското евангелие и Манасиевата хроника се съхраняват в чужди музеи. Защото те са част от богатото книжовно наследство на Средновековна България, което за съжаление е разпилявано и унищожавано през вековете. Но, от друга страна, можем да се радваме, че този ръкопис е бил запазен и че може да бъде видян в България. След София, е планирано Томичовият псалтир да гостува и в старата столица Велико Търново.

Изложбата в Националния археологически институт с музей в София се посвещава се на 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките. Тя бе открита на 9 октомври т.г., а самият псалтир бе изложен на 10 октомври. В деня на откриването страници от ръкописа можеха да се видят на монитор във фоайето на НАИМ.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.