2024-04-26

3 thoughts on “КОЙ клати премиера – от Биволъ или от ВСС?

  1. „Не мога да обръщам внимание на две свраки, които са се събрали и си говорят“. Това е първият публичен коментар на премиера Бойко Борисов за аферата с изтеклите записи на разговори между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова, в които се чува, че Борисов поискал от главния прокурор Сотир Цацаров да „опраска“ Янева.

    Изтеклите разговори, които „Биволъ“ публикува на порции, са от февруари т.г., когато тогавашната председателка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, обвинена за незаконни разрешения за подслушване по разработката „Червей“, се опитва да си уреди по-щадяща санкция от Висшия съдебен съвет (ВСС). Тя разказва подробно на Ченалова (търговски съдия от СГС) как председателят на Върховния административен съд Георги Колев се е опитвал да звъни на Борисов по нейния случай, но той не му вдигнал.

    В следващия запис Янева разказва как премиерът наредил на главния прокурор да я „опраска“. После се чува как Янева пускала есемеси на Борисов, докато той бил на посещение в Брюксел, за да му обяснява, че не била нарушила закона и няма нужда да бъде отстранявана от съдебната система.

    След есемеса на Янева се обадил „човекът на Борисов“ във ВСС Димитър Узунов да й каже, че „човекът от Брюксел“ й казвал да не се притеснява, че всичко било само за пред медиите. В крайна сметка в сагата се намесва шефът на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, който се видял лично с Янева. Съдийката разказва: „Виждаме се с Ясен. Ясен каза: „Бойко ми прати един от неговите най-близки хора да ми каже по никакъв начин тебе да не те закачаме!“

    В първата си публична реакция на записите, които излизат от две седмици, министър-председателят призова обществото да не им обръща внимание, защото така се „толерират незаконни действия“.

    По този начин Борисов се вписа във вече възприетия курс на останалите засегнати в скандала да коментира дали записите са законни и кой ги е правил, а не какви факти разкриват. За да омаловажи съдържанието на разговорите, премиерът определи казаното от две водещи съдии в България като раздумка във фризьорски салон или при маникюристкита, където „всички говорят за мене“.

    „Да коментираме незаконни неща означава да толерираме незаконните действия. Ние толкова усилия положихме и понесохме загуби заради упреци, които не се доказаха за подслушване и то от страна на държавата, а как си го позволяват участници да го правят или някой частно да ги записва хората, тогава влизаме в тяхното лично пространство. Аз не мога да забраня особено във фризьорските салони, при маникюристките – всички говорят за мене”, каза Борисов.

    В случая става дума за председателката на едно от най-важните съдилища в държавата – Софийския градски съд и на търговски съдия от същия съд, издигнали се по легитимен начин в съдебната йерархия и от които е зависел изходът на сериозни правни казуси.

    „Не мога да коментирам нещо, което исконно съм против. Когато двама души си говорят, а някой ги записва. Първо – не мога да кажа, дали са знаели или не са знаели, могат да си го направят и сами. С цялото му уважение, не ми се коментират жълтини. Факт е, че от начина, по който от това, което чух да се коментира,че много правилно институциите са направили така, че тези хора не са на тези постове – това е положителното от цялата работа“, обясни премиерът.

    Той пак повтори позицията си за „Червей“, която фигурира в записите на Владимира Янева като знак за нейното бъдещо „опраскване“: Аз никога не съм се крил за моето мнение по въпроса и в Брюксел го казах искането: Цветанов да получи 4 години, а за операция „Червеи” трябва да получат 400 години“.

    Борисов обяви тази своя позиция на 12 февруари в Брюксел, а само пет дни по-късно прокуратурата образува дело срещу Владимира Янева за разрешаване на незаконни специални разузнавателни средства по „Червей“. На 19 февруари ВСС я отстрани временно от съдебната система, но така и не й беше образувано дисциплинарно производство, което даде възможност за нейното бъдещо връщане в системата.

    Преди ден Етичната комисия на ВСС се отказа да вика Бойко Борисов да даде обяснения по аферата с аргумент, че първо трябва да разпита Владимира Янева и Румяна Ченалова. Прокуратурата на свой ред проверява основно кой е направил записите, а не тяхното съдържание.

    Предстои да се види дали Янева и Ченалова няма да се почувстват засегнати от квалифицирането им като „свраки“ и няма ли да поискат поне извинение от Борисов.

    http://www.mediapool.bg/boiko-borisov-za-yanevageit-dve-svraki-si-govoryat-da-ne-komentirame-news241921.html

  2. Биволъ заявява:
    След вчерашното изявление на председателя на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров по БНТ искаме да го успокоим, че няма да му „навиваме червата“. В Биволъ нямаме оторизирани медицински лица в областта на висцералната хирургия. Това е метафора.

    Преди няколко дни г-н Бойко Борисов заяви, че прокурорите го „въртяли три часа на шиш“. Учудваме се, че при такова развито въобръжение, г-н Тодоров е пропуснал да порицае премиера, че обвинява прокурори в канибализъм.

    Със сигурност обаче популярният израз „навързани като свински черва“ е приложим за разкритията в записите на разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова. Сред „навързаните“ се припозна и г-н Ясен Тодоров, който съгласно думите на Владимира Янева е разговарял с нея, виждал се е с нея и е споделил, че премиерът е пратил при него един от най-близките си хора със съобщение „по никакъв начин тебе да не те закачаме“.

  3. Абе що се правиш на глупав?! Не бил истински записа! Глупости! Ако бяхме в Германия сега щеше да си в следствения арест!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *