Home » Авторски страници, Е-Списание

КОЙ клати премиера – от Биволъ или от ВСС?

2015.11.17 3 коментара
Spread the love

Разби ли някой Фейсбук профила на Биволъ*?

 
Чуйте запис на БНР, програма “Хоризонт” от тази сутрин – радиожурналистката Силвия Великова разговаря с Ясен Тодоров – шеф на Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС)

bta201119

Ясен Тодоров


.
Кликнете с мишката на бялото триъгълниче в ляво, за да чуете записа:

.
Далеч не съм убеден, че това е автентичен запис, коментира в предаването “Преди всички” Ясен Тодоров, председател на Етичната комисия към ВСС:

Сайтът “Биволъ” си признаха какво целят. В техния фейсбук статус е качен материал, който директно казва, че искат саморазправа с ВСС, дори и физическа. …А истината е, че наистина има сценарий, който цели отстраняването от длъжност на главния прокурор и премиера на България. ВСС е придатък към голямата цел. Голямата цел са главният прокурор и премиерът. Те, хем казват – вършете проверка, хем не ни дават това, с което разполагат. Първо, далеч не съм убеден, че това е автентичен запис. Ако проследите внимателно това, което е изнесено, общо взето, това е един монолог, който сякаш се чете, каза Ясен Тодоров.

Очакваме коментарите ви. Ще потърсим* и създателите на Биволъ, защото може да се окаже, че някой е разбил профила им във ФБ и е писал вместо тях, за да има оправдание за ВСС и за да се прекрати разследването около скандалните записи (които може да чуете ТУК).
.

Владимира Янева и Румяна Ченалова. Колаж: Клуб Z

Владимира Янева и Румяна Ченалова. Колаж: Клуб Z


.
———————————————————————————————————————————————————————

* Бел.ред.: Потърсихме колегите от сайта Биволъ. Те ни отговориха следното:

“Ще искаме право на отговор от всички медии, в които замесените в скандала със записите бълват опорни точки срещу Биволъ.
Записите са автентични и разкриват мафиотизацията на съдебната власт. Ние призовахме публично за независимо разследване и оставки на лицата, замесени в скандала. Такова не може да се проведе, ако те самите се разследват, няма да е легитимно, както подчерта и Съюзът на съдиите. Предоставили сме записите на Европейската комисия и на посолствата, които призоваха за радикална съдебна реформа. Ще продължим да ги публикуваме като смислово и тематично самостойни пасажи. Така се разкрива детайлно дълбочината на гангрената, опровергават се лъжите, които ВСС и прокуратурата формулират, и падат опорните точки, с които се опитват да закрепят статуквото. Вече има пример как Цацаров излъга, че не е говорил с Янева след като тя е привлечена по досъдебно производство (вж. тук). Вероятно ще станем свидетели и на други лъжи. Елементарно е да се изискат разпечатките от телефоните на замесените лица, но вместо това ВСС притиска медията ни да издаде източниците си. Това е ясен знак, че се търси замазване, а не разкриване на истината. “

Не съм юрист, но обясненията на Биволъ ми изглеждат далеч по-логични от неумелата и неубедителна защита от забърканите в скандала членове на ВСС и дори на самия Цацаров.
Не е ли крайно време да си внесем от Европа изцяло нов ВСС? А само ВСС ли?

 

П. Стаматов

.

3 коментара »

 • we said:

  Абе що се правиш на глупав?! Не бил истински записа! Глупости! Ако бяхме в Германия сега щеше да си в следствения арест!

 • Bivol.bg said:

  Биволъ заявява:
  След вчерашното изявление на председателя на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров по БНТ искаме да го успокоим, че няма да му “навиваме червата”. В Биволъ нямаме оторизирани медицински лица в областта на висцералната хирургия. Това е метафора.

  Преди няколко дни г-н Бойко Борисов заяви, че прокурорите го “въртяли три часа на шиш”. Учудваме се, че при такова развито въобръжение, г-н Тодоров е пропуснал да порицае премиера, че обвинява прокурори в канибализъм.

  Със сигурност обаче популярният израз “навързани като свински черва” е приложим за разкритията в записите на разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова. Сред “навързаните” се припозна и г-н Ясен Тодоров, който съгласно думите на Владимира Янева е разговарял с нея, виждал се е с нея и е споделил, че премиерът е пратил при него един от най-близките си хора със съобщение “по никакъв начин тебе да не те закачаме”.

 • Peter S said:

  “Не мога да обръщам внимание на две свраки, които са се събрали и си говорят”. Това е първият публичен коментар на премиера Бойко Борисов за аферата с изтеклите записи на разговори между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова, в които се чува, че Борисов поискал от главния прокурор Сотир Цацаров да “опраска” Янева.

  Изтеклите разговори, които “Биволъ” публикува на порции, са от февруари т.г., когато тогавашната председателка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, обвинена за незаконни разрешения за подслушване по разработката “Червей”, се опитва да си уреди по-щадяща санкция от Висшия съдебен съвет (ВСС). Тя разказва подробно на Ченалова (търговски съдия от СГС) как председателят на Върховния административен съд Георги Колев се е опитвал да звъни на Борисов по нейния случай, но той не му вдигнал.

  В следващия запис Янева разказва как премиерът наредил на главния прокурор да я “опраска”. После се чува как Янева пускала есемеси на Борисов, докато той бил на посещение в Брюксел, за да му обяснява, че не била нарушила закона и няма нужда да бъде отстранявана от съдебната система.

  След есемеса на Янева се обадил “човекът на Борисов” във ВСС Димитър Узунов да й каже, че “човекът от Брюксел” й казвал да не се притеснява, че всичко било само за пред медиите. В крайна сметка в сагата се намесва шефът на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, който се видял лично с Янева. Съдийката разказва: “Виждаме се с Ясен. Ясен каза: “Бойко ми прати един от неговите най-близки хора да ми каже по никакъв начин тебе да не те закачаме!”

  В първата си публична реакция на записите, които излизат от две седмици, министър-председателят призова обществото да не им обръща внимание, защото така се “толерират незаконни действия”.

  По този начин Борисов се вписа във вече възприетия курс на останалите засегнати в скандала да коментира дали записите са законни и кой ги е правил, а не какви факти разкриват. За да омаловажи съдържанието на разговорите, премиерът определи казаното от две водещи съдии в България като раздумка във фризьорски салон или при маникюристкита, където “всички говорят за мене”.

  “Да коментираме незаконни неща означава да толерираме незаконните действия. Ние толкова усилия положихме и понесохме загуби заради упреци, които не се доказаха за подслушване и то от страна на държавата, а как си го позволяват участници да го правят или някой частно да ги записва хората, тогава влизаме в тяхното лично пространство. Аз не мога да забраня особено във фризьорските салони, при маникюристките – всички говорят за мене”, каза Борисов.

  В случая става дума за председателката на едно от най-важните съдилища в държавата – Софийския градски съд и на търговски съдия от същия съд, издигнали се по легитимен начин в съдебната йерархия и от които е зависел изходът на сериозни правни казуси.

  “Не мога да коментирам нещо, което исконно съм против. Когато двама души си говорят, а някой ги записва. Първо – не мога да кажа, дали са знаели или не са знаели, могат да си го направят и сами. С цялото му уважение, не ми се коментират жълтини. Факт е, че от начина, по който от това, което чух да се коментира,че много правилно институциите са направили така, че тези хора не са на тези постове – това е положителното от цялата работа”, обясни премиерът.

  Той пак повтори позицията си за “Червей”, която фигурира в записите на Владимира Янева като знак за нейното бъдещо “опраскване”: Аз никога не съм се крил за моето мнение по въпроса и в Брюксел го казах искането: Цветанов да получи 4 години, а за операция “Червеи” трябва да получат 400 години”.

  Борисов обяви тази своя позиция на 12 февруари в Брюксел, а само пет дни по-късно прокуратурата образува дело срещу Владимира Янева за разрешаване на незаконни специални разузнавателни средства по “Червей”. На 19 февруари ВСС я отстрани временно от съдебната система, но така и не й беше образувано дисциплинарно производство, което даде възможност за нейното бъдещо връщане в системата.

  Преди ден Етичната комисия на ВСС се отказа да вика Бойко Борисов да даде обяснения по аферата с аргумент, че първо трябва да разпита Владимира Янева и Румяна Ченалова. Прокуратурата на свой ред проверява основно кой е направил записите, а не тяхното съдържание.

  Предстои да се види дали Янева и Ченалова няма да се почувстват засегнати от квалифицирането им като “свраки” и няма ли да поискат поне извинение от Борисов.

  http://www.mediapool.bg/boiko-borisov-za-yanevageit-dve-svraki-si-govoryat-da-ne-komentirame-news241921.html

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.