Home » Избрано

Шефът на Етичната комисия във ВСС ще проверява записи, които го уличават

2015.11.11 2 коментара
Spread the love

#Яневагейт 4: Димитър Узунов и Ясен Тодоров “държат” ВСС

Поредните записи от разговори между Владимира Янева, Румяна Ченалова и неидентифициран мъж разкриват тежки зависимости и конфликти на интереси вътре във ВСС, но и недопустимо външно влияние от изпълнителната власт.

Борисов към Янева по Viber: „Може да се разходим в парка“.

.
bta2015a021
От записите става ясно, че Янева е изпратила СМС на Бойко Борисов в четвъртък, 12 февруари. Тогава той бил в Брюксел, но само 3 мин. след СМС-а с Янева се свързал „Митко“ – „неговия човек“ във ВСС. Става дума за Димитър Узунов, който беше шеф на районния съд в Сандански и беше предложен за член на ВСС от Яне Янев.

„Митко“ поискал да си общува с Янева по Viber, а не по нормалната телефонна линия. Успокоил я, че „току що му се обадил човекът от Брюксел“ и обещал, че няма да я закачат, а изявленията за „400 години затвор“ били за пред медиите.

„Човекът от Брюксел“, който е правил подобно изявление в четвъртък, 12 февруари, пред медиите, е Бойко Борисов. Тогава той каза буквално следното:

„Защото ако на Цветанов са му дали 4 години, за това, което са правили, трябва да им дадат по 400 години всички по веригата, от съдията до последния, ако приемем, че има съизмеримост.“

Малко след разговора с Узунов по Viber, все още титулярната шефка на СГС получила съобщение от неизвестен абонат отново във Viber. С игрив намек той й дал да разбере, че нейните проблеми ще се решат.

„Да не забравяме, че Сандански е най-топлият град в България и ако Митко каже, може да се разходим в парка“.

Янева убедено разяснява на Ченалова, че „няма кой друг да е“ авторът на мистериозното съобщение, очевидно визирайки Бойко Борисов. „Да, да, да, да“ – съгласява се Ченалова.

Гаранциите от „човека в Брюксел“ били потвърдени пред Владимира Янева и от „Милка“. Става дума за друг член на ВСС – Милка Итова, която разговаряла с Димитър Узунов.

„Влади, трябва да се видим“

Освен от Узунов, Янева получила гаранции и от още един член на ВСС – Ясен Тодоров, който й се обадил и поискал да се видят на живо във вторник, 17 февруари (разговорът на Янева и Ченалова е от четвъртък, 19 февруари).

Ясен Тодоров, шеф на Етичната комисия във ВСС трябва да проверява записите, в които е уличен в груби нарушения на етиката на магистратите.

Ясен Тодоров е шеф на етичната комисия, която се сезира за изтеклите до момента записи. Той разказал на Янева следното: „Бойко ми прати един от неговите най-близки хора да ми каже: по никакъв начин тебе да не те закачаме.“

„Така“ – съгласява се Ченалова.

„Двамата души, които държат Съвета, са Митко и Ясен.“

Гаранциите, дадени от Борисов, обаче не са подействали и в крайна сметка на 19 февруари ВСС отстрани Янева. Съдийката разсъждава върху това разминаване между думи и дела, и не разбира как така след като си е осигурила подкрепата на двете най-важни лобита в Съвета, на Димитър Узунов и Ясен Тодоров, в крайна сметка е „опраскана“.

„Защо кара Митко да ми се обади. А казах ли ти, че и при Ясен е пратил човек? Двамата души, които държат Съвета и около тях са лобитата са Митко и Ясен. Двамата най-оправни в Съвета. И той праща при тях.“ – тюхка се Янева, говорейки за пратениците на Бойко Борисов.

„Да не би това да е игра на главния прокурор“ – издига хипотеза Ченалова. – Знаеш ли дали наистина Бойко го е натиснал?“. Непознатия мъж от записа я подкрепя – „Я се замисли малко?“. Янева обаче отхвърля такъв вариант, защото се познавала добре с Борисов и можела да иде да говори директно с него, при което да разкрие играта на Цацаров ако е имало такава.

Биволъ опита да се свърже по телефона с Ясен Тодоров и Димитър Узунов, но те не отговориха на обажданията и на съобщенията по СМС. Милка Итова каза по телефона, че е в чужбина, и поиска да й бъдат изпратени въпроси по мейл. До момента на публикацията отговор не се получи.

Viber: Пазим историята на съобщенията 30 месеца. Ще ги дадем на правоохранителните органи ако ги поискат

Биволъ потърси за информация юридическия отдел на услугата Viber, откъдето отговориха, че историята на обажданията и съобщенията се пази в продължение на 30 месеца. Информация за това кой с кого е разговарял или разменял съобщения, в колко часа и от кой IP адрес, може да бъде предоставена при поискване от правоохранителните органи. Самото съдържание на разговорите не се пази. Фирмата фактурира издирването на тази информация като таксата е 500 долара за даден номер за една година или част от тази сума за съответния период. Това означава, че ако има воля за разследване, такова може да бъде проведено и информацията в записите да бъде потвърдена или отхвърлена.

Кой обаче да разследва? От изнесеното до момента става ясно, че половината ВСС, главния прокурор и шефът на ВАС са замесени в интригите с „опраскването“ на Янева. Освен това почти цялата „независима съдебна власт“ се оказва зависима от прищявките и настроенията на премиера. А това е безпогрешен признак, че 26 години след падането на комунизма, все още живеем в тоталитарен режим изрисуван с демократична фасада.

Фасадата, която „човекът“ показва в Брюксел, където получава „конграчулейшънс“.

А после се разхожда с някоя съдийка в парка.

.


.

Владимира Янева: В същото време, в момента аз в цялата моя драма, която е, полудявам.

И пускам на Бойко един СМС. И му пиша така. Значи той е в Брюксел. Тва става в четвъртък. Не съм, извинявайте, не съм нарушила закона. Освен това за 4 години съм подписала над 15000 СРС-а. Нещо, което е абсолютно верно, щото тя статистиката е толкова бройки, те на година са по 5000.

Не минават и три минути и ми звъни Митко Узунов: „Имаш ли Вайбър?“ Викам: „Имам Вайбър“.

А нали знаеш, че Митко Узунов е неговия човек в Съвета и с който комуникира и за всичко той му отговаря.

Не минават и три минути, звъни ми Митко на Вайбъра и ми казва: „Току що ми се обади човекът от Брюксел и каза да не се притесняваш, че това изказване го е направил само за пред медиите, за 400-е години. Въобще да не го мислиш, да не се притесняваш“.

Минават още 10-15 минути отварям си аз вайбъра и гледам от един непознат номер следното съобщение: „И тук вятърът е много силен. Синоптиците казват, че времето ще се оправи. Да не забравяме, че Сандански е най-топлият град. Ако Митко каже, можем да отидем да се разходим в парка.“

Няма от кой друг да е. (РЧ: Да, да, да, да) Нали, вече как. (РЧ: Да, да, да) И с Митко съм говорила 10 минути по-рано. И тук вятърът е силен и така нататък и така нататъка. От друго място, че се обаждат. И за Митко ти говори и така.

РЧ: Да, да, да, да…

ВЯ: Аз вече съвсем се успокоявам. Милка ми се обажда и ми казва: Не се притеснявай, Митко ми се обади и ми каза, че е говорил знаеш с кой. И че всичко е наред и няма проблеми.

Ясен Тодоров ми звъни във вторник и казва: „Влади, трябва да се видим“.

Виждаме се с Ясен. Ясен каза: „Бойко ми прати един от неговите най-близки хора да ми каже по никакъв начин тебе да не те закачаме!“.

РЧ: Да.


.


.

Владимира Янева: Аз не мога да разбера обаче той защо действа по тоя начин, е тва не мога да разбера.

Защо кара Митко да ми се обажда? А казах ли ти, че и при Ясен е пратил човек?

Мъж: Да

ВЯ: Е тва не мога да разбера, защо го прави тва?

Тва за мене е необяснимо.

РЧ: Да не би главния… сам да си?

ВЯ: Той праща при двамата най-здрави хора от Съвета.

Двамата души, които държат Съвета и около тях са лобитата са Митко и Ясен. Двамата най-оправни в Съвета. И той праща при тях.

РЧ: Да не би тва да е игра на главния прокурор?

Мъж: А може би… я се замисли малко.

РЧ: Знаеш ли дали наистина Бойко го е натиснал?

Мъж: Даа.

ВЯ: Ама аз главния прокурор го питах. Аз му казах: Има ли нужда да ходя да говоря с Бойко? И той каза: Както прецениш.

РЧ: Е, той не може да ти каже: Недей да ходиш.

ВЯ: Е да, де, ама той много добре знае, че ние се познаваме лично и то много добре. И ако отида да го попитам кво става? И той каже: Аз нямам пръст, тва е само главния.

Източник: Биволъ

.
———————————————————————————————————————————————

Бел.ред.: Първите записи може  да чуете ТУК, ТУК и ТУК.

.

2 коментара »

 • Peter S said:

  И още разкрития на Биволъ:
  https://bivol.bg/georgius-fibank.html

 • Peter S said:

  И първи коментари:
  Премиерът Бойко Борисов ще бъде поканен на заседание на Етичната комисия на Висшия съдебен съвет по повод появилите се в публичното пространство записи на разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова.

  Това обяви Ясен Тодоров на заседанието на съвета днес. “В понеделник на заседанието на Етичната комисия ще предложа да поканим Бойко Борисов, защото неговото име се съобщава за оказан натиск върху главния прокурор, за това, че ми е пращал емисари, за съобщения по вайбър”, обяви Тодоров. Той заключи, че тогава, след явяването на Борисов, фактите щели да се изяснят. После вметна, че споменаването на името му в записите го издигнало в очите на съпругата му, която тази сутрин му казала, че не знаела, че е толкова важна фигура.

  Тодоров, чието име заедно с тези на колегите му Димитър Узунов и Милка Итова бе споменато като “най-оправен” от Янева в последния запис, щял в понеделник да обяви дали ще си направи отвод от проверката, която Етичната комисия започна в понеделник. До тогава и Димитър Узунов, също член на Етичната комисия, щял да мисли дали да си направи отвод. Днес двамата не казаха категорично дали ще се самопроверяват или не.

  Темата за записите бе поставена днес на заседанието от правосъдния министър Христо Иванов. Той призова ВСС да направи адекватна проверка без участието на споменатите от Янева членове на съвета, за да няма съмнения в замитане на случая. Иванов каза, че проверката не трябва да обхваща само законността на записите, но и конкретната фактология и същината на разговорите, за да не остават съмнения, че се симулира някаква дейност.

  Тодоров обясни, че това, което е свършила Етичната комисия в понеделник, е да изиска от сайта “Биволъ” всички записи, с които разполага. Той не спомена, че е поискал и източниците на информацията. Тодоров каза още, че от прокуратурата пък е поискана информация за законността на записите.

  Димитър Узунов се намеси и повтори, че бил много изненадан от целия случай.

  “За разлика от Димитър Узунов, аз не съм изненадан от целия този сценарий”, отвърна главният прокурор Сотир Цацаров. Той отговори на Ясен Тодоров, че Етичната комисия ще получи съобщение, което ще гласи, че записите не са в резултат на прилагане на СРС

  После се обърна към правосъдния министър с думите, че ако бъде извършвана проверка във ВСС, тя трябва да обхваща не само лицата, които разговарят, но и всички, които се споменават, в това число и самият Иванов. Цацаров не каза имената на Борисов и на Цветан Цветанов, но няколко пъти повтори “всички лица”.

  “Това е сценарий, в който участват хора, които знаят какво правят. Друг е въпросът дали ще постигнат това, което искат. Всяка неделя за понеделник се пуска запис, всяка сряда за четвъртък е втори запис и това е, за да се вдига шум. Замесените в този запис не са само хора в тази зала, но и извън нея. И вие да кажете дали сте натиснат от премиера или не. Бойко Рашков също”, каза още Цацаров.

  После повтори, че Янева носи своята юридическа отговорност, но не е най-големият виновник, защото не тя е забъркала скандала “Червей”. Каза отново, че по никакъв начин не може да се докаже самата интервенция в компютърните системи на МВР.

  Тук бе прекъснат от Калин Калпакчиев с думите: “Делото е висящо. Какво коментираме”. На което главният прокурор му отвърна, че може да коментира каквото си иска.

  “Изумявам се, че коментираме висящо дело, по което има обвинителен акт в Софийския градски съд, който го разглежда и ще постанови съдебен акт. Според Етичния кодекс на магистратите висящи производства не трябва да се коментират”, каза Калпакчиев.

  Той се съгласи, че трябва да бъдат изслушани всички лица, без изключение, които се споменават в записите. Съгласи се и че трябва да се проверят фактите в тях със средствата на закона, които им позволяват.

  “Това дали един министър може да бъде изпратен от премиера си на заседание на ВСС, аз не знам, защото съм от друга власт. Но ми изглежда съвсем различно от това, за което тук става дума”, каза още Калпакчиев. Според него основният въпрос е кой да извърши проверката.

  “Доколкото разбирам, тази проверка в Етичната комисия, няма да е по същество, а ще се сведе до това става ли дума за законни или незаконни записи. Това безспорно е важен въпрос, но след него трябва да се занимаем със същината на разговорите, да направим добросъвестно усилие, за да дадем отговор дали фактите са верни или неверни и то от лица, които не са замесени т.е. за които може да има подозрение, че не биха били безпристрастни”, посочи още Калпакчиев.

  Цацаров на свой ред каза, че това, че той отрича категорично всичко казано в тези записи, не означава, че ВСС не трябва да прави проверка. “Ако ВСС реши, че трябва да подлага на проверка този разговор, тази проверка не може да обхване само хората в тази стая. Трябва да имате пълната готовност за това. Проверката трябва да обхване всички”, посочи главният прокурор. После се обърна към Калпакчиев с думите, че преди няколко вечери, четейки сайта “Биволъ”, видял, че му приписват същото нарушение, което сега и Калпакчиев му приписвал.

  По повод думите на главния прокурор, че “всички” трябва да бъдат поканени, правосъдният министър Христо Иванов заяви: “Не мисля, че някой от изпълнителната власт няма да даде своя принос за изясняване на истината”.

  Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов каза на свой ред, че членовете на съвета, които се споменават в записите, трябва да имат право да се защитят и да изчистят имената си и заради това не трябва да участват в Етичната комисия. Той предложи да се създаде нарочна такава, която да извърши тази проверка, с уговорката без да коментира какво още ще излезе в “Биволъ”.

  Идеята му обаче не бе възприета от членовете на съвета, които се позоваха на Закона за съдебната власт, в който са изброени правомощията на Етичната комисия.

  В понеделник ще стане ясно дали и Владимира Янева ще бъде поканена на изслушване, както пък предложи Светла Петкова.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.