2024-04-20

2 thoughts on “Шефът на Етичната комисия във ВСС ще проверява записи, които го уличават

  1. И първи коментари:
    Премиерът Бойко Борисов ще бъде поканен на заседание на Етичната комисия на Висшия съдебен съвет по повод появилите се в публичното пространство записи на разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова.

    Това обяви Ясен Тодоров на заседанието на съвета днес. „В понеделник на заседанието на Етичната комисия ще предложа да поканим Бойко Борисов, защото неговото име се съобщава за оказан натиск върху главния прокурор, за това, че ми е пращал емисари, за съобщения по вайбър“, обяви Тодоров. Той заключи, че тогава, след явяването на Борисов, фактите щели да се изяснят. После вметна, че споменаването на името му в записите го издигнало в очите на съпругата му, която тази сутрин му казала, че не знаела, че е толкова важна фигура.

    Тодоров, чието име заедно с тези на колегите му Димитър Узунов и Милка Итова бе споменато като „най-оправен“ от Янева в последния запис, щял в понеделник да обяви дали ще си направи отвод от проверката, която Етичната комисия започна в понеделник. До тогава и Димитър Узунов, също член на Етичната комисия, щял да мисли дали да си направи отвод. Днес двамата не казаха категорично дали ще се самопроверяват или не.

    Темата за записите бе поставена днес на заседанието от правосъдния министър Христо Иванов. Той призова ВСС да направи адекватна проверка без участието на споменатите от Янева членове на съвета, за да няма съмнения в замитане на случая. Иванов каза, че проверката не трябва да обхваща само законността на записите, но и конкретната фактология и същината на разговорите, за да не остават съмнения, че се симулира някаква дейност.

    Тодоров обясни, че това, което е свършила Етичната комисия в понеделник, е да изиска от сайта „Биволъ“ всички записи, с които разполага. Той не спомена, че е поискал и източниците на информацията. Тодоров каза още, че от прокуратурата пък е поискана информация за законността на записите.

    Димитър Узунов се намеси и повтори, че бил много изненадан от целия случай.

    „За разлика от Димитър Узунов, аз не съм изненадан от целия този сценарий“, отвърна главният прокурор Сотир Цацаров. Той отговори на Ясен Тодоров, че Етичната комисия ще получи съобщение, което ще гласи, че записите не са в резултат на прилагане на СРС

    После се обърна към правосъдния министър с думите, че ако бъде извършвана проверка във ВСС, тя трябва да обхваща не само лицата, които разговарят, но и всички, които се споменават, в това число и самият Иванов. Цацаров не каза имената на Борисов и на Цветан Цветанов, но няколко пъти повтори „всички лица“.

    „Това е сценарий, в който участват хора, които знаят какво правят. Друг е въпросът дали ще постигнат това, което искат. Всяка неделя за понеделник се пуска запис, всяка сряда за четвъртък е втори запис и това е, за да се вдига шум. Замесените в този запис не са само хора в тази зала, но и извън нея. И вие да кажете дали сте натиснат от премиера или не. Бойко Рашков също“, каза още Цацаров.

    После повтори, че Янева носи своята юридическа отговорност, но не е най-големият виновник, защото не тя е забъркала скандала „Червей“. Каза отново, че по никакъв начин не може да се докаже самата интервенция в компютърните системи на МВР.

    Тук бе прекъснат от Калин Калпакчиев с думите: „Делото е висящо. Какво коментираме“. На което главният прокурор му отвърна, че може да коментира каквото си иска.

    „Изумявам се, че коментираме висящо дело, по което има обвинителен акт в Софийския градски съд, който го разглежда и ще постанови съдебен акт. Според Етичния кодекс на магистратите висящи производства не трябва да се коментират“, каза Калпакчиев.

    Той се съгласи, че трябва да бъдат изслушани всички лица, без изключение, които се споменават в записите. Съгласи се и че трябва да се проверят фактите в тях със средствата на закона, които им позволяват.

    „Това дали един министър може да бъде изпратен от премиера си на заседание на ВСС, аз не знам, защото съм от друга власт. Но ми изглежда съвсем различно от това, за което тук става дума“, каза още Калпакчиев. Според него основният въпрос е кой да извърши проверката.

    „Доколкото разбирам, тази проверка в Етичната комисия, няма да е по същество, а ще се сведе до това става ли дума за законни или незаконни записи. Това безспорно е важен въпрос, но след него трябва да се занимаем със същината на разговорите, да направим добросъвестно усилие, за да дадем отговор дали фактите са верни или неверни и то от лица, които не са замесени т.е. за които може да има подозрение, че не биха били безпристрастни“, посочи още Калпакчиев.

    Цацаров на свой ред каза, че това, че той отрича категорично всичко казано в тези записи, не означава, че ВСС не трябва да прави проверка. „Ако ВСС реши, че трябва да подлага на проверка този разговор, тази проверка не може да обхване само хората в тази стая. Трябва да имате пълната готовност за това. Проверката трябва да обхване всички“, посочи главният прокурор. После се обърна към Калпакчиев с думите, че преди няколко вечери, четейки сайта „Биволъ“, видял, че му приписват същото нарушение, което сега и Калпакчиев му приписвал.

    По повод думите на главния прокурор, че „всички“ трябва да бъдат поканени, правосъдният министър Христо Иванов заяви: „Не мисля, че някой от изпълнителната власт няма да даде своя принос за изясняване на истината“.

    Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов каза на свой ред, че членовете на съвета, които се споменават в записите, трябва да имат право да се защитят и да изчистят имената си и заради това не трябва да участват в Етичната комисия. Той предложи да се създаде нарочна такава, която да извърши тази проверка, с уговорката без да коментира какво още ще излезе в „Биволъ“.

    Идеята му обаче не бе възприета от членовете на съвета, които се позоваха на Закона за съдебната власт, в който са изброени правомощията на Етичната комисия.

    В понеделник ще стане ясно дали и Владимира Янева ще бъде поканена на изслушване, както пък предложи Светла Петкова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *