2024-03-29

2 thoughts on “Концепция за Закон за консулско съдействие и консулски услуги

  1. „Проектът на МВнР на Закон за консулското съдействие е отворен за обществени консултации

    Предложеният от МВнР проект на Закон за консулското съдействие и консулските услуги вече е на следващ етап от процедурата по приемането си. Той е публикуван в платформата за обществени консултации http://www.strategy.bg .

    До 28 февруари 2013 г. всеки ще може да даде своите коментари, препоръки и предложения по концепцията за нов механизъм за консулска помощ и услуги, които българската държава предоставя на българските граждани, българските юридически лица и гражданите на държавите-членки на ЕС в чужбина. Целта на предлагания законопроект е максимално ясно да бъдат разписани ангажиментите, които държавата има, както и какво могат да очакват и да изискват гражданите. В този период МВНР ще направи и срещи със заинтересувани групи по предлагания законопроект – граждански организации, бизнес асоциации и други.

    Законопректът за консулското съдействие и консулските услуги е поредната стъпка от страна на МВнР, която цели да отговори на нуждата от нов тип отношение към българските граждани в чужбина. В края на миналата година МВнР пусна в действие и услугата „Пътувам за”, която улеснява гражданите при техните пътувания зад граница.

    14 февруари 2013 г.

    Дирекция „Информация и ситуационен център“
    Министерство на външните работи“

  2. „лица, които освен българско гражданство имат и друго – ще бъде регламентирано правилото, че не се дължи консулско съдействие, когато поводът за него е възникнал в рамките на отношенията на лицето с другата държава на гражданството“

    Т.е. Николай Младенов иска да въведе две категории български граждани. Сигурно ще трябва да доказваме, че нямаме двойно гражданство за да ни издават паспорти и лични карти? А в Конституцията пише че всички БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ където и да се намират, имат равни права и задължения. За какво служи тогава тази Конституция?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *