Home » Избрано

Голямо Лапане, Малко Лапане и Дърдонково

2012.11.27 Няма коментари
Spread the love

Карикатура: Христо Комарницки

Деветима жители на градчето Малко Лапане вчера взели, та си раздали по 7000 лв. бонуси на човек. Сладури, направо да ги изпапкаш. В същото време на жителите на Дърдонково им се обяснява, че са в криза. За тях не само, че няма бонуси – няма заплати, няма изобщо никаква работа. Малкото щастливи дърдонковци, които имат някаква работа, получават такива заплати, че като ги вземат, им иде веднага да си платят погребението. Ама то и за това не стига. Тия, малките лапачи са от една махала, викат й “Комисия по дискриминация”. Всеки месец се “скъсват” от бачкане за по 3500 лв., ама бонуса в двоен размер, няма да се излагат я.

Спомням си миналата година отново в Малко Лапане пак си раздаваха бонуси по махалите, явно това при тях си е традиция. Само че тогава бяха в други махали – “Здравна каса”, “Агенция по вписвания” и пр. Като гледам какви хилядарки си раздават малките лапачи и се питам в Голямо Лапане какво ли става? Леле, там сигурно бонусите почват от сто хиляди нагоре и стигат до десетки милиони. За големите обаче няма кой да ни каже, траят си отражателите на новини. Мани, мани. Живеят си и едните, и другите лапачи.

А в Дърдонково е вечна криза, като ледена епоха. Само студ, глад и неплатени сметки. Колкото повече гледам как живеят в трите градчета, толкова повече ме обземат смесени чувства. От една страна се чудя на алчността и наглостта на лапачите, от друга страна ме изумява тъпотията и търпеливостта на иначе трудолюбивите дърдонковци. Нима не виждат, че всяка година по това време бонусите, които си раздават в Голямо Лапане и Малко Лапане, всъщност са откраднати от Дърдонково? Толкова ли е трудно да се сетят, че ги ограбват?

Година след година всичко, което са произвели те и техните родители, лапачите си го преразпределят. Самите лапачи никога нищо не произвеждат, те са като паразити, само чакат наготово баламурниците да платят данъци и хоп – бонусче. Както се казва, с плавно движение на ръката и с произнасяне на магическите слова всички данъци от славното и героично Дърдонково плавно и безвъзвратно се превръщат в бонуси за ненаситните чревни инфекции от Голямо и Малко Лапане. Тарикатите пък, като посъберат няколко бонуса ги превръщат в къщи, вили и лимузини. Големите лапачи лапат по яхтите си, летят с частните си самолети и т.н. Трапезите им се огъват от вкусотии. По същото време в Дърдонково на масите само дърдонки.

Ей така дружно си живеят всички. До края на годината със сигурност ще изскочат още новини за раздадени бонуси и какво от това – нищо. Ще се пошуми, яко ще се псува под юргана и ще отмине. Догодина пак ще се повтори същото. За едните криза, а за другите бонуси. Ако го разкажа това чудо на някого, няма да ми повярва, то не е и за вярване. Самоубийственото търпение на донорите от Дърдонково е легендарно. Знаят какво става, знаят кой и как ги ограбва, но въпреки това не правят абсолютно нищо. Предпочитат да се дърлят помежду си, да се карат за дърдонки, докато подаряват своя живот и този на децата си на червеите от Голямо и Малко Лапане.

Ама пък и аз какво съм се зачудил, че нямало пари за пенсии, за лекарства, за детски… то за кое по-напред? За бонуси на лапачите или за хората от Дърдонково?

 

Ивайло Зартов,  Ivailozartov.org

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.