Home » Избрано

Цветанов посети Службата за специални разследвания към ВВС на САЩ

2012.11.27 Няма коментари
Spread the love

Българският министър на вътрешните работи посети централата на Службата за специални разследвания към ВВС на САЩ

Снимка: Пресцентър на българското МВР

 

 

 

 

 

 

 

 

Службата е създадена през 1948 г. и е едно от елитните звена в правоохранителната общност на САЩ, противодействащо на форми и прояви на международния тероризъм в горещи точки на света като Ирак и Афганистан. Също така има значителен принос и в противодействието на международния наркотрафик, организираната престъпност, корупцията и киберпрестъпленията във ВВС на САЩ.

Министър Цветанов и командващият Службата бригаден генерал Кевин Якобсен обсъдиха конкретни цели и задачи на двустранното сътрудничество. Те изразиха съгласие, че интегрираният подход в разследванията е от особена важност, тъй като позволява в рамките на дадено разследване да участват и други основни звена от американската правоохранителна рамка – Федералното бюро за разследване, Агенцията за борба с наркотиците – ДЕА, Департамента за вътрешна сигурност, които да използват своите оперативни възможности за постигане на бързи и конкретни резултати в противодействието на престъпността.

По време на разговора беше обърнато специално внимание на взаимодействието с Интерпол в разследването на престъпления, касаещи международен тероризъм и организирана престъпна дейност. В тази връзка министър Цветанов запозна ген. Якобсен с резултатите от посещението на Генералния секретар на МОКП Интерпол Роналд Нобъл в София в началото на ноември. В хода на срещата бяха набелязани конкретни форми на двустранно сътрудничество между МВР и Службата за специални разследвания на ВВС на САЩ. Беше договорено американската страна да предостави експертни знания и методики за обучение на правоохранителните органи и по-специално на Института по психология на МВР при използването на полифизиограф в всекидневната оперативна дейност.

Цветан Цветанов проведе среща и със съветника на президента Обама по въпросите на киберсигурността Майкъл Даниел. Двамата обсъдиха въпроси на двустранното сътрудничество в областта на киберсигурността и киберпрестъпленията. Майкъл Даниел изрази благодарност за постигнатите високи нива на сътрудничество в борбата с престъпленията в киберпространството.

В подкрепа на оценката, че България се е утвърдила като регионален лидер в областта на киберсигурността, той посочи предстоящото изпращане в България на допълнителен специален агент от Федералното бюро за разследване. От територията на нашата страна агентът на ФБР ще покрива още 12 други държави в областта на противодействието на киберпрестъпленията. Друг пример за високото ниво на двустранно сътрудничество е предстоящото изграждане на специализирано оперативно звено между ГДБОП, Сикрет Сървис и Департамента за вътрешна сигурност на САЩ по противодействие на престъпленията в Интернет. Според Майкъл Даниел тези две нови инициативи ще бъдат реалното надграждане на двустранните отношения в тази област.

Беше достигнато до общо съгласие, че са налице нови предизвикателства и заплахи, на които трябва да бъде противопоставена единна международна правоохранителна система при строго спазване на всички граждански права и демократични свободи.

Директорът на ГДБОП – МВР гл. комисар Станимир Флоров и прокурор Ася Петрова изразиха надежда, че ще бъдат запазени и дори увеличени досегашните нива на обучение за служителите от правоохранителната сфера. Поради спецификата на този вид разследваща дейност е необходимо специализираното обучение да бъде провеждано и по регионалните структури на МВР, прокуратурата и съдебната власт в страната. За целта ще се разчита както на Международната академия за обучение по киберразследвания, базирана в София и финансово подпомагана от Фондация „Америка за България“, така и на помощта на различни програми, финансирани и инициирани от американската администрация, бизнеса и неправителствения сектор.

В края на разговора Цветанов отправи покана към Майкъл Даниел да посети Българи в удобно за него време през 2013 г.

 

Източник:  Dariknews.bg

(Със съкращения)

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.