2024-04-23

1 thought on “Ще запеем ли всички „Чшай шукарие“?

  1. Manganiyar Изключително прецизен исторически, болезнено актуален със злободневното си звучене, тревожно загрижен не само за жертвите, но и за самите правонарушители. Бих добавил само няколко думи, отнасящи се до произхода на този етнос, чието название според мен би трябвало да е МАНГАЛИ, или в краен случай – МАНГАНЯРИ.

    Не го правя, защото съм лично засегнат. Преди няколко месеци една привечер се прибирах от „Женски пазар“. Вече почти нямаше продавачи и купувачи. Срещу мен вървяха двама младежи, несъмнено МАНГАЛИ. Когато ме наближиха, единият от тях се отклони и ме ритна през глезените. И си отмина, все едно нищо не се е случило. Аз съм човек на възраст, очевидно поради това не представляващ опасност от ответна реакция на МАНГАЛСКОТО хамство (Хам – вторият син на библейския НОЙ, изнасилил спящия си баща).

    Наистина не пиша заради това премеждие. Защото познавам и цигани, които биха били пример за подражание. Пример – бай Сульо Метков – преводачът на Новия Завет на цигански. Ако кажете, че бай Сульо (нищо общо с нарицателното „Сульо и Пульо) не е и помирисвал и цент (евро или ЮС) от парите на „Десетилетието на ромското включване“, няма да сгрешите.

    Сега на конкретния въпрос: – Защо МАНГАЛИ, респ. МАНГАНЯРИ?

    Просто напишете в Google „manganyar“ и ще разберете.

    MANGANYAR е оригиналният етноним на тази етническа група. Техните сънародници и днес обитават обширната територия на втората по броя на населението си държава на планетата. В северозападната част на Индия са запазени археологическите останки на техния прочут „Златен град“. Мургавите им съименници продължават да се занимават със същото, с което са се препитавали преди около двадесет века, когато търпението на тамошните владетели се изчерпило, и катуните им били натирени по широкия свят – главно на Запад (щото източните деспоти не си поплювали, когато хващали „певците и инструменталистите“ в крачка, посягащи на чуждото имущество).

    Днес МАНГАНЯРИТЕ имат свои световноизвестни музиканти и певци – музиката им е в кръвта – и разнообразяват рахатлъка на новите „раджи“ по цял свят – отново главно на Запад, за което получават адекватна парична компенсация. Така че Западът е съвсем наясно кои са, откъде идват и „за какво се борят“ т.нар. „роми“, сиреч цигани, а всъщност МАНГАЛИ. Друг е въпросът, че по-му изнася (на Запада) да се прави на невеж по темата за МАНГАЛИТЕ (МАНГАНЯРИТЕ).

    Впрочем, всички много добре знаем, че самите „роми“, т.е цигани, помежду си често употребяват прозвището „МАНГАЛ“.

    Което и слага точката над „и“-то.

    Що се отнася до хамството на МАНГАЛИТЕ, то ще продължава, докато трае дрямката на България като територия с население и не се събуди като легитимна държава с достоен Народ.

    Мангалското прелъстяване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *