Home » Избрано

И българите от чужбина могат да бъдат депутати

2011.07.15 Един коментар
Spread the love

Кажете “ДА”!

Aвтор: Румяна УГЪРЧИНСКА, журналист във Франция

Политическият монопол може би гарантира известно спокойствие на някои управляващи, но в същото време лишава българската нация от потенциален човешки ресурс. Демокрацията, както и пазарната икономика, не се получават като коледен подарък или рязане на лентички. Те са резултат на протести, дебати и участие. Прочетете отвореното писмо до омбудсмана на Р. България и неговия отговор, в който той предложи дебат.

Анкета предложена от него тече от 20 юни на неговия сайт. Тя ще приключи на 20 юли.*

Дори и плаха, това е първа стъпка към обединението на българите вън и вътре в страната в името на демократичната алтернатива. Кажете “ДА”!

* Научете повече на www.otvorenopismo.com

One Comment »

 • Rumiana said:

  И българите от чужбина могат да бъдат депутати

  Кажете ,ДА”! С ,Д” като демокрация и ,А” като алтернатива, защото само с „Не” не става. Протестите срещу монополите са израз на гражданско съзнание, жизнено необходимо за обществото, но за съжаление недостатъчно за промяна на статуквото. С 30% емиграция, с най-ниска раждаемост и най-висока смъртност България се нуждае от нови идеи и лица. Настоящата конституция, скалъпена панически в началото на прехода, пречи на наложителната алтернатива. Докато парламентът празнува нейната 20-а годишнина, тя дискриминира българските граждани, живеещи в чужбина, като ги лишава от правото да бъдат избирани и да избират свои преки народни представители.

  Политическият монопол може би гарантира известно спокойствие на някои управляващи, но в същото време лишава българската нация от потенциален човешки ресурс. Демокрацията, както и пазарната икономика, не се получават като коледен подарък или рязане на лентички. Те са резултат на протести, дебати и участие.

  Омбудсманът предложи дебат. Анкета тече от 20 юни на неговия сайт. Тя ще приключи на 20 юли. Дори и плаха, това е първа стъпка към обединението на българите вън и Вътре в страната в името на демократичната алтернатива. Кажете „ДА”!

  Автор:
  Румяна УГЪРЧИНСКА, журналист

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.