Home » Избрано

Правителството реши…

2009.12.10 Няма коментари
Spread the love

Социални помощи ще могат да се получават до пенсия
От 2011 г. ще отпадне срокът за получаване на помощи от безработни в трудоспособна възраст, реши правителството вчера. Досега те ги получаваха максимум 12 месеца. Промяната е заради решение на Европейския комитет за социални права, че с въведения лимит държавата лишава хората от препитание и ги дискриминира.

За да ограничи броя на практикуващите професията социално слаб, министерството на труда ще включва безработните в курсове за ограмотяване и квалификация. Обмисля се да се увеличи и срокът, през който те полагат обществено полезен труд, за да се спре практиката безработните да получават помощи и да работят в сивия сектор едновременно, обясни зам.-министърът на труда Валентина Симеонова. Хората с увреждания ще получават помощи само ако доходът на член от семейството им е до 350 лв., реши още кабинетът. Така от системата ще отпаднат около 20% от сега получаващите добавка, които са общо 450 хил. души.

Законът за академичния състав мина в „мекия“ си вариант
Научните степени и звания вече ще се присъждат от университетите и Българската академия на науките, а  Висшата атестационна комисия (ВАК) ще бъде закрита. Това предвижда Законът за развитие на академичния състав, който беше одобрен от правителството в „мекия“ си вариант“. Основно изискване за заемане на академична длъжност ще е докторска степен, а професорите ще важат в университета, който ги е произвел. Въпреки настояването на академичната общност, длъжността доцент ще остане, но ще отпадне степента хабилитиран доктор. Държавата ще контролира процеса чрез комисия, която ще следи за законността на процедурите и няма да допуска в някой университет да се произведат за кратко време много професори, заяви министърът на образованието Сергей Игнатов.

Митничари ще правят повече проверки
Митничарите вече ще проверяват теглото, осовото натоварване и габаритните размери на преминаващите през границата на България пътни превозни средства. Досега това правеше граничният контрол към агенция „Пътна инфраструктура“.
ЧИСЛО: 641 щата ще бъдат съкратени в Националната агенция за приходите от 1 януари 2010 г.

dnevnik.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.