Home » Избрано

14 декември – несъстоялата се българска антикомунистическа революция

2009.12.13 3 коментари
Spread the love

Днес се навършват 20 години от прословутия протест на студентите и гражданството пред Народното събрание. Протест, който можеше да отключи българския преход към свобода и демокрация по друг начин. Ако бяхме по-напористи и по-организирани, ако тогавашните лидери на опозицията не разколебаха демонстрантите, ако… ако… Но както наскоро писах в един форум (не е мое откритие) – в историята няма „ако“.

Какво се случи на 14.12.1989 г.? Независимите студентски дружества организирахме протест пред парламента срещу член първи и останалите от тогавашната конституция, според които цялата власт в страната принадлежеше на БКП и за автономия на ВУЗ-овете. На стълбите на Народния театър Емил Кошлуков прочетепетицията, а после шествието тръгна през градинката зад Прирдонаучния музей и покрай „Александър Невски“ към НС. После живата верига, присъединяването на гражданството (във форум на „Дневник“ Красимир Гаджоков, тогава представител на ВМЕИ, твърди, че е имало около 40000 души на площада). Думите на Младенов за танковете, които Евгений Михайлов засне по случайност, балкона на Студентския дом, откъдето Желев, Тренчев, Берон, Ив. Трифонов и самият Кошлуков призоваваха хората да се разотидат.(Тези си спомням, но вероятно е имало и други, може би Георги Спасов или Любо Собаджиев, лека им пръст!)

Какво се случи и какво – не в детайли: за това сигурно има и архиви тук и там, ще се пишат спомени. По-важна е оценката. За мене това ще остане предателство на страхливци. Хора, които след това се криха зад „ненасилието“ и „мирния преход“, а вероятно някои от тях са имали договорки с Луканов и компания да се държи всичко под контрол. Като се навържат събитията – и нещата лъсват. Следващото голямо предателство беше Кръглата маса, по-следващото – признаването на изборите за ВНС от юни 1990 г., после – Конституцията, после – Боянските ливади… Някъде в началото – създаването на ДПС извън СДС и изземването на „турския проблем“ от Доган и кликата около него. И той после лесно изхвърли непослушните и тези, които не бяха за противопоставяне със СДС.

В интервю за „Про и Анти“, Фреди Фосколо смята, че е било необходимо лидерите на СДС да блокират „провокаторите“ и да насърчат хората на площада да продължат твърдо една мирна окупация, по примера на чехите в Прага. Не знам, дали това изобщо би могло да се случи, нито дали желанието за атака на НС е било дело на провокатори. Защото провокаторите бяха вътре в Събранието и в Партийния дом. БКП се мотаеше с член първи, нарекоха хората „екстремисти“… Беше ясно от преди това, че нещата се правят в тайна. А и СДС се разграничаваше от твърдите антикомунисти като Илия Минев.

Ако по една или друга причина нямаше призиви да се разотиваме, по-вероятно щеше да има нахлуване в Събранието и погром. Ранени, убити, може би военно положение, репресии и т.н. Вероятно…

Но подобно развитие (или дори развитие във версията на Фреди Фосколо) щеше да има съвсем друг отзвук върху всички по-сетнешни събития. Съглашенците и перестройчиците щяха да бъдат изтласкани в ъгъла и радикализацията на СДС-върховете щеше да е неминуема. А това означаваше прът в сценария на лукановистите. И друго развитие на последвалите 20 години. Един добър сценарий би включвал реално ликвидиране на ДС и осветяване на агентите, лустрация на съда и прокуратурата, намаляване на икономическите лостове на БКП…

Но, както казах, в историята няма „ако“. Днес можем само да съжаляваме за пропуснатия шанс и да продължаваме да разрушаваме митовете за „мирния“ преход и „новите идоли“, които се опитват да ни натрапят. И да запазим поне историята на прехода минимално извратена. За да могат и тези след нас да научат уроците от нашите слабости и грешки.

Като гледам сегашното правителство – може да им потрябва…

Автор: ПЕТКО КОВАЧЕВ

3 Comments »

 • Весо Дюлгеров said:

  Така е. \"Предателство на страхливци\", сумира общият проблем а именно ,че трябва всички които виждат и разбират по смело да действат. \"Фреедом ис нот фрее\" или нашата свобода трябва да бъде извоювана от нас самите. Гледайки себе си ,си мисля че част от проблема е прекъснатата традиция в семейството. Войни, мизерия и комунизъм. Трябва ново начало с нови хора необременени от миналото ,но с памет за слабостите и грешките. И повече вяра, (писна ми от нашенски негативизъм).

 • Bravo... said:

  Bravo Veso!!!

 • ТРИБУН said:

  до Весо Дюлгеров:
  ****************
  Няма и не можеше да се състои такава революция по простата причина, че до 89-та година ОПОЗИЦИЯ нямаше! Освен това на 10-ти ноември 1989-та бе проведен ДВОРЦОВ ПРЕВРАТ съгласувано с великите сили, а не „мирна революция“, демократични структури и пр., измишльотини на прехода. Всичко бе под КОНТРОЛ. Че,даже самото СДС бе създаден от днешния шеф на БСК г-н Божидар Данев(OДЦ, OXДЦ, СДС – бр.34 от 1990 г. на ДВ). Който дава парите, ТОЙ поръчва и музиката.Доказателства,че това е така може да се прочете от интервюто през 2003 г., дадено от члена на ПБ на ЦК на БКП г-н Йордан Йотов описал механизма на преврата, кои ,как станало и на кого раздавани куфарчетата…Това също може да се прочете и от интервюто на експрезидента Петър Стоянов купил наскоро „демократичен“ палат в баровския курорт СЕНТ ТРОПЕ-Ривиерата,в.“ПРО и АНТИ”.
  **************************************************************
  Един въпрос – един отговор Преходът – заченат в безчестие. Петър Стоянов – бивш президент на Република България http://pro-anti.net/actual/2452-edin-vapros-edin-otgovor-prehodat-zachenat-v-bezchestie.html
  **************************************************************
  част от интервюто:

  П.С : „Но втората важна причина, за която се досетиха червените велможи, бе, че измисленият от тях „комунизъм” ги лишаваше от утвърденото още от римското право, право на наследяване. Те управляваха еднолично несметни богатства – газ, петрол, злато, алуминий за милиарди долари, можеха със затваряне на кранчето да спрат газта и петрола на цяла Европа, но не можеха да предадат всичко това на децата и внуците си. Защото наследяването съществува само там, където има частна собственост и свободна пазарна икономика. И те избраха това – фасадна демокрация и свободна пазарна икономика, но контролирана от тях. Те знаеха най-добре изворите на националните богатства и за тях не беше трудно да станат първите милионери на прехода“. -край на цитата.

  Спасение за масите няма. Планът Ран-Ът(1990)отреден за промените на държавата България подписан на времето от 29видни икономисти включително от ИВАН КОСТОВ, злокобно действа.
  ОЛИГАРСИ,прислужващи го и милиони бедни българи. Това е.

  „Novus Ordo SeClorum“ е в своя ТРИУМФ.

  София,29.08.2010г.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.