Home » Избрано

За три български общности в чужбина трябват най-много усилия

2009.12.15 Няма коментари
Spread the love

Има три български общности в чужбина, за които са необходими най-много усилия. Това са българите в Бесарабия (Молдова и Украйна) и тези в Испания, и в САЩ. Това заяви на среща с журналисти председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
Манджукова посочи, че има намерение да разработи програма за тези три общности, насочена към няколко основни политики – образование, здравно осигуряване, пенсионно осигуряване и особено към младите хора. Държавната агенция за българите в чужбина, която е изпълнителен орган на държавната политика и министъра без портфейл Божидар Димитров, ще разработи модел, който след това да се прилага и към български общности в други държави.
Отделно най-много мерки трябва да се приложат и към българите в Македония, Албания и Косово, които са по-скоро обект на българската национална политика, отколкото на работата на агенцията за българите в чужбина.
Манджукова посочи, че българската общност в Испания се състои от 164 хил. души в различни възрастови групи, сред които 23 хил. деца. Максимум 1200 от тях посещават български училища. Голяма част от децата се обучават на български в неделни училища. Според председателя на Държавната агенция за българите в чужбина испанската държава е много гъвкава по отношение на приспособяването и задържането на българските имигранти.
По отношение на закриването на Българския културен център в Одеса от страна на общинските власти в града утре ще бъде дадена пресконференция след среща на Асоциацията на българите в Украйна с различни български институции, сред които и Държавната агенция за българите в чужбина.

Информация: КРОСС

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.