2024-04-30

2 thoughts on “За Уорлик, инвестициите, визите и грешките в знанието на езика

  1. От някои ваши коментари биха излезли, струва ми се, ако бихте поискал, отделни текстове. Като такива, пуснати в този сайт примерно, биха могли да стигнат може би до повече хора.

  2. Преди около четвърт век моя студентка – вече „д-р на юридическите науки“, Ирина Николова Мулешкова – написа книга, посветена на правосубектността в международното право (МП).

    Помоли ме да я рецензирам, за да може да я публикува (такъв беше задължителният ред тогава).

    Основната идея на монографията беше, че съвременното разбиране за субектите на МП включва вече не само суверенните държави и създадените от тях междудържавни организации, но и ФИЗИЧЕСКИТЕ ЛИЦА.

    Подобна теза по онова време беше толкова еретична за НР България, че ако баща й – Никола Несторов Мулешков – не беше единственият българин – състудент на Михаил Сергеевич Горбачов, – изпъждането й от „рая“ на международноправната гилдия щеше да е „в кърпа вързано“.

    Всъщност много преди това събитие вече имаше прецеденти, потвърждаващи тезата на авторката, която се основаваше предимно върху многобройните казуси, свързани с нарушаването и защитата на човешките права.

    Така напр. съгласно Решение от 05 Февруари 1963 г. на Съда на Европейските общности по дело 26/62, Rec., 1963, p.3, concl. K. Roemer,

    „Общността представлява НОВ ПРАВЕН РЕД В МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО, в полза на който държавите са ограничили суверенните си права,

    като СУБЕКТИ НА ТОЗИ НОВ РЕД НА МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО ВЕЧЕ СА НЕ САМО ДЪРЖАВИТЕ-ЧЛЕНКИ, НО И ТЕХНИТЕ ГРАЖДАНИ“.

    В тази връзка проф.Янко Н. Янков-Вельовски ( http://iankov.blogspot.com/2011/05/3.html ) пише:

    „…Техни превъзходителства посланиците са акредитирани
    НЕ САМО ПРИ (ПРЕД) БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНА ВЛАСТ,
    НО И ПРЕД БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ;

    и в този смисъл от една страна
    всяко посегателство от страна на българската държавна власт върху правата на българските граждани

    СЛЕДВА ДА БЪДЕ РАЗГЛЕЖДАНО КАТО АБСОЛЮТНО НЕДОПУСТИМА АГРЕСИЯ,
    съдбовно засягаща правата и интересите на ГРАЖДАНСКИТЕ СУБЕКТИ НА ОБЩНОСТНОТО ЕВРОПЕЙСКО ПРАВО;

    а от друга страна, всяка аргументация от страна на акредитираните в България дипломатически прeдставители на другите европейски държави, издигаща и обосноваваща тезата за ненамеса във вътрешните работи на България по повод и във връзка с нарушенията на човешките права на българските граждани,

    НЕСЪМНЕНО ИМА ХАРАКТЕРА НА ПРЕСТЪПНО СЪУЧАСТНИЧЕСТВО В ИЗВЪРШВАНИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ.

    Впрочем, позволявам си също така да припомня, че ИМЕННО ТАКОВА Е И ПОСЛАНИЕТО НА приетата през 2009 г. от Комисията на Европейските общности и от Европейския съвет т. нар. „Стокхолмска програма за защита на гражданите“.

    *************

    На тук визираните адресати-членове на чуждестранния дипломатически корпус в България си позволявам да обърна внимание върху факта, че

    тоталното шествие на толерираното от българската държава насилие и пълната липса на Правосъдие

    характеризират ситуацията съвсем не като хуманитарна криза,

    а именно като ХУМАНИТАРЕН КОЛАПС;

    и че в контекста на тази ситуация в очите на българските юристи и обикновените граждани съвсем не изглежда да има характера на същинска човеколюбива загриженост наскоро лансираната от някои западни дипломати
    теза за необходимостта от „ДЕБАТ“.

    Позволявам си да обърна внимание на западните дипломатически представители на факта, че сред българските интелектуални кръгове вече доста отдавна битува констатацията и възгледът,

    че българското общество се нуждае съвсем не от „дебат“ по повод и във връзка с тотално липсващото правосъдие,

    а от съвсем реална и ефективна ХУМАНИТАРНА АКЦИЯ ЗА ЗАЩИТА НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА. “

    Съотнесено към казуса на Н. Пр. Джеймз Уорлик, това означава следното:

    Негово Превъзходителство Посланикът на Съединените Американски Щати г-н Джеймз Уорлик е акредитиран не само и не единствено към Правителството на Република България, но и към ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ на територията, известна към момента като РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.

    Поради което обстоятелство той не само ИМА ПРАВО, но и Е ДЛЪЖЕН да се намесва в защита на накърнените интереси на нашите съграждани – особено когато засягат правата на човека.

    Това – в общия план на теорията за правосубектността в МП.

    Що се отнася до посланиците, акредитирани в София от държавите – членки на Европейския съюз (ЕС), вкл. и Представителството на Европейската комисия (ЕК) – те са АБСОЛЮТНО ЗАДЪЛЖЕНИ (по силата на цитираното решение на Съда) да се намесват в т.нар. „вътрешни работи на Р България“ – което те НЕ ПРАВЯТ, лежейки върху меките дюшеци на старото сталинско схващане на международната правосубектност като прерогатива само на държавата.

    Излегнати на тази удобна позиция, почти всички дипломатически представители на държавите от ЕС (вкл. и Представителството на ЕК) нехаят „дипломатично“ пред воплите на поголовно подложеното на ГЕНОЦИД българско население.

    ЧЕСТ ПРАВИ на Негово Превъзходителство г-н Посланика на Германия Матиас Хьопнер, който заяви: „ В България има недосегаеми от правосъдието ( http://www.versia.bg/2011-03-11-19-22-20/2-2011-03-09-08-53-29/2014-2011-04-26-12-35-26 ), и единствен от евроколегите си направи опит да скъса със сталинисткото минало на Европа и да погледне българската реалност в очите. Не, това не е намеса във вътрешните работи на една суверенна държава – а реално изпълняване на вменени от Правото задължения, отнасящи се до спасяването живота на милиони граждани.

    Воят, който нададоха клакьорите на Мафията в България срещу него и американския му колега е показателен за отвратителното лице на онези, които от номенклатурни просяци за една нощ осъмнаха като новоизпечени мултимилионери – и които продължават да се множат със скорост „1 нов милионер на всеки 4 дни“.

    В същото време милиони техни сънародници са подложени на непознат досега в историята на България Г Е Н О Ц И Д, а спасителната „средна класа“ е обречена да не се появи – докато икономическата и политическата власт е в ръцете на комунистическата номенклатура и нейните пионки.

    Q U O V A D I S, E U R O P A ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *