Home » Авторски страници

24 май в българските училища в Чикаго

2011.05.23 Един коментар
Spread the love

След старта на честванията по случай деня на славянската писменост с “Дни на българската култура” (линк) организирани от Българо-американския център за културно наследство тази седмица тържествата продължават в българските училища в града.

Малко Българско училище /създадено през 2005 г. в Елк Гроув Вилидж/ отпразнува 24 май с песни стихотворения, народни танци и връчването на свидетелствата. Ето какво ни съобщиха от училището.

Денят на Славянската писменост и култура е един от най-светлите български празници. Уникален по своята същност, той ни обединява, дава ни национално самочувствие, кара ни да се изправим и да застанем до другите цивилизовани нации. Празник на грамотността и културата, на писмеността, празник, какъвто нямат другите народи.
С тези чувства пристъпиха прага на своето училище деца, родители и гости на тържеството послучай 24 май, организирано от „Малко българско училище в Чикаго”. След думите на равносметка и благодарности към родители, ученици и дарители програмата започна.  Публиката посрещнаше с аплодисменти изпълненията на най-малките. Овации предизвикаха рецитациите на малките Цвета и Калина, песничките на децата от група „ Чудесните 3”, както и азбучните стихове на първолаците. Публиката снизходително отминаваше грешките – нали се учим и от децата, и от родителите
Гордо пристъпваха децата, за да получат своите свидетелства, на които пишеше „ Отличен 6” – такава е оценката, извоювана с труд и постоянство. Подаръци, снимки, организирани занимания и всичко това за будните ни деца – те го заслужиха!

Автор: Живка Петрова

malkoBGuchilishte

Децата от Български учебен Център Знание ще празнуват 24 май идващата събота, когато и ще получат свидетелствата си.  Ето как в училището са подготвяли за празника по думите на директторката Лили Паслиева:

Подредихме изложба с най- хубавото сътворено през годината в класове и групите по интереси. Класовете и групите представиха всички свои проекти, по които работиха през годината
Във всеки клас родители четяха приказки и истории на децата.
Децата изрисуваха буквите на българската азбука, като всяко дете нарисува като жива своята буква. Тях ще ги подредим на празника.
Събрахме английски книги и ги изпратихме като дарение на децата в България , които Детски Център Амалипе ще раздаде. Те пък подготвят за нас книги, които ще ни изпратят в Чикаго.

znanie

От Неделното училище към църквата “Св. Иван Рилски” ни съобщават:

На 22 май учениците с тържествен концерт отбелязаха деня на славянската писменост и култура, един от най-светлите и святи български празници. Преди програмата всички ученици, учители и гости се събраха за освещаване на поставения от скоро пред църквата паметен знак, представляващ отворена книга с лика на светите братя Кирил и Методий и пъвите букви от нашата азбука. Всички ученици бяха благословени от свещеника Валентин Ноцков, след което мощното “Върви народе възродени…” огласи района около храма, а минаващите по това време хора се спираха да погледат приятно изненадани. После всички влязоха в залата към църквата и се насладиха на чудесното тържество подготвено от учениците и учителите. Видяхме драматизации, чухме много стихотворения, пред нас дори “оживяха” светите братя с пергаментите изписани със славянските букви. Имаше песни, изпълнения на флейта, раздадоха се и свидетелствата на завършващите ученици. Настроението беше много тържествено, точно каквото се полага за такъв празник. Този ден винаги е бил и ще бъде почитан както от всички ученици, учители и хора свързани с науката, така и от всички българи. Това е празник, който е символ не само на духовното пробуждане на нашия народ, но и е много важен за развитието на световната цивилизация. Защото няма нищо по-красиво от високия дух и нищо по-силно от знанието!
Автор: Жана Картелян

Rilski

От училище “Джон Атанасов” ни пишат:

Отбелязахме празника с богат концерт, в който имаше индивидуални изпълнения на музикални таланти, вдъхновени стихове, патриотични песни, изпълнения на балетната група и др. Концертът завърши по традиция с игрите и настроението на танцов състав “Хорце”.

Следва репортаж за празника от Елена Липкова:
Училище “Джон Атанасов”, организатор и домакин на първия по рода си в историята на нашата емиграция в Америка “Форум на българските училища и подкрепящите ги организации”, преминал блестящо и поставящ нов етап в решаването на проблемите на българските училища зад граница, отново събра ученици, учители, родители и гости.
Този път поводът бе празникът на светите първоучители Кирил и Методий, както и тържественото закриване на една изключително успешна учебна година.
Просторната, приветлива зала бързо се изпълни с развълнувани родители и празнично облечени ученици, носещи огромни букети за любимата учителка. От сцената ни гледаха образите на двамата апостоли, чиито портрети грееха, обкичени с пъстри венци от свежи майски цветя. Оживление, приповдигнато настроение, усмихнати лица и грейнали от радост очи – с това бе наситена празничната атмосфера.
Четвъртокласникът Георги Бориков откри празника с най-красивите стихове за прослава на нашите равноапостоли, с най-топлите думи за благодарност към учителя. Само след мигове сцената се оказа тясна да събере всички възпитаници на училището, аплодирани от родители и гости. Два химна на един празник – този на родината и този, който звучи на всеки 24 май: “Върви, народе, възродени…” Изчезнаха границите, потопихме се в атмосферата на родното, българското, милото, незабраввимото…
Специални гости на нашия празник бяха Светлана Стойчева -заместник консул на Република България Чикаго, както и Румен Вълнев от транспортната компания Ameri fraight. В лицето на братя Вълневи училище “Джон Атанасов” намери спомоществователи и поддръжници, които със своята щедрост и подкрепа ни карат да вярваме, че пред училището ни стоят нови, многообещаващи преспективи.
Директорката на училището – Боянка Иванова, прочете поздравителните адреси, адресирани до всички българи, които милеят за родното и тачат своите светини.
Лично от заместник-министър председателят Симеон Дянков, както и от инж. д-р Миглена Плугчиева, народен представител от Парламентарната група на Коалиция за България.
Какво следваше в Програмата:
Детската градина – заедно с преучилищната група – общо около 50 деца пяха песни. След това Първи клас 30 деца също пяха ” “Високи, сини планини”.  Втори клас – също пяха. 3-ти-ти клас “Песен за учителката” и стихове за учителя. Изпълнението на учениците от 4 клас докосна сърцата на всички с песните за родината.
След което следва излязоха нашите осмокласници, заедно с децата от 5, 6 и 7 клас. Изпълниха кратък рецитал и изпяха “Един неразделен клас“. Виолета Петрова, учител по български език, която извежда този випуск заедно с младия ни колега по история Стоян Дечев, поздрави своите абитуриенти и им пожела на добър час. Словото й беше много емоционално, залата притихна, гласът й затрепера и всички се развълнуваха. Тържествено им бяха връчени дипломите.
Следваше филмът “Първи випуск осми клас”, посветен на нашите осмокласници от миналата година. Много вълнуващ. Програмата завърши с кръшните хора на танцора група “Хорце” с р-л Ирина Гочева и балет от нашите млади балерини, с р-л Капка Гочева.
Имаше и индивидуални изпълнения на флейта и цигулка.
Другата седмица ще завършим учебната година с традиционен спортен празник.

Atanasoff2

В Българско езиково училище “Слънчогледи” (създадено през 2009 г. в Glenn Ellyn) също отпразнуваха 24 май със стихотворения и с песни, съобщи за Еврочикаго Ваня Налбантова. Видеорепортаж от това събитие (както и от другите тържества) може да намерите в първия ни коментар под статията.

Atanasoff1

Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост в  Български Учебен Център  “Нов Живот” Чикаго
Месец май е най-топлият и слънчев месец, защото в него е един от  най-хубавите, най-светлите и обичани от децата национални  празници 24 – май Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Той създава у нас чувство на гордост и национално самочувствие, че сме българи и наследници на един народ оставил трайни следи в  европейското и световно духовно развитие.
На този ден ние сериозно се замисляме за понятия като „род”, „родина”, „история”, „българин” и „наследство”. Спомняме си думите „…и ний смее дали нещо на света, на вси народи слово да четат…”
Където и да се намираме, ние българите, пазим спомените си за жизнерадостния майски ден в училище, за развълнуваните деца, гордите учители с големите букети цветя, признателност за техния неуморен труд, възрастни хора със сълзи на очи и всички те обединени около езика ни, нашата писменост, вярата и силата на духовността.
И до днес, този празник остава един от най-вълнуващите във  всички училища в България ,но едва ли  някой някога е допускал, че празникът на нашата Кирилица и на нейните създатели, Кирил и Методий далеч ще надхвърли пределите на България и ще добие такава мащабност каквато има днес навсякъде по света , където има българи и български училища.
И сега 136 години по-късно в навечерието на 24 май учениците от Български Учебен  Център   “Нов живот” отбелязаха деня на славянската писменост тук в Чикаго.
В този ден младите възпитаници се събраха  заедно да празнуват и да покажат колко са научили през тази учебна година .
Празникът започна с най-малките,  представителите на детска градина „Дъга” към Центъра. Те завладяха сърцата на многобройната публика с танца на „Калинките” и драматизация на приказката „Дядо ряпа вади”.
Горните  класове от българското училище се представиха с драматизация по „Радини вълнения” от произведението на Иван Вазов „Под игото”.На сцената оживяха незабравимите Вазови  герои Рада Госпожина, Бойчо Огнянов,Киряк Стефчов, Чорбаджи Михалаки,Чорбаджи Мичо, Поп Ставри, Хаджи Ровоама и др.
Първокласниците показаха своята нестихваща жажда за знания и любов към  красотите и историята на България.
С много добре подготвения сценарий, с прекрасно съчетание на български национални  носии, с изключителното изпълнение от учениците , гостите на тържеството бяха потопени  в оная възрожденска атмосфера на Вазовото произведение, във вечния стремеж на българина към духовно извисяване чрез словото, науката и образованието.
Аплодисментите, изпълнили залата в края на програмта, бяха заслужена награда, както за неповторимите изпълнения на учениците, така и за  за целогодишния неуморен труд на момичетата и момчетата от училището, през цялата година.
Тържеството продължи с връчване на свидетелствата за завършен съответен клас на обучение и подарък за всеки ученик – българска книжка .
Българи, където и да се намирате по света, нека не стихва у вас жаждата за знание и не забравяйте своя род и език, пазете ги и ги предавайте на поколенията след вас!!!
Хриска Перфанова

Българско училище „Нов Живот”, Чикаго е основано през есента на 2008 г. към Българска евангелска Божия църква. Ето и репортаж от тяхното тържество:

Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост в  Български Учебен Център  “Нов Живот” Чикаго

Месец май е най-топлият и слънчев месец, защото в него е един от  най-хубавите, най-светлите и обичани от децата национални  празници 24 – май Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Той създава у нас чувство на гордост и национално самочувствие, че сме българи и наследници на един народ оставил трайни следи в  европейското и световно духовно развитие. На този ден ние сериозно се замисляме за понятия като „род”, „родина”, „история”, „българин” и „наследство”. Спомняме си думите „…и ний смее дали нещо на света, на вси народи слово да четат…” Където и да се намираме, ние българите, пазим спомените си за жизнерадостния майски ден в училище, за развълнуваните деца, гордите учители с големите букети цветя, признателност за техния неуморен труд, възрастни хора със сълзи на очи и всички те обединени около езика ни, нашата писменост, вярата и силата на духовността.

И до днес, този празник остава един от най-вълнуващите във  всички училища в България ,но едва ли  някой някога е допускал, че празникът на нашата Кирилица и на нейните създатели, Кирил и Методий далеч ще надхвърли пределите на България и ще добие такава мащабност каквато има днес навсякъде по света , където има българи и български училища.

И сега 136 години по-късно в навечерието на 24 май учениците от Български Учебен  Център   “Нов живот” отбелязаха деня на славянската писменост тук в Чикаго. В този ден младите възпитаници се събраха  заедно да празнуват и да покажат колко са научили през тази учебна година . Празникът започна с най-малките,  представителите на детска градина „Дъга” към Центъра. Те завладяха сърцата на многобройната публика с танца на „Калинките” и драматизация на приказката „Дядо ряпа вади”. Горните  класове от българското училище се представиха с драматизация по „Радини вълнения” от произведението на Иван Вазов „Под игото”.На сцената оживяха незабравимите Вазови  герои Рада Госпожина, Бойчо Огнянов,Киряк Стефчов, Чорбаджи Михалаки,Чорбаджи Мичо, Поп Ставри, Хаджи Ровоама и др. Първокласниците показаха своята нестихваща жажда за знания и любов към  красотите и историята на България. С много добре подготвения сценарий, с прекрасно съчетание на български национални  носии, с изключителното изпълнение от учениците , гостите на тържеството бяха потопени  в оная възрожденска атмосфера на Вазовото произведение, във вечния стремеж на българина към духовно извисяване чрез словото, науката и образованието. Аплодисментите, изпълнили залата в края на програмта, бяха заслужена награда, както за неповторимите изпълнения на учениците, така и за  за целогодишния неуморен труд на момичетата и момчетата от училището, през цялата година.

Тържеството продължи с връчване на свидетелствата за завършен съответен клас на обучение и подарък за всеки ученик – българска книжка . Българи, където и да се намирате по света, нека не стихва у вас жаждата за знание и не забравяйте своя род и език, пазете ги и ги предавайте на поколенията след вас!!!

Хриска Перфанова

Благодарим ма Мария Илиева (Mutzuna) за видеоилюстрациите.

One Comment »

 • Pesho said:

  Видеорепортажи на Мария Илиева /Mutzuna/ от празниците в училищата:

  24-ти май в Малко Българско Училище в Чикаго

  Ето как възпитаниците на най-голямото българско училище извън пределите на България, отпразнуваха празника на Славянската Писменост и Култура!

  За училище “Слънчогледи” това е втората успешно завършила учебна година – втори випуск първокласници получиха днес удостоверенията си за грамотност.

  Видеохроника на българските училища в Чикаго – 2011

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.