Home » Авторски страници, Е-Списание, политика

Срещата на Байдън и Путин – „Не разклащайте лодката“?

2021.06.14 2 коментари
Spread the love


Предстои среща на най-високо ниво между Русия и САЩ. Вече много се изписа за подготовката на Джо Байдън и Владимир Путин за нея. Последният даде и голямо и широко рекламирано интервю за водещата информационна компания National Broadcasting Company (NBC).

Ето няколкото предварително показани секунди от видеото, което ще бъде излъчено изцяло в понеделник, преди срещата на двамата президента.

Какво може да се разбере от показаното?

Първо, че Путин не приема с обида думите на Байдън, който преди по-малко от три месеца, на въпроса на водещия на ABC News Джордж Стефанопулос – дали Путин е „убиец“, потвърди без да му мигне окото (вж. линк).

И второ, че както журналистът не попита, така вероятно и Байдън няма да повдигне въпроса за ситуацията с Алексей Навални, които е хвърлен, невъзстановен от отравянето с «Новичок» (вж. линк), в наказателна колония (затвор), от която може и да не излезе никога.

И, докато Навални е опозиционер и някои могат да възразят, че и в други страни «бият негрите», то аз съм сигурен, че Байдън няма да попита и за опита за отравяне на един от най-големите съвременни интелектуалци в Русия – Дмитрий Львович Быков. Писател, поет и журналист, той е човек, надарен с уникална памет и знаещ хиляди руски и световни литературни произведения практически наизуст. Завършил и гимназия, и университет с пълно отличие, той дълги години преподава литература.

И какво може да бъде неговото прегрешение пред съвременна Русия, за което да бъде тровен? За това, че на два пъти е отказал личните покани за среща с Путин?

Та нали отношението на Дмитрий Биков (православен християнин, дълбоко вярващ в Бога) към либерализма е рязко отрицателно? Негови са думите: „Либерализмът днес е страхлив и подъл избор на слабаците, и е знак за нежелание да се противопоставят на злото. Понякога, наистина, толерантността е отвратителна. Вече изтърпяхме до такава степен, че те търпят неща, които са напълно несъвместими с живота (не казвам – с морала).“

И, въпреки това, последните разкрития на българина Христо Грозев от разследващия сайт Белинкет недвусмислено доказват, че Д. Биков се е спасил само по чудо от отровата «Новичок», с която най-вероятно е било пропито долното му бельо. Ето какво казва самият Грозев за руското радио „Ехото на Москава“:

«Ние в Белинкет вярвахме, че те ловуват и тровят опозиционери, които много активно се борят с правителството, но Биков е поет, той е автор на книги, той изнася лекции. Най-абсурдното е, че са нанесли отровата на бельото му в хотела, по същото време, когато той е изнасял лекция за произведенията „Карлсон, който живее на покрива “ и „Хари Потър“.
Повече подробности за случая може да прочетете на сайта Инсайдър (на руски език):
https://theins.ru/politika/242567

Преди срещата си и Путин, и Байдън заявиха, че дипломатическите отношения между САЩ и Русия се намират в най-ниската си точка от много години. Дали ще се се променят към по-добро след нея? Личното ми мнение е, че вече вървят отстъпки и от двете страни. Но те не са породени от нищо друго, освен основна мисъл, която владее и двамата. А тя е една – опазване на властта им в собствените им държави.

И потвърждение за верността на предположението ми ще бъде, ако при разговорите не се споменат поне две имена – на Дмитрий Биков и на Алексей Навални.

Премълчаването им ще е доказателство, че президентите не желаят да разклатят лодките, в които седят. Както гениално предвиди самият Д. Биков със своя плакат още преди 10 години: «Не раскачивайте лодку — нашу крысу тошнит!»

П. Стаматов

.

2 Comments »

 • Petar1 said:

  Путин дал большое интервью NBC

  ,
  https://youtu.be/a4NY5W0xcFI

 • Татяна Ваксберг said:

  Защо му е на някого да убива поет? Историята на Дмитрий Биков и една разклатена лодка

  17 юни 2021
  Татяна Ваксберг

  „В Русия поетът е повече от поет“, казваше един от съвременните класици. Добре, но с колко повече? Преди десетина дни стана ясно, че измежду всички хора, които руските държавни служби са се опитали да отровят в последните години, има и поет – Дмитрий Биков.

  Той е също и писател, и журналист, и литературен критик, учител и университетски преподавател, но на въпроса като какъв се определя на първо място, казва, че най-уютно се чувства в поезията. Оттам и въпросът – за какво й е на една съвременна държава да трови поет?

  Отравянето
  На 16 април 2019 г. Дмитрий Биков пътува от Екатеринбург за Уфа, където трябва да изнесе лекция пред студенти. Полетът е сутрешен. Излитането е три часа след събуждането на основния пътник. Още при излитането му става лошо, започва да повръща, поти се, периодично е неконтактен.

  Успял е да си свали тениската.
  Качват го в линейка на „Бърза помощ“ веднага след кацането на самолета в Уфа. Тогава той вече не може да говори, нито да се движи. Успял е обаче да си свали тениската, понеже му е твърде горещо.

  От болницата в Уфа го транспортират до Москва. Там той излиза от 5-дневна кома. Във вестниците пише, че той е имал диабетна криза.

  Самият Биков тогава твърди, че става дума за отравяне, което е вероятно хранително и отхвърля вероятността това да е свързано „с нечии злодейски помисли“.

  Нови факти за отравянето
  В началото на юни тази година дойде поредното разследване на Белингкат и руския Инсайдър, които не спират да ровят в странните смъртни случаи и неизяснените здравни проблеми на руски политици и активисти.

  Авторите твърдят, че поетът и писателят Дмитрий Биков е бил следен и вероятно отровен от същите хора, които през август 2020 г. са отровили опозиционера Алексей Навални с Новичок.

  Следенето на Дмитрий Биков е продължило около година. В този период служители на два отдела във Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия са се намирали по едно и също време в градовете, в които е бил Биков. Те са пътували със същите самолети, с които и той, или със самолети, излитащи в неговата посока в същите дни.

  Биков е следен повече от година.
  Двата отдела на ФСБ, където работят преследвачите, са Институтът по криминалистика и Службата за защита на конституционния строй.

  Имената на преследвачите са Владимир Паняев (с паспорт на името на Владимир Алексеев), Иван Осипов (с паспорт на името на Иван Спиридонов) и Валерий Сухарев (с паспорт на името на Николай Горохов).

  Двама от тях са били в Екатеринбург в дните преди излитането на Дмитрий Биков за Уфа.

  Авторите на разследването твърдят, че отравянето може да е станало по същия модел, по който и това на Навални – чрез поставяте на оотровата върху някоя дреха. В случая с Навални това беше бельото, а в случая на Биков най-вероятно е ставало дума за тениската.

  Когато Биков излиза от кома, на гърба му, до едната лопатка, има петно с малинов цвят, голямо колкото юмрук. Кожата на това място се е белила и се е покривала с корички в продължение на месец. Авторите допускат, че ако това е било следа от отровата, животът на Биков най-вероятно е бил спасен от отова, че той е успял да си свали тениската относително бързо. Това е съкратило периода на допир с отровата.

  Запитан днес какво мисли за разкритията, Биков твърди, че щом е чул разказите за отравянето на Навални, е разбрал, че и двамата са имали едни и същи симптоми.

  Добре, но защо?
  Биков твърди, че няма и най-малка представа за мотивите на евентуалните си отровители. Шегува се, че най-после, благодарение на това отравяне, е добил ореола на мъченик на властите. Но публиката май не е много съгласна да се смее на тези истории.

  Дмитрий Биков е роден през 1967 година в семейството на лекар и учителка по руски език. Завършва журналистика точно в периода на най-голямата свобода в Русия – началото на 90-те години. Използва свободата, за да стане един от водещите сатирици в страната. Каквото и да пише, каквито и предавания да води по радиа и телевизии, всичко е сарказъм, тънка или груба ирония, шеги, игри на думи.

  Целият му свят извън сатирата е посветен на литературни изследвания. Българските читатели го познават като биограф на поета Борис Пастернак – книгата беше издадена от издателство „Рива“ през 2009 г. в превод на Мария Петкова и Христо Попов.

  Той е автор и на други биографични книги – за Булат Окуджава, Владимир Маяковски и Максим Горки. Чете лекции в няколко университета, преподава в две московски училища руска литература.

  Никога не е искал да става политик, не се е кандидатирал за никаква изборна длъжност и дори веднъж е отказал да подпише призив за оставката на Путин.

  Биков е подписвал протести срещу анексията на Крим.
  Но затова пък е подписвал протести срещу анексията на Крим и е протестирал по площадите срещу фалшифицирането на изборите. Част от сатиричните му произведения в последната година осмиват Путин или управлението в страната.

  Понякога става дума за епиграми, родени още в деня на политическото събитие, за което се отнасят. Така става например през 2011 година, когато Путин критикува все още съществуващата опозиция и обяснява каква й е работата – да помогне на управляващите да управляват. „Не клатете лодката“, казва тогава Путин на опозицията.

  „Стига сте клатили лодката, на плъха му е лошо“, отговаря Биков. Социалните мрежи може би отдавна са забравили кой е авторът на този толкова популярен лозунг издиган по руските площади в последните десетина години.

  Две хипотези
  Независими анализатори на руските политически процеси предполагат, че Биков, както и други активисти, може да са били предвидени не за унищожение, а за мрачна тренировка на службите. Че това е съвременна форма на опити върху живи хора – дали действа отровата? дали практическото й нанасяне оставя следи? дали е най-добре в хотел в провинцията или в голямата Москва?

  Втората хипотеза е по-семпла и произтича от прозорливото твърдение на Евгений Евтушенко – че „в Русия поетът е повече от поет“. Сталинска и брежневска Русия са дали стотици примери за унищожението на творци, дори и когато е ставало дума за хора, съвършено чужди на политиката. А какво да говорим за сатирици с непрекъснато извиращи подигравки от типа на онази за плъха.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.