Home » Авторски страници, Е-Списание

Алексей Навални: Позвъних на своя убиец. Той си призна

2020.12.22 Няма коментари
Spread the love

.

Преди няколко дни на страниците на Еврочикаго публикувахме статията “Не вярвате, че Путин е замесен в отравянето на Навални? Вижте сами”.

В тази публикация ставаше дума за отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални през август и как то е било извършено от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ). Публикувахме и видео, в което Алексей Навални разказва как стигнали до това заключение и лично благодари на българския разследващ журналист Христо Грозев от екипа на Bellingcat, който е помогнал най-много за разкритията.

По-долу Ви предлагаме продължението на разкритията и как Навални (и отново с участието на Христо Грозев) накара агента на ФСБ (военния химик Константин Борисович Кудрявцев) неволно да се разкрие като съучастник в опита за убийство.

Предлагаме Ви да видите две видеа (на руски език). Първо е видеото на Навални, в което Кудрявцев се саморазкрива, че е бил човекът, който е успял да прибере дрехите му след опита за отравяне, за да заличи всякакви следи от “Новичок”, които иначе може да бъдат открити. Кудрявцев дава висока оценка на останалите си “колеги” в операцията, но обстоятелствата им попречили. “Ако се бяха забавили малко, всичко можеше да е различно”, твърди Кудрявцев, визирайки бързата реакция в самолета и спешното кацане, за да бъде приет Навални в болницата в Омск, както и работата на парамедиците. По думите му, дозата от отровата била разчетена “с аванс”, т.е. опитът да успее. Кудрявцев дори разказва какво е станало с дрехите на Навални – предадени им били от екип от транспортната полиция на Омск, а след като ги обработили, те им ги върнали. Конкретно, изглежда отровата е намазана на бельото на Навални, поне по думите на военния химик.

Във второто видео ще видите и чуете Христо Грозев да отговаря на въпросите на Евгения Альбац за разследванията му, в интервю за радиостанция “Ехото на Москва”

Кремъл нееднократно отрича твърденията, че Русия се е опитала да убие Навални. Нещо повече – в последната си пресконференция руският президент Владимир Путин обясни как нямало нищо ненормално ФСБ да следи Навални, “за да го пази”, и, че ако искали да го убият, щели да го убият.

Но журналистическите разследвания показват друго – пълния провал и непрофесионализъм на съвременните руски тайни служби, които не могат да се сравняват с някогашното КГБ, но не са се отказали от най-жестоките му практики, сред които е отравянето на политическите противници на властта. При това отравянията се извършват не само в Русия, но и по света.


Вижте как военният химик и агент на ФСБ Константин Борисович Кудрявцев неволно да се саморазкрива като съучастник в опита за убийство на Алексей Навални.


Вижте Христо Грозев в интервюто му за “Ехото на Москва”


.

По-долу сме подбрали от руския интернет няколко популярни мема, на един от които е и Христо Грозев.


Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.