Home » Авторски страници

Книга на БАН за официалния език на РС Македония

2020.05.09 2 коментара
Spread the love

Излезе от печат изследване на Българската академия на науките „За официалния език на Република Северна Македония“. Книгата бе представена на 7 май т.г. в София, в Централното управление на БАН.

Нейната поява се дължи на поредното актуализиране в публичното и медийното пространство на дискусията за характера и името на официалния език в Скопие. Дебатът се води, както на политическо и държавно ниво във връзка с прилагането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество и с решението за започване на преговори за приемане на югозападната ни съседка в Европейския съюз, така и от учени, и от широк кръг граждани с интерес към темата.

Чуват се преднамерени становища, както и такива, които са резултат от непознаване на езиковата ситуация. За да има реална научна база за дискусия на всички нива, в Българската академия на науките беше създаден екип, в който бяха поканени най-добрите специалисти по български език и неговите регионални норми, както и по теми, които биха ползвали работата на езиковедите. Институционално тези учени принадлежат на няколко института на Българската академия на науките и на три университета – Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“ и Югозападния университет „Неофит Рилски“, Благоевград.

Създаден бе научно обоснован текст по темата за официалния език на Република Северна Македония, написан на популярен език и предназначен за широк кръг читатели. Изданието е богато илюстровано, като са показани и основните македонистки фалшификации.

За да се запознае и обществеността в чужбина, ще има и англоезично издание.

 

Доц. д-р Спас Ташев

.

2 коментара »

  • dime said:

    да ви ебам мајката татарска – ове е на официјалниот јазик на Република Македонија

  • Mariana (author) said:

    Драги Диме, форумът на този сайт не е, за да се пишат псувни в него. Мога да предположа, че са ви учили сигурно от малък да мразите българите и да ги псувате, така са израсли не едно и две поколения в Македония, но все някой ден може би ще разберете, колкото и късно да е това, че и езикът, и народът, са били разделени изкуствено сигурно още преди да се родите. Човек не бива да мрази собствените си корени и кръв, но като е бил създаден отделен македонски народ и отделна официална форма за език (на базата на един от българските диалекти), сигурно мнозина като вас смятат, че постъпват правилно и, че това, в което вярват, е истина. Замислете се, ако искате, впрочем, защо пишете думи като “кръв”, “смърт” и др. без буквата “ъ”, защо я няма във варианта на азбуката, която използвате, а в живия език има гласна “ъ”… Много е тъжна тази история на разделението и омразата, която се подклажда и до ден-днешен. Във всеки случай в този форум не може да се псува и да се пише на нецензурен език, така че и вие не го правете.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.