2024-03-19

4 thoughts on “Делото за Българския дом в Прага отново на първа инстанция

  1. Днес Градският съд в Прага е провел насроченото заседание по делото за Българския дом в Прага с формална процедура, на което двете страни са представили на съда доказателства по делото. На заседанието е присъствал и представител на Българското посолство в Прага. Следващото заседание на Градския съд по това дело ще е през април. На него ще бъдат изслушани и свидетели.

  2. Драги анонимни читателю/читателко с ник „Култура ми Янко“, моля, не използвате такъв тон във форума на Еврочикаго.
    Освен това човека, към когото е насочен вашият коментар, е един много достоен българин, който от десетилетия живее в Чехия, доста възрастен. Той е един искрен родолюбец, дал много от себе си в това, което е правил и прави като главен секретар на най-старата българска организация в тази страна.
    Този рефрен, впрочем, че хората от българските организации в Чехия, които за съжаление нашето МВнР иска да изгони от Българския дом в Прага, били търгаши и далавераджии, вече достатъчно беше повтарян, за да се оправдание тази силова, недържавническа позиция, и да не се реши в крайна сметка проблемът с Българския дом в Прага вече почти пет години, да не види той такъв, какъвто е. А Янко Янев е последният, който заслужава такъв обиден и огорчителен тон.

  3. Jančo Janev, какъв главен секретар си, като си токова неграмотен, бе? Кой те е назначил на такава длъжност, какви далавери въртите там?

  4. Уважаема госпожа Редакторко ,
    С голямо внимание прочетъх вашета статия отнасяща се за Българската Културно Просветна Организация преди „Георги Димитров “ която има постоянен адрез на ул.Америцка 28 – Прага 2.
    В качеството си на гл.Секретар на БКПО-сега АБС /Асоциация на Български Сдружения в ЧР .съм бил не само участник в някой разговори но и упълномощен делегат от Съвета на Председателите на АБС в ЧР да посетя Министерството на Външните работи -България и ДКБЧ .през 2015 година .във връзка с обяснението и становището на АБС отнасящо се сградата / Български Дом / на ул. Америцка 28.
    Преди това през 2013 Април месиц през време на държавната министерска делегация възоглавявана от премиера Бойко Борисов и съпровождащите го министри .от МВнР ,министерство на финансиите и др.
    Участвах при разговора с зам.министра ВнР г-н Димитров .също отнасящо се от възбудения от друга организация за стопанисване на сградата и т.н.
    Присъствал съм при посещението на заведущ шефа на канцеларията на Премиера Бойко Борисов в българския дом на ул. Америцка 28 поверен от председателя на МС .
    И преди завършване на работното посещение на министерската делегация по покана от Посолството на РБ
    участвал в срещата с премиера Бойко Борисов която се проведе с поканени на представители и членове от разни бълг.сдружения не само от Прага .
    .От всичко общо което подчертах имаше под точка за българския дом на ул. Америцка 28 и съдбата на този
    дом .с опоненти за продажба на тази сграда предложено от друга организация .и решението за бъдещото
    Стопанисване .
    За съжаление мойто предложение и запознаване на председателите на АБС по цялата кауза не бе изслушана .от заинтерисованите органи по този процес .
    Мога да потвърдя че с мен присъстваха : председателя на тогавашната Организация и бившия Секретар които са били в течение на целия процес и преди това .
    Толкова по тази кауза .
    На 11 Февруари 2020 г. уставния съд отново ще разгледа и можеби реши съдбата на Дома на българите .
    Очаквам че новия Посланик, може би ще бъде по обективен и категоричен с мнението си в полза на Пражската организация и Асоциацията .!!!.
    Яя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *