Home » Авторски страници, българи зад граница

Делото за Българския дом в Прага отново на първа инстанция

2020.02.07 4 коментари
Spread the love

Входът на Българския дом в Прага

На 11 февруари т.г., в Градския съд на Прага, ще бъде подновено делото, което Министерство на външните работи на Р. България вече почти пет години води срещу български организации, за освобождаване на сградата на Българския дом в Прага, намираща се на ул. „Америцка“ 28. Това са най-старата българска организация в Чехия – Асоциацията на българските сдружения в Р. Чехия (с предишно название Българска културно-просветна организация), Българската православна общност в Р. Чехия и Съюзът на българските организации в Европа (без дейност от създаването си, но присъстваща де юре в делото).

Това подновяване на делото се случва, след като на 9 октомври 2019 г. чешкият Върховен съд го върна за преразглеждане (вж. тук). При гледането на делото във Върховния съд, председателят на съдебния състав е попитал адвоката, представляващ жалбоподателя МВнР, как е възможно да не са инициирали разговори между двете страни и извънсъдебно споразумение, още повече, че се касае за спор между сънародници. Но такива разговори и такова споразумение, както се вижда, Министерството на външните работи на Р. България не възнамерява да прави. (Политиката на ищеца през тези почти пет години се опря на отказ от диалога като начин за решение на проблема, дори на моменти и на „демонизиране“ на организациите, с които МВнР се съди.)

На делото във Върховния съд, наред с представените искания и контра искания от страна на адвокатите на двете страни, са били изслушани и председатели на две български сдружения – Асоциацията на българските сдружения в Р. Чехия и Българска православна общност, които са аргументирали своята позиция по казуса, както и несъгласието си спрямо издаденото първоначално решение от Градския съд в Прага, за напускането на сградата от българските сдружения. Мотивите за връщане на делото на първа инстанция са били свързани с изясняване на обстоятелствата по него, с изслушване на свидетели, ако е необходимо (които сега, при връщането на първа инстанция, ще бъдат изслушани), с това, че обитателите на сградата на Българския дом на ул. „Америцка“ са вложили значителни средства за нейното доизграждане и благоустрояване, и др.

Две от българските организации, впрочем, с които МВнР се съди първоначално по това дело, не ползват всъщност Българския дом в Прага (това са „Възраждане“ и БКОО „Св. св. Кирил и Методий“), а използват канцеларии в Дома на националните малцинства, предоставени от Кметството на Прага. Затова те престават да са страна по делото. Но в Българския дом в Прага е подслонил и Българският културно-просветен клуб – Прага (БКПК) към Асоциацията на българските сдружения в Р. Чехия, там е и редакцията на сп. „Роден глас“, там се събира и репетира и хорът „Гласове от България“, чийто състав е от наши сънародници в Прага. В Дома се намира и библиотека с много български книги, събирани през годините.

Една от българските организации, с които българското Външно министерство се съди – Българската православна общност в Р. Чехия, не разполага със собствени средства за адвокати и затова е защитавана от адвокат, чийто услуги се заплащат от чешката държава. Тази, както и други местни български организации, получават финансова подкрепа от чешки институции, и за провеждането на различни събития.

Така се провеждат например фестивалите „Опознай Америцка по друг начин“ и „Надежда, Вяра, Любов и Мъдрост – всичко това, което ни сближава“, организирани от Българската православна общност, под егидата на Кметството на Прага, и подкрепени от чешкото Министерство на културата. За съжаление – без подкрепа от страна на българската държава. Участие в тези събития са взели наши сънародници от много български сдружения от Чехия и Германия. Както и в ежегодния, традиционен Български събор в Микулчице, участват наши сънародници не само от Чехия, но и от други европейски страни. Така се провежда и Фестивалът на хоровете на националните малцинства, иницииран и организиран от Българския културно-просветен клуб в Прага и Асоциацията на българските сдружения в Р. Чехия, с финансова и друга подкрепа от местните власти.

Цялата тази сага със съдебното дело, която започна преди почти пет години, се случва, въпреки че в българските дипломатически архиви има, според запознати, достатъчно документи по случая, показващи, че българските организации не са самонастанили се в Българския дом на ул. „Америцка“ и българската държава е имала през годините документирани отношения с тях. Ето например факсимиле от един документ, издаден от Българското посолство в Прага през 1994 г., копие от който е бил предоставен на чешките съдебни власти на 8.03.2016 г.

А това е факсимиле от първата страница на ревизионен акт на Министерство на финансите на Р. България, издаден през пролетта на 1999 г. 

Дали в обозримо бъдеще ще дойде време българското Външно министерство да влезе в друга роля и мисия, по отношение на казуса с Българския дом и на всички наши сънародници в Прага и Чехия? Роля на дипломат и обединител, не на подклаждащ разделенията ищец? Българският дом в Прага е символ, който не бива да служи за „ябълка на раздора“. И „решението“ на този проблем със „силови“ методи (за което МВнР харчи толкова време средства на българските данъкоплатци, а българските организации, с които се съди – собствени средства и средства на чешката държава) излага в крайна сметка и България, и българите в Чехия. Това не е в български интерес.

Но то продължава да се случва, с волното или неволно съучастие и на други български институции, които не успяха да направят нищо по този казус, освен да се съгласят по един или друг начин със силовия, недипломатически подход на МВнР. Нито парламентът, нито президентът или вицепрезидентът, нито Държавната агенция за българите в чужбина повлияха по някакъв начин на този подход. (Припомняме, че дори, когато през март 2018 г. Комисията по политиките за българите в чужбина към НС реши да създаде подкомисия с представители на всички парламентарно представени сили, които да отидат заедно в Прага и Чехия, и да разговарят с представители на всички местни български организации, това решение не се осъществи. Тогава за Чехия замина само един депутат от ГЕРБ, но и той не отиде в Българския дом на ул. „Америцка“.)

За всичко това са отишли вече достатъчно средства и сили, провокирани са били достатъчно негативи. Но досега, при различни кабинети, външни министри, главни секретари и пр., никой в ръководството на Външно министерство не се реши на друго, по-различно отношение към този сложен казус. Инерцията на силовото „решение“ продължава да държи МВнР вече почти пет години. Дали все пак там някой няма да си зададе въпроса, че ако подходът беше правилен, проблемът вече можеше да е решен?

 

–––––––––––––––––––––––––––

* Още за казуса „Български дом в Прага“ – вж. сборна тема.

.

4 Comments »

 • Jančo Janev said:

  Уважаема госпожа Редакторко ,
  С голямо внимание прочетъх вашета статия отнасяща се за Българската Културно Просветна Организация преди „Георги Димитров “ която има постоянен адрез на ул.Америцка 28 – Прага 2.
  В качеството си на гл.Секретар на БКПО-сега АБС /Асоциация на Български Сдружения в ЧР .съм бил не само участник в някой разговори но и упълномощен делегат от Съвета на Председателите на АБС в ЧР да посетя Министерството на Външните работи -България и ДКБЧ .през 2015 година .във връзка с обяснението и становището на АБС отнасящо се сградата / Български Дом / на ул. Америцка 28.
  Преди това през 2013 Април месиц през време на държавната министерска делегация възоглавявана от премиера Бойко Борисов и съпровождащите го министри .от МВнР ,министерство на финансиите и др.
  Участвах при разговора с зам.министра ВнР г-н Димитров .също отнасящо се от възбудения от друга организация за стопанисване на сградата и т.н.
  Присъствал съм при посещението на заведущ шефа на канцеларията на Премиера Бойко Борисов в българския дом на ул. Америцка 28 поверен от председателя на МС .
  И преди завършване на работното посещение на министерската делегация по покана от Посолството на РБ
  участвал в срещата с премиера Бойко Борисов която се проведе с поканени на представители и членове от разни бълг.сдружения не само от Прага .
  .От всичко общо което подчертах имаше под точка за българския дом на ул. Америцка 28 и съдбата на този
  дом .с опоненти за продажба на тази сграда предложено от друга организация .и решението за бъдещото
  Стопанисване .
  За съжаление мойто предложение и запознаване на председателите на АБС по цялата кауза не бе изслушана .от заинтерисованите органи по този процес .
  Мога да потвърдя че с мен присъстваха : председателя на тогавашната Организация и бившия Секретар които са били в течение на целия процес и преди това .
  Толкова по тази кауза .
  На 11 Февруари 2020 г. уставния съд отново ще разгледа и можеби реши съдбата на Дома на българите .
  Очаквам че новия Посланик, може би ще бъде по обективен и категоричен с мнението си в полза на Пражската организация и Асоциацията .!!!.
  Яя.

 • Култура ми Янко said:

  Jančo Janev, какъв главен секретар си, като си токова неграмотен, бе? Кой те е назначил на такава длъжност, какви далавери въртите там?

 • Mariana said:

  Драги анонимни читателю/читателко с ник „Култура ми Янко“, моля, не използвате такъв тон във форума на Еврочикаго.
  Освен това човека, към когото е насочен вашият коментар, е един много достоен българин, който от десетилетия живее в Чехия, доста възрастен. Той е един искрен родолюбец, дал много от себе си в това, което е правил и прави като главен секретар на най-старата българска организация в тази страна.
  Този рефрен, впрочем, че хората от българските организации в Чехия, които за съжаление нашето МВнР иска да изгони от Българския дом в Прага, били търгаши и далавераджии, вече достатъчно беше повтарян, за да се оправдание тази силова, недържавническа позиция, и да не се реши в крайна сметка проблемът с Българския дом в Прага вече почти пет години, да не види той такъв, какъвто е. А Янко Янев е последният, който заслужава такъв обиден и огорчителен тон.

 • Mariana said:

  Днес Градският съд в Прага е провел насроченото заседание по делото за Българския дом в Прага с формална процедура, на което двете страни са представили на съда доказателства по делото. На заседанието е присъствал и представител на Българското посолство в Прага. Следващото заседание на Градския съд по това дело ще е през април. На него ще бъдат изслушани и свидетели.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.