Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Чешкият Върховен съд върна за преразглеждане делото за Българския дом в Прага

2019.10.14 Няма коментари
Spread the love

Сградата на чешкия Върховен съд. Снимка: cs.wikipedia.org

На 9 октомври т.г., от 9.15 ч., в сградата на Върховния съд в гр. Прага, се състоя заседание на Върховния съд, като бе даден ход на заведеното гражданско дело от страна на българската държава (б.р.: в лицето на МВнР) срещу три български сдружения, обитаващи сграда, находяща се на адрес “Америцка” 28, гр. Прага.

Делото бе гледано при открити врати и залата бе пълна с членове на сдруженията, докато от страна на жалбоподателя присъства само неговият адвокат.

Председателят на съда, след прочитане на необходимите формалности, още в началото се обърна към адвоката, представляващ жалбоподателя, и го попита в прав текст как е възможно до момента да не са инициирали разговори между двете страни с цел т. нар. извънсъдебно споразумение, още повече, че се касае за спор между сънародници. Въпросът остана без отговор…

По-нататък, наред с представените искания и контра-искания от страна на адвокатите на двете
страни, бяха изслушани последователно присъстващите председатели на две български сдружения, а именно: Асоциация на българските сдружения в Р. Чехия и Българска православна общност в РЧ, които общо взето без емоции и достатъчно аргументирано изразиха своята позиция по казуса, както и несъгласието си спрямо издаденото първоначално решение от Градския съд в гр. Прага, касаещо напускането на сградата от българските сдружения.

Българският дом в Прага, заради чиято сграда Министерството на външните работи на Р. България се съди вече над четири години с местни български организации

Делото продължи около 1 час и 45 минути, след което съдът се оттегли за взимане на решение.

Решението на съда бе следното:

– Делото да се върне за преразглеждане в Градския съд в гр. Прага като се обърне внимание на всички установени и допуснати неточности от правен характер, като се даде възможност на ответната страна да предостави допълнителни доказателства по казуса, включително ако е необходимо и призоваване на свидетели по темата.

 

Асоциация на българските сдружения в Р. Чехия

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.