Home » Авторски страници, българи зад граница

Отново тъмни облаци над Босилеград

2020.02.07 Няма коментари
Spread the love

Канадския посланик в Сърбия Кети Чаба с кмета на Босилеград Владимир Захариев и други лица, март 2019 г.

В началото на годината сръбските медии отново зачестиха с новините, че в Босилеградско, на самото тримеждие между България, Сърбия и Македония, в района на селата Горно и Долно Тлъмино, Канадската фирма “Medgold risorsis” била открила огромни залежи на благородни метали.

На само едно място в рамките на проекта “Тлъмино” били намерени около седем милиона тона руди с около 680 000 унции или 19,3 тона злато, на стойност над един милиард долара.

Съдържанието на златото в рудата било около 3 грама на тон. В един слой руда от около 40 метра имало невероятните 8,32 грама злато и 193 грама сребро на тон руда. Смята се, че експлоатирането на рудата е печелившо, дори и с един грам злато на тон руда. Изследванията продължават.

Канадската изследователска фирма “Medgold risorsis” имала споразумение с компанията “Fortuna silver”, която финансирала изследването, срещу отстъпването на 70% собственически права от проекта “Тлъмино”. Изследвали се около 200 квадратни километра.

Лицензът за изследователските права били закупени от сръбското министерство за рудодобив през 2016 г. Използвани са и данните от изследванията на югославски експерти от 1950 г.

Кети Чаба и Владимир Захариев

Миналата година, в края на март, канадската посланичка Кети Чаба във връзка с този проект дойде в Босилеград и кметът на Босилеград я посрещна с песни и танци. На края на срещата той заяви:

„За нас е от голямо значение фактът Босилеград да бъде прочут като голям индустриален център, не само в Сърбия, но и в чужбина. С посланика на Канада разговаряхме за инвестициите на канадската компания, както и за отношението на Община Босилеград към инвеститорите. Присъствието на подобни инвестиции ще има много положителен ефект върху икономиката на Община Босилеград и цяла Сърбия“.

Какъв ще е „положителният ефект върху икономиката на община Босилеград”, ако изобщо има такава – никой не умее да обясни. Въздействието върху околната среда на границите на три държави също никой не споменава. Прави обаче впечатление, че босилеградските села, върху които се провеждат изследователските работи, вече са почти обезлюдени, и че в Босилеград в последните две десетилетия не бяха допуснати други инвеститори, които да предложат друго производство, работа и поминък на населението.

В непосредствена близост до изследваните райони се намира и мината „Караманица” в която се експлоатира олово, цинк и бакър. Под формата на научно-изследователски работи бяха изкопани леглата с най-висока концентрация на цветни метали и осъществени баснословни печалби. Мината бе стартирана като тригодишен пилотен проект и в момента е с неизяснен статут, но отпадните води с тежки метали продължават да се изливат в притоците на река Драговищица. Поради острите реакции на жителите на селата и гражданските организации, този проблем е на дневен ред на екологичните министерства на Р. Сърбия и Р. България.

Симптоматично е, също така, че гражданите на Община Босилеград не са запознати какво бъдеще им кроят (не)компетентните общински власти и канадските компании. Симптоматично е и това, че докато белградските и даже някои канадски медии размахват проценти с благородни метали на тон руда, “Medgold risorsis” в Босилеград е на зимна пауза. Според запознати, в посочените данни по сръбските медии нямало нищо ново – това били известни неща. Това, че те се публикуват в публичното пространство, било начин да се вдигне цената на акциите на проекта “Тлъмино” и да се продаде на поредната заинтересована фирма.

Имайки предвид колко е мръсна технологията за придобиване на злато, безотговорната местна власт и лунния пейзаж, който в този район оставиха каскадните ВЕЦ-ове, на босилеградчани им остава само да се молят, това да е поредната фалшива новина, която се пуска с цел да се излъжат оределите наивни гласоподаватели, с оглед на предстоящите избори през пролетта.

Но и в единия, и в другия случай Босилеград не го чака нищо добро.

 

Иван Николов

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.