2024-04-26

1 thought on “България в световните медии

  1. Производители на мляко и млечни продукти от различни европейски държави превърнаха Брюксел в бойно поле. Те превзеха улиците на града със стотици трактори и „атакуваха” сградата на Европейския парламент с тонове мляко. Засиленото полицейско присъствие, огражденията и полицейските кордони около крайната цел на двудневния протест на млекопроизводителите, който започна в понеделник, не успяха по никакъв начин да спрат разгневените фермери, които пристигнаха в белгийската столица с тракторите си.

    Въоръжени с пръскачки и огромни маркучи, те заляха с мляко както Европарламента, така и охраняващите демонстрацията полицаи, а също така и случайни минувачи. Фермерите протестират срещу ниските изкупни цени и неадекватните квоти за млечна продукция. Така например в Белгия изкупната цена на литър мляко е 0,26 евроцента, а производствената му себестойност е 0,40 евроцента.

    Фермерите искат цените на млякото и млечните продукти да бъдат увеличени с 25 на сто, за да покрият разходите си. Млякото като суровина напоследък се продава доста евтино заради спад в търсенето на международните пазари и увеличаването на конкуренцията в сектора.

    ЕС е най-големият производител на мляко в света и през 2010 година близо 47 процента от бюджета на стойност 123 милиарда евро бяха дадени за субсидии в аграрния сектор и в частност за подпомагане на млекопроизводителите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *