Home » Избрано

България в световните медии

2012.11.22 Един коментар
Spread the love

Украйна има своята Оранжева революция, Грузия – Революцията на розите, а ако рошавият поет Николай Колев, който е бил дисидент по време на комунистическия режим, проправи своя път, България скоро ще има своята Доматена революция, пише журналистът Тони Барбър в блога си към британския вестник „Файненшъл таймс”.

Николай Колев, по-добре познат като Босия, бе арестуван във вторник в София, след като хвърли един-единствен домат по фасадата на българския парламент. Той представи действието си като протест срещу растящата корупция във властта.

Сега Доматената революция има хиляди поддръжници във „Фейсбук”. За събота следобед е планиран „доматен митинг” пред парламента, а полицията няма да остави нищо на случайността. Докато вчера сутринта минавах край величествената сграда, където се събират законодателите, нямаше как да не забележа сновящите наоколо десетки бронирани с черно облекло жандармеристи, напълно подготвени да се справят с всеки прибързано хвърлен домат. Около 100 души се събраха за кратко, крещейки „Мафия, мафия”.

Колко ли българи ще дойдат в събота на протеста? Георги Кадиев, член на опозиционната Българска социалистическа партия и човек със собствено мнение, подозира, че митингът няма да е многоброен. Все пак гневът и разочарованието на Колев от политическата класа на България е успяла да затрогне избирателите, ми каза Кадиев в едно кафене близо до парламента. „Хората вече не вярват на държавата. Дали България е по-малко корумпирана отпреди четири години. Определено не”.

40 полицаи бяха нужни, за да арестуват Колев в демонстрация на държавната власт, която вероятно е припомнила на поета за лошото старо време по време на управлението на комунистическия диктатор Тодор Живков. Интересен пример за нишките, които свързват българското минало с настоящето на страната е фактът, че човек, който е бил охранител на Живков, сега е премиер на България.

Подкрепата за управляващата в България партия ГЕРБ е паднала до 24.5% през ноември, което е спад с 2.3% спрямо септември, докато най-бедната държава в ЕС се бори с икономическите трудности. Това показва допитване до общественото мнение, съобщава Ройтерс. Икономическата криза в България стопи популярността на ГЕРБ откакто пое властта през юли 2009 г. Тя получи близо 40% от вота на парламентарните избори с обещания за справяне с дълбоката рецесия, организираната престъпност и корупцията. Популярността на ГЕРБ намаля допълнително след гласуваната подкрепа за съдия Венета Марковска за място във Върховния съд на страната, а след това опита да се дистанцира от вота, след като Европейската комисия изрази безпокойство относно нейната честност.

При оставащи по-малко от осем месеца до парламентарните избори, подкрепата за опозиционната социалистическа партия се е покачила до 19% от 17.5%, според допитването на НЦИОМ, проведено на 1-7 ноември.

На фона на увеличаващата се бедност в Испания, където около 25% от работоспособните испанци са безработни, хуманитарните организации отправят предупреждения за отражението на кризата върху децата, предаде АФП.

Увеличаването на бедността е най-явното последствие от кризата”, а нейното отражение върху децата „е особено притеснително”, казва УНИЦЕФ в доклад за живеещите в бедност деца в Испания. Според организацията близо 2,2 милиона испански деца са изложени на лишения заради икономическата криза, която продължава да тегне над страната.

Според Евростат пък Испания е сред най-засегнатите страни от детската бедност в ЕС, като в това отношение се нарежда непосредствено след Румъния и България.

Малта е против намаляването на бюджета на ЕС, съобщава „Малта стар”.
Малта заедно с Полша, Португалия, България, Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Словения и Испания искат разходите на ЕС да бъдат запазени на сегашното ниво или дори да бъдат повишени. Тези страни се противопоставят на съкращаването на кохезионните фондове, целящи да подобрят инфраструктурата в по-бедните региони.

Интерпол се интересува от бизнеса на бившия депутат от Държавната дума на Русия Генадий Гудков в България и Кипър. Това съобщава руският вестник „Комсомолская правда”, като се позовава на информирани източници.
Засега от министерството на вътрешните работи на Русия не са потвърдили информацията.
През лятото Следственият комитет съобщи, че е получил информация за незаконното участие на Гудков в предприемаческа дейност. Става дума за компании, регистрирани в България и на Гибралтар. Проверката по случая все още продължава.

В Днепропетровския исторически музей „Яворницки” в началото на декември ще бъде изложена най-пълната колекция от предмети от Вознесенското съкровище (VІІ – началото на VІІІ в.), което е свързано с основателя на българската държава хан Аспарух. Това съобщи директорът на музея Надежда Капустина, цитирана от телевизия „34 канал”.

Изложбата, която искаме да представим, е свързана с историята на нашия район, със строителството на Днепропетровската водноелектрическа централа, с експедицията, която бе оглавена от Д. И. Яворницки. В неговия екип бе археологът Гринченко. Именно той откри на територията на съвременния град Запорожие съкровището, което днес наричаме Вознесенско. Става дума за предмети от метал, сребро и злато. За съжаление тази колекция по време на евакуацията на града през Втората световна война се разпръсна в различни посоки. Въпреки, това нашият музей разполага с огромна колекция, която искаме да покажем на хората. В рамките на изложбата ще бъде представен и дневникът на археолога Гринченко и неговите лични вещи, които любезно ни бяха предоставени от неговата дъщеря. Част от експозицията ще бъде посветена на дейността на българите, които и днес живеят на територията на Украйна”, сподели Надежда Капустина.

One Comment »

  • Nik said:

    Производители на мляко и млечни продукти от различни европейски държави превърнаха Брюксел в бойно поле. Те превзеха улиците на града със стотици трактори и „атакуваха” сградата на Европейския парламент с тонове мляко. Засиленото полицейско присъствие, огражденията и полицейските кордони около крайната цел на двудневния протест на млекопроизводителите, който започна в понеделник, не успяха по никакъв начин да спрат разгневените фермери, които пристигнаха в белгийската столица с тракторите си.

    Въоръжени с пръскачки и огромни маркучи, те заляха с мляко както Европарламента, така и охраняващите демонстрацията полицаи, а също така и случайни минувачи. Фермерите протестират срещу ниските изкупни цени и неадекватните квоти за млечна продукция. Така например в Белгия изкупната цена на литър мляко е 0,26 евроцента, а производствената му себестойност е 0,40 евроцента.

    Фермерите искат цените на млякото и млечните продукти да бъдат увеличени с 25 на сто, за да покрият разходите си. Млякото като суровина напоследък се продава доста евтино заради спад в търсенето на международните пазари и увеличаването на конкуренцията в сектора.

    ЕС е най-големият производител на мляко в света и през 2010 година близо 47 процента от бюджета на стойност 123 милиарда евро бяха дадени за субсидии в аграрния сектор и в частност за подпомагане на млекопроизводителите.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.