Home » Избрано

Богати и бедни

2012.10.09 Няма коментари
Spread the love

27 846 са богатите в страната. Това е броят на депозитите на граждани на стойност над 100 000 лв., сочат данни на БНБ. Само за една година броят на тези влогове е нараснал с около 7000, а общата сума на натрупаните пари в тях е скочила с над 1,3 млрд. лв.
Тези 27,8 хил. души държат 20% от всичките спестявания в страната, сочат данните на БНБ.

Спестяванията на средната класа нарастват доста по-бавно. Влоговете на стойност между 20 хил. и 100 хил. лв. са 287 хил. Това са хората, които би трябвало да движат потреблението в страната, защото имат достатъчно пари да финансират сами част от цената на жилище или пък да си купят нова кола. Именно те трябва да се почувстват финансово стабилни, за да започнат да харчат и да повишат потреблението в страната, смятат икономисти, пише “Стандарт”.

Спестяванията на тази средна класа са нараснали с 1,4 млрд. лв. за година, или съвсем малко повече, отколкото са натрупали най-богатите 28 хил. българи. Средната класа държи около една трета от спестяванията в страната. Но много от парите във влоговете са получени от продажба на апартаменти, ниви или на семейния бизнес. Не всички притежатели на депозити са забогатели, а просто са превърнали част от семейното имущество в пари, като се има предвид, че много продават бизнеса си, защото е закъсал.

В още близо 12 млн. депозити има 14,6 млрд. лв., но там сумите на всеки влог са доста по-малки и са достатъчни да покрият разходите на семейството за няколко месеца, ако например уволнят някой от съпрузите. Общата сума на тези по-малки депозити нараства с 1,1 млрд. лв. за година.

Оригинално заглавие: 27 846 българи с влог над 100 000 лева

Източник: БЛИЦ

Евростат:  1,565,000 българи са бедни

Евростат: 1,565,000 българи са бедни

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.