Home » Избрано

Америка във война със себе си

2012.08.25 Няма коментари
Spread the love

Симеон Гаспаров,  в. “Труд”

 

Над 1 милион души за последните 40 години са загинали от огнестрелно оръжие в САЩ. Сред тях са братята Кенеди, д-р Кинг и Джон Ленън…

А от избирането на Обама досега радикалните “милиции” в щатите са нараснали със 755%

“В нашата най-нова история американците се изтребват един друг в рекордно големи размери. Това единствено може да бъде определено като война на Америка със себе си”, пише в книгата си посветена на насилието в САЩ “Юмрук, дърво, нож, пистолет” американският хуманист Джефри Канада.

И наистина, в състояние ли е Америка да победи войната със себе си? В състояние ли е да се справи със собствените си проблеми със същата мощ и размах, с които се опитва да ги разрешава по света?  

Преди две години в щата Арканзас се случи трагедия, за която почти не се спомена в медиите и доста бързо се забрави. Тогава след стрелба срещу полицаи бяха убити безработният шофьор на камион Джери Кейн (41 г.) и 16-годишния му син Джоуи. Загинаха и двамата офицери, в чиито тела бащата и синът Кейн изпразниха цял пълнител от “Калашников”.

Когато десният екстремист Майкъл Пейдж разстреля преди броени дни шест души в храма в Оук Крийк, Уисконсин, трагедията със семейство Кейн и полицаите отново изплува на повърхността в американските медии.

Сърдити и страшни бели американци

Общото в двата случая, което разбуди духовете в страната, бе в това, че и убиецът от Уисконскин – Майкъл Пейдж, и Джери Кейн от Арканзас принадлежаха не към чужди, а към свои, родни, американски, расистки, екстремистки “милиции” и групи.

Според хуманитарната организация Саутърн Поверти Лау Сентър до избирането на Обама за президент през 2008 г. в страната е имало 149 такива групировки. От края на 2008-а до днес техният брой в САЩ е станал 1,274. Т.е. те са нараснали със 755%.

Тези организации, съставени от крайно религиозни, сърдити бели американци, не признават федералните закони. Техните членове живеят в страх, че някой може да ги лиши от правото да притежават оръжие. Да ги лиши от индивидуалните им свободи. Те не искат да плащат данъци. Не се интересуват, че в страната има 50 млн., които живеят без здравни застраховки. Те са против социалните помощи, против абортите, против светското образование, против държавното регулиране на каквото и да е. Не вярват в глобалното затопляне и защитата на околната среда. Живеят в постоянна параноя, че САЩ могат да бъдат нападнати от силите на ООН (организация, към която се обръщат с наименованието – Нов Световен Ред). Нещо повече, по-голямата част от членовете на тези групировки вярват, че правителството ще ги изсели в специални лагери, контролирани от Агенцията за потушаване на извънредни ситуации, където насилствено щели да ги… ваксинират! Да, ваксинират! (Това между другото не са анекдоти на Уди Алън, а официална извадка от доклад на ФБР за домашния тероризъм в САЩ, публикуван на уебстраницата на бюрото на 22.09.2011 г.)

Тези групировки не само че не признават държавното управление на Америка, но и вярват, че конституцията им дава право да го свалят насилствено, когато си поискат. Членовете им ненавиждат всичко и всеки, който е с различни от техните идеологически, политически и религиозни убеждения. И тези хора не живеят някъде из прериите на Дивия Запад, изолирани от света. Те са навсякъде. От Аляска до Алабама. Сърдити, готови за мъст.

Учудващото в случая е, че когато в САЩ се заговори за тероризъм, тези организации почти не се споменават. Обсъждат се “Ал Каида”, Бен Ладен и т.н., но местните военни, екстремистки милиции и групировки, към които принадлежат хора като Майкъл Пейдж, като че ли се пропускат. Или ако се каже нещо за тях, те рядко се наричат терористични, а десни, неонацистки и т.н.

Според скорошно проучване на Ню Америкън Фондейшън, разпространено по Си Ен Ен, тези организации от въоръжени до зъби бели американци представляват немалка заплаха за сигурността на страната.

Изследването показва, че от 11.09.2011 г. до сега, терористичните актове, извършени от ислямски фундаменталисти на територията на САЩ, са 4. Жертвите са общо 17, вкл. и убитите през 2009 г. във Форт Хууд, Тексас, 13 войници.

За същото време американски радикални групировки са извършили 8 терористични атентата на територията в САЩ, които са отнели живота на 15 цивилни, вкл. и 6-те жертви от Уисконсин миналата неделя.

Според друг анализ на ФБР от 1.01.2007 г. до 31.10.2009 г. бели неонацисти, свързани с радикалните милиции, са извършили 53 акта на насилие, които са отнели живота на 7 души.

Нещо повече, след 11.09.2001 г. в Америка постоянно предупреждават, че от “Ал Каида” или подобни групировки могат да се сдобият с химически, биологически, радиоактивни материали за направа на ядрено оръжие и с него да извършат поредният си атентат в щатите. Досега доказателства, че джихадистите са се сдобили с подобен материал, няма.
Напротив, според Ню Американ Фондейшън 11 местни радикални десни и леви групировки вече притежават подобен биологически и радиоактивен материал за ядрено оръжие, което да използват срещу страната си. Но и за това в медиите не се говори.

От видяното в Оук Крийк, Уисконсин, миналата седмица; от видяното след атентата в Оклахома през 1995 г., извършен от члена на същите тези радикални групировки Тимоти Маквей, отнел живота на 168 души, вкл. на децата от цяла детска градина; от касапницата, устроена преди няколко седмици в кинотеатъра в Аурора, Колорадо, където поредната бяла откачалка безпроблемно бе оставена от властите да се сдобие с оръжие, колкото за един взвод и да си изкара яда над невинни хора; а и като се премине към стрелбите из гетата на Чикаго, където за последните месеци жертвите са повече от Кабул и Багдад – става ясно, че метастазите на този тумор са навлезли много, много надълбоко в американското общество. И те едва ли ще бъдат извадени лесно и безболезнено.

Цивилна армия от 300 милиона

Защото освен проблемът с местния радикален екстремизъм Америка има друг, не по-малък проблем и той не е в оръжието, а как да се отнасят американците към него. Защото в 300-милионна Америка, в ръцете на населението има над 300 милиона огнестрелни оръжия. Тук във всяка минута на деня се продават легално 12 оръжия. В Щатите, а не в Афганистан, Ирак, Пакистан или Зимбабве, според Фонда за защита на децата, всеки ден от огнестрелно оръжие загиват 24 души. По един на час. Като на конвейер. Без да се броят тези, които се самоубиват или умират погрешка, докато си чистят пушките. Иначе цифрата става двойна.

С други думи, за последните 40 години в САЩ от огнестрелно оръжие са загинали над 1 млн. души. Сред тях са братята Кенеди, д-р Мартин Лутър Кинг, Джон Ленън…
Е как тогава страна, успяла да стъпи на Марс, да не може да разреши собствените си проблеми? Сигурно може. Но затова трябва кураж, заяви неотдавна кинорежисьорът Майкъл Мур. Трябва кураж, който за съжаление Америка обича да демонстрира далеко, далеко от собствените си брегове. И кураж, който се изпарява в мига, когато се изправи пред 300-милионната армия, чакаща я с над 300 милиона огнестрелни оръжия у дома.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.