2024-04-19

2 thoughts on “Мартин Димитров: Под юргана Герб и БСП са заедно

  1. Всичко което постави Мартин Димитров е пълна истина която е доказана вече многократно ! Достатъчно се набра политически действия на Б.Б. и ГЕРБ с което доказа ПУТЕНИЗАЦИЯ в България

  2. На 5 април изтича мандатът на комисията по досиетата. По този повод утре на форум с международно участие ще бъде направена равносметка за свършеното от 2007 г. насам. Комисията, ръководена от Евтим Костадинов, е проверила над 112 000 души, с комунистическите тайни служби са били свързани 10-12 на сто от хората във ведомствата.

    Какво сочи равносметката ви за изминаващия мандат?

    – Законът ни задължаваше да направим две основни неща и в края на мандата можем достойно да обявим, че сме ги изпълнили. Изградихме материална база, в която събрахме всички материали на тайните служби, и в началото на миналата година открихме сградата на архивохранилището.

    Мисля, че напреднахме доста и във второто основно задължение – да установяваме и обявяваме принадлежност. Към момента сме проверили над 112 хиляди души. От тях 63 835 са хора, участвали в различни избори, а 41 798 са тези, които са заемали публични длъжности и са изпълнявали публични дейности. Правени са и 5981 предварителни проверки, което беше и един от основните замисли на закона – предварително да се знае кого избираме, кого назначаваме на висши постове. От този механизъм сериозно се възползва настоящото правителство например.

    Къде се оказа, че най-сериозно е присъствала Държавна сигурност?

    – Статистиката сочи, че във ведомствата около 10-12% са с агентурно минало. Големият бум в обявените беше във външно министерство, когато обявихме посланиците. Висок процент имаше и във вътрешното министерство, но приехме, че там е обяснимо. Сериозен интерес пък представляваше проверката на висшите духовници от вероизповеданията в страната.

    Като стана въпрос, продължавате ли да имате проблеми с набирането на информация за проверката на по-ниските нива във вероизповеданията?

    – Нямаме проблеми с предоставянето на списъците. Както знаете, в началото имахме затруднения от Българската православна църква, но в крайна сметка и те коректно предоставиха списъците.
    Комисията се дистанцира от твърдението, че патриарх Максим е бил агент
    Излязоха обаче информации, че и патриарх Максим е бил агент, но не сте го обявили, макар името му да се среща в други донесения.

    – Дистанцираме се от това твърдение. Документите, които журналисти бяха прочели и на базата на които правеха този намек, ние сме ги прочели много преди тях. И работихме усилено, за да намерим допълнителни данни по въпроса. В крайна сметка не намерихме необходимите документи за установяване на принадлежност и обявяване. Оказа се, че има само едно нееднозначно изречение в рапорта на един оперативен работник, но нищо повече – няма нито картонче, нито рапорт за вербовка, нищо. Нямаше и следи за унищожаване на документи.

    Много се говореше още в началото на прехода, че Държавна сигурност е знаела за настъпващата промяна и е успяла да подготви нещата така, че чрез свои хора да продължава да дърпа конците. От 5-годишния ви опит в комисията и хилядите прочетени материали мислите ли, че това е вярно?

    – От прочита на документите се придобива такова усещане. Това се вижда и от селективността и субективизма, с които се е подхождало при унищожаването на документи и архивни дела. Над 144 хиляди архивни дела са унищожени и като се прави съпоставка на лицата, за които знаем, че се е търсило прикриване, се вижда, че става дума за хора, които и към момента заемат сериозно място в обществено-политическия живот. Може да се даде дори пример дори с делото, по което в момента е сезиран и Конституционния съд – това на обявения само по т.нар. картонче Стоян Сталев (бивш председател на Агенцията за чуждестранни инвестиции, бивш посланик в Германия и Турция, министър на външните работи в служебното правителство на Софиянски).
    Над 144 хиляди архивни дела са унищожени. Търсело се е прикриване за хора, които и към момента заемат сериозно място в обществено-политическия живот
    Тоест вие мислите, че сега атаката срещу закона със сезирането на Конституционния съд е, защото Държавна сигурност е унищожила делата за най-важните си хора и сега иска те да бъдат скрити, като се забрани оповестяването на агенти само с „картончета“?

    – Да, може да се върви по тази версия. Това се вижда и от това кой атакува закона. Всъщност версиите са много. Но едно е много странно – пет години се работи по тези правила (обявява се принадлежност и само по т.нар. картончета – бел. ред.). Направихме си справка – 294 решения сме произнесли въз основа на този текст, като 9 решения са атакувани пред административния съд. Имаме и 5 съдебни произнасяния в полза на комисията. Така че петгодишната практика е била в полза на комисията, нямаше вето на президента, законът не беше атакуван в КС и след приемането му.

    И едва в края на мандата й и особено когато започнаха да се подготвят важни проверки в икономическите среди, се атакува законът и се правят опити да се ограничи прилагането му. А аз нямам правно и логично обяснение защо сега, а не в началото на работата ни. Вероятно е свързано с бъдещи проверки, тъй като едно решение на Конституционния съд би имало сила само занапред. Това говори, че всъщност тези обвързаности продължават да съществуват, че не просто в началото на прехода Държавна сигурност е инфилтрирала хора във властта, а че все още тези хора са на ключови позиции.

    Като се направи сметката, унищожени са 144 хиляди архивни дела, а само 294 души са обявени заради наличието на „картонче“. Това означава ли, че ако Конституционният съд отмени този текст, хиляди агенти на ДС ще останат скрити?

    – Точно така. И трябва пак да посоча – унищожаването не е било безразборно и просто да са горени делата на когото попадне, ставало е селективно, и то за важните за комунистическите служби хора. В средите на оперативните работници се говори, че са унищожавани досиетата само на по-значимите агенти.

    А какви важни проверки предстоят, за кого би се отнасяло това прикриване?

    – Както вече ви казах – върви проверката за кредитните милионери, които ние бихме могли да обявим след законова промяна, която да поправи един пропуск. Проверяваме и ръководителите на висши училища. Едни от най-сериозните бъдещи проверки пък биха обхванали хората в управлението на банки, на застрахователи и презастрахователи, на фондови борси, на акционерни дружества, организиращи неофициален пазар на ценни книжа, на инвестиционни посредници и на инвестиционни дружества. Ще бъдат засегнати още синдиците на банки, хора, организиращи хазартни игри. Пред проверка са също управлението на Висшия адвокатски съвет, Висшия контролен съвет и Висшия дисциплинарен съд, на националните спортни организации и на Българския олимпийски комитет.

    Ние сме на крачка от оповестяването на тези връзки и си мисля, че се прави опит да ни спрат.

    Прави се опит да ни спрат преди оповестяването на икономическите връзки

    Предишни председатели на комисии, като например Методи Андреев, а дори и вие казвате, че всички проверки до момента са били спирани по един или друг начин точно преди справката за банкерите, за икономическите зависимости. Мислите ли, че се прави опит да се скрие потъването на т.нар. червени куфарчета?

    – Не е изключено да се мисли в тази посока. Защото ако в пълнота се направят справките за банкерите, за кредитните милионери… ще се направи ясен извод къде потънаха червените пари и ще се види на какви постове във властта и обществения живот са спонсорираните лица. Тези връзки ще си проличат, ако се направи проверката по сега действащото законодателство, по което работим.

    Имате и идеи за законодателни промени, какви са те?

    – Едната е свързана точно с кредитните милионери – на комисията е вменено задължение да провери тези лица и да установи дали те са били свързани с ДС. Но впоследствие те са изпуснати от кръга лица, които подлежат на обявяване. Така ние ще ги проверим, но няма да можем да ги обявим. Това лесно може да се коригира с малка промяна в закона и ние в публични изявления се обръщаме към законодателната власт с молба да оправи пропуска.

    Друго изменение, за което апелираме от 2009 г. и уж бяхме срещнали разбиране, но така и не се стигна до промяна, е изравняване на периода за проверка на хората, заемали публични длъжности и публичните дейности. Сега едните се проверяват от началото на прехода, а другите – от влизането в сила на закона през 2006 г. Това е неравнопоставеност и бихме искали всички проверки да обхващат лицата на важни държавни постове от 1990 г. насам. Апелираме също да бъде въведена проверка за заместник-началниците на управления и отдели, които са доста високопоставени, но не се проверяват.

    http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/02/20/1770326_evtim_kostadinov_hiliadi_ot_ds_i_s_cherveni_kufarcheta/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *