Home » Авторски страници

Речта на Доналд Туск в Народния театър в София

2018.01.11 2 коментара

Председателят на Европейския съвет, полякът Доналд Туск, произнесе на български своята реч на официалното откриване на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, което се състоя тази вечер българско време в Народния театър в София. Ето какво каза Туск:

Доналд Туск. Снимка: Скрийншот от видео на Би Ти Ви

„Отечество любезно, как хубаво си ти!
Как чудно се синее небето ти безкрайно!
Как твоите картини менят се омайно!
При всеки поглед нови, по-нови красоти.“

Тези думи на Иван Вазов, чието име носи този театър, носят духа на днешното празненство – при всеки поглед нови, по-нови красоти.

Тази мисъл ме съпътства днес като председател на Европейския съвет и като поляк. Защото като поляк аз добре разбирам колко много работа, кураж и решимост Ви е струвало на Вас, българите, да постигнете тези европейски успехи за Вашето отечество.

Никой не Ви е дал нищо даром, Вие самите на първо място сте творците на този исторически обрат, на тези нови, по-нови красоти.

По-младите поколения навярно свързват театъра, в който се намираме, по-скоро с известния актьор Захари Бахаров и играта му в сериала „Игра на тронове”, отколкото с поезията на Вазов.

Историята на Балканите е по-драматична и интересна от сценария на „Игра на тронове”, макар в нея да няма дракони.

Всички ние бихме искали настоящето и бъдещето на Балканите да наподобяват по-малко сценарии на драматични филми.

Стабилност, сигурност, благоденствие – това заслужават хората в целия този регион. А Европейският съюз иска да превърне именно този сценарий в реалност.

Добре, че един от приоритетите на българското председателство е бъдещето на Западните Балкани – кой друг, ако не Вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава, Вие, които никога не сте загубили бойно знаме в битка – кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача да се поднови европейската перспектива за целия регион?

Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте в последните години.

Вярвам, че Вашето председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков на световното по футбол.

С министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски войн, ще се справите.

Благодаря.

.

2 коментара »

 • биайти said:

  видео:
  https://youtu.be/k7TVuzEH5Ts

 • Асен Генов said:

  Асен Генов
  4 hrs ·
  Беше есента на 1980.

  Революцията на Солидрност беше току-що започнала в Полша. Спомням си го като днес, когато на един от многото протести някой прочете наелектризиращите новини: в Талин хората излизат на улицата. „Това е началото на края на Съветската империя“, каза някой свръх ентусиазирано. Това беше първата ми среща с Естония. Не може да си представите какво означаваше това за нас, поляците, че не сме сами.

  Но осем години по-късно за първи път се влюбих в Естония, по време на Пеещата революция. Никога преди това и никога след това аз не съм виждал нещо толкова вълнуващо в обществения живот. Толкова могъщо и толкова мирно в същото време. Силата на солидарността, единството и свободата се разкри в образи, които ме просълзяват до днес. От тогава знам, че хората, държащи се за ръце са по-силни от хората, държащи оръжие. В своя живот аз съм видял много революции и масови вълнения, в някои съм участвал, но трябва да призная, че вашата революция беше тази, която съвършено свърза трите измерения: етичното, естетичното и прагматичното. Направихте това, което трябваше да се направи, честно, красиво и ефективно.

  Не спирате да ме удивлявате от тогава. За моята политическа среда, започнала реформите през 90-те, вие станахте пример за несравним кураж, променяйки икономическата и финансова реалност. Имахте амбиция и работихте усилено.

  По тази причина дори и днес вие оставате символ на успех в трудния процес на скъсване с комунизма. Вашата визионерска данъчка политика, бюджетната дисциплина, начинът, по който преминахте през кризата през 2010 и приемането на общата валута направиха Естония водещ пример за региона и отвъд него.

  Това, което прави точно толкова силно впечатление на останалата част от Европа напоследък е вашата решителност и креативност при реализацията на огромния проект на дигитализацията. Естония стана пример за следване за всички европейци със стремежи. И днес ние с лекота можем да назовем вашата страна лидер в IT революцията в глобален мащаб. Ще се изкусите да попитате – как е възможно за толкова малъкй народ да постигне толкова много?

  Европейският съюз не са процедурите и бюрокрацията. Той е най-амбициозният политически проект в историята на Европа. И председателството, което в момента поемате, не е просто организационна задача за властта. Председателството е вашето колективно лидерство в тези трудни, но изпълнени с надежда времена. През годините на тежка работа и жертви вие изградихте своя авторитет и репутация, която ви дава силен мандат за водачество.

  Мислейки за Естония, аз мисля за Пол Керес (естонски гросмайстор) и Арво Пярт (класически композитор), Кармен Кас (модел) и Кели Силдару (скиорка, свободен стил), символи на мъдрост, талант, красота и енергия. И нямам съмнения, че точно това ще пресъздаде вашето председателство. И разбирам повече и повече защо пеете своя национален химн с такава гордост:

  Mu isamaa, mu õnn ja rõõm,
  Kui kaunis oled sa!
  (Моя родна земя, моя радост и очарование, колко справедлива си и мъдра)

  Доналт Туск при откриването на Естонското председателство
  29. 06. 2017

  (преводът може да е и по-добър, ако имах време)

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.