Home » Авторски страници, българи зад граница

Агенцията на турските спецслужби ТИКА откри рехабиталиционен център в българския град Твърдица в Молдова

2017.09.12 2 коментара

ТИКА е организация, чиято абревиатура означава Турска агенция за сътрудничество и развитие (Türkiye İşbirliği ve Kalkınma İdaresi). Целите на организацията са благотворителни, развива и културни и хуманитарни проекти. Но дейността на тази агенция, за която се знае, че е създадена от турските специални служби и се финансира от турската държава, е свързана с амбициите за разширяването на влиянието на Турция сред мюсюлманските и даже вече и немюсюлмански общности на Балканите, в Европа и Азия – в България, Гърция, Македония, Санджак, Косово, Румъния, Унгария, Украйна, Молдова и други страни.

Организацията стъпва в слаби държави и пуска дълбоки корени – след Босна, Албания, Косово, Македония, ТИКА влиза и в България – пише БЛИЦ в своя публикация от януари миналата година. Работи се по проекти, стимулиращи културната и религиозна автономия на българските граждани с турско самосъзнание, смятат някои експерти. Агенцията първо е била на пряко подчинение на турското Външно министерство, а после е била прехвърлена към турския премиер. На сайта на организацията пише, че тя е турска кооперативна и координационна агенция.

ТИКА осъществява тези амбиции на турската политика, за която вече са инвестирани милиони в балкански и в други страни. Мюсюлманското население в тези страни се обгрижва по много направления, то получава икономически, социални и образователни услуги, които Агенцията му предоставя. Така на практика се създават своеобразни филиали на турската държава зад граница. При това ТИКА навлиза и в територии, които някога са били част от Османската империя. Например Унгария и Румъния са позволили ТИКА да открие офиси на тяхна територия, като и в двете страни няма турско или мюсюлманско малцинство

Бюджетът на ТИКА, създадена още през 1992 г., по време на управлението на Тургут Йозал, е бил увеличаван постоянно и вече е достигнал над един милиард долара. Неофициално се знае, че Агенцията е структура на турските тайни служби, и че се използва по линия на „меката сила“ за увеличаване на влиянието на Турция. Бившият директор на ТИКА Хакан Фидан, след напускането на този пост е водил тайните преговори с ПКК. През 2010 г. той оглавява турското разузнаване – МИТ. Бюджетът на Агенцията, според някои публикации, е бил увеличен от 73 млн. долара през 2002 г. на 339 млн. през 2004 г., станал е 600 млн. през 2005 г. и 760 млн. – през 2007 г. А в наши дни надминава милиард.

В едно разследване на косовския вестник „Зъри”, цитирано от Nbox.bg, се казва, че паричните потоци на ТИКА заобикалят банковата система и влизат нелегално в страната. Журналистическите изчисления за средствата, вложени в главната джамия в Призрен „Синан паша”, са за около 1,2 милиона евро. ТИКА, заедно с други турски инвеститори, е обновила около 30 джамии от времето на Османската империя, построени са били още близо 20 нови. Като имамите на тези обновени джамии са от Турция, а проповедите се водят на турски.  За обновяването на храмовете ТИКА наемала свои строители, реставратори, имами, а търговските обекти попадали задължително в ръцете на турски бизнесмени.

Откриване на рехабилитационния център в гр. Твърдица, Молдова. Снимка: Фейсбук

Неотдавна едно събитие, случило се в гр. Твърдица в Молдова – в който живеят потомците на българи, избягали от Османската империя след Руско-турската война от 1828-29 г. – показа, че Турската агенция за сътрудничество и развитие е стигнала и до там. В това българско градче в Молдова е бил открит рехабилитационен център за деца с увреждания, български деца от Твърдица, финансиран и построен от ТИКА.

На специалното тържество за откриването на центъра, построен със средства на турската държава, могат да се видят български деца, някои от които в народни носии, развяващи турския национален флаг, в знак на признателност за подарения рехабилитационен център. В момента в този център се намирали около 30 български деца с увреждания.

Бесарабската Твърдица се намира се на три километра от границата с Украйна, близо до Одеска област. Населението на градчето, основано от български преселници, избягали от гр. Твърдица, Сливенско, и околните села след поредната руско-турска война през XIX век, в началото на XXI век (2004 г.) е наброявало 5 882 души, от които 5 396 – етнически българи.

Българско момиче от Твърдица на тържеството по откриването на рехабилитационния център. Снимка: Фейсбук

Може би си струва да си зададем въпроса, на фона на благотворителните инициатива и широкомащабната дейност на тази турска агенция, която вече влага средства не само за мюсюлманите в България и в други балкански страни, но и за българи немюсюлмани чак в Молдова, какво прави например българската държава за бедните български и мюсюлмани, и християни, и атести, за които не е осигурена адекватна здравна помощ?

Интересува ли се българската държава и нейните правителства, министри, управляващи партии и коалиции, от това, че и за дълготрайно безработните български граждани например има специален формуляр, в който да декларират постоянни доходи за пет години назад, като процент от тези доходи, заедно с лихвите, те трябва да изплатят на Националната здравна каса, ако искат да имат здравноосигурителни права? Интересуват ли се от драстичните социални проблеми в България, разбират ли ги наистина?

Снимка: Фейсбук

Интересуват ли се българските правителства, министри на здравеопазнането, вицепремиери, отговарящи за българите в чужбина, управляващи партии и патриоти, и от нуждите на такива български градчета като Твърдица, запазили своите корени и традиции, въпреки многото време, изтекло от преселението на техните предци, и въпреки всички обрати и промени на границите на държавите, в които са влизали? И, ако се интересуват, защото все пак има такива инициативи от страна на българската държава, какво биха направили, за да не се окаже Турция „ана ватан“ дори за българи от историческата ни диаспора, чийто предци са избягали от Османската империя, а наследниците им днес веят турски знамена, защото турската държава, оказва се, се интересува дори и от тях.

И ако тука някой веднага се сети и опонира, че българската държава е бедна нали, за разлика от Р. Турция, известна е като най-бедната страна член на ЕС – защо аджеба, тогава, нейните управници, министри, приближени до властта олигарси, висши чиновници и пр. никак не са бедни? Защо на всички чиновници в България здравните осигуровки им ги плащат всъщност българските данъкоплатци, а не те самите? Защо разни „хидроинжинери“, бивши лидери на партии или пък български представители в Европейската банка за въстановяване и развитие, получават милиони за хонорари? Защо замесените в корупция управленци по висшите етажи на властта винаги се измъкват сухи от водата?

Какво направиха разни политици, размахващи социални или патриотични и пр. лозунги, за да не бъдат такива големи социалните различия и проблеми? Какво направи в това отношение и управляващата вече трети ПП Граждани за европейско развитие на България? И всички други управляващи партии досега, какво направиха срещу българската бедност? Къде са богатствата на тази, макар и малка България, които никак не са малко? В чии джобове отидоха и отиват те, в чии сметки, имоти, владения? Чиито и да са сметките и имотите, те са частни. Само дълговете, които оставяха и оставят след себе си, са държавни.

Докато това е така, докато България се раздира от корупция и се управляваха по олигархични и шуро-баджанашко-партийни модели, не само за българите в страната, но и за българите зад граница, едва ли ще се намерят и изнамерят такива управленци и политики, които да спрат наистина изтичането на млади и способни българи от България, демографският срив в страната, както и асимилирането на отдавна заминалите си от нея. Защото за такива политики трябва наистина друг тип мислене, поведение и управление, други човешки и финансови управленски ресурси.

Но понеже нищо не може да се промени с магическа пръчка и все отнякъде трябва да се започне, се надяваме все пак, че сред този български социален, политически и икономически елит, който се установи в България в годините на прехода, ще се намерят все някакви хора, които да не мислят само за своето собствено богатство. И които да са способни, както са били способни някои заможни българи още преди България да възкръсне на политическата карта в края на XIX век, да дадат от себе си за бъдещето на народа и страната си. Иначе, ако поне част от богатството, открадното от тази страна, не се върне за нея и нейното бъдеще, бъдещето й ще бъде открадното от настоящетоА.

Що се отнася до нашите сънародници от т.нар. историческа диаспора, и по-конкретно тези в Твърдица, Молдова, хубаво е, че има рехабилитационен център за деца с увреждания в града, но когато приемат помощ откъдето и да било, може би все пак трябва да го правят с малко повече достойнство, себеуважение и памет към предците, които са основали техния град.

.

2 коментара »

  • Манол said:

    Браво! Няма какво да се добави към написаното. Единствено накрая надеждите ще са напразни.

  • Стаматов said:

    Моля разпространете, за да се знае как ще целуваме чужди ръце за благодарност, заради днешните управници и пишман патриоти!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.