2024-04-20

3 thoughts on “Президентски съвет «Проблеми на пълноценния диалог и сътрудничеството с българите по света»

  1. Ето какво е качеството на „видните експерти“ по „национална идентичност“ и „българи в чужбина“ – в съвета на президента е този специалист по всичко и (не че това е най-важното, но все пак) син на министър в правителството на Луканов:

    http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1423449

  2. Най-обикновена имитация на дейност, при това с ниско, даже много ниско качество… Ако Плевнелиев смята да продължава така, подобни инициативи \"ще родят\" само скандали и нови недоразумения. Да се преоткрива топлата вода, Америка и т.н. вече дори не е комично.

  3. писмо без отговор (във връзка с „проблемите на диалога“) които Президентството изпитва.
    _________________
    Г-жа Mаргарита Попова

    Вицепрезидент на Р. България

    10 юни 2012, Тулуза

    Уважаема г-жо Вицепрезидент,

    Изпращаме по Ваша молба експертен доклад относно институционалната връзка между френската държава и френските граждани, живеещи в чужбина.

    Използваме случая да ви информираме, че към Института по математика в Тулуза, вече няколко години съществува малка работна група по изборни методики, която в частност се интересува от институционалното представителство на диаспорите по света . С д-р Mанов сме съавтори на редица публикации по темата за гласуването в чужбина (вж. напр. сп. Общество и право, бр. 10/2009г и сп. Общество и право бр. 8/2010г. – прикачам ги за Ваша информация). Проф. Михаил Константинов е запознат с нашата дейност и споделя математическата методика , която предлагаме за оформяне на избирателен район „чужбина“. Нашите разработки бяха отразени и в докладите на две временни парламентарни комисии – за изборните фалшификации и за изработване на Изборен кодекс

    Ценен е и нашият опит при организирането и провеждането на експерииментални избори за Временни Обществени съвети на българите в Германия, Австралия и Франция (в урна и по Интернет) – успоредно с президентските избори в България през октомври 2011г . Тази първа по рода си демократична инициатива показа на практика, че не само е възможно да се проведат избори за обществени съвети, но и че българските граждани в чужбина, когато им се даде възможност, показват висока гражданска активност и споделят необходимостта от създаване на представителни органи изразяващи и защитаващи техните права и интереси.

    В тази връзка прилагаме примерна Наредба за създаване на Обществен съвет на българите във Франция (naredba OSBF.pdf) с правилник за организация на дейността му. За съжаление МВнР не прояви очаквания интерес и не подкрепи провеждането на изборите, докато ДАБЧ видя, напълно погрешно, опит за изземване на техните функции и конкуренция.

    Във връзка с така и несъздадения вече 12 години Национален съвет за българите в чужбина (съгласно действащия Закон за българите живеещи извън Р. България обн. ДВ, бр. 30 от 11.04.2000 г), сме имали разговори с предишния Омбудсман г-н Гиньо Ганев, както и с настоящия г-н Константин Пенчев, с народни представители от основните политически сили, бившия министър без портфейл за българите в чужбина Б. Димитров, MВнР, ДАБЧ и т.н. Въпреки , че всички са съгласни, че неспазването на действащ закон в продължение на 12 години меко казано не съответства на амбициите на България да бъде правова държава, напредък няма. Разбира се, Национален съвет представляващ българите в чужбина може да се създаде само чрез избори, които единствено гарантират легитимност и представителност на такава институция. В тази връзка, ще намерите приложен нашия концептуален проект за „Национален съвет“ (nacionalen suvet_konceptualen proekt.pdf), който се подкрепя както от Обществените съвети, така и от редица други български организации по света.

    Разчитаме на Вас най-накрая да се пристъпи към реални действия по организирането на институционалното представителство на диаспората. За което, ако позволите метафората, не е необходимо да се преоткрива топлата вода. Работещите модели по света са ясни. Френският е вероятно най-успешният сред тях.
    А що се отнася до сформирането на национална стратегия за българите в чужбина, за която се говори вече 20 години, то тя може да се изгради само когато българите в чужбина имат свой легитимен и представителен изборен орган, който да ги представя в процеса на изработването както на стратегията, така и на конкретните законодателни и други стъпки.

    с уважение
    Любомир Гаврилов, президент
    Стефан Манов, секретар

    НПО Френско-Български Форум


    Forum Franco-Bulgare
    http://bg.asso.free.fr/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *