Home » Е-Списание

Младите, които не се срамуват, че опитаха…

2012.06.19 Един коментар
Spread the love

Един от многобройните кадри от протестите срещу Закона за горите в София

“Може би избрахме прекалено амбициозна цел, може би избързахме, може би не сме достатъчно компетентни. Не се срамуваме, че опитахме, но сме озадачени, че една чиста идея се опорочи толкова лесно”, казват в Отворено писмо организаторите на протеста против медийната манипулация в България, изброявайки мотивите си да се откажат от този протест.

 

—————————————————————

ОТВОРЕНО ПИСМО – Прекратяване на инициативата и отказ от „Протест против медийната манипулация в България“

написано от Димитър Вучев във Фейсбук на 19 юни 2012 г.

 

По-малко от 24 часа след официалното обявяване на протеста неговата организация беше крайно опорочена. В няколко медии се появиха нападки към нас, които клоняха от крайностите, че протестът е необмислен и хаотичен, до това, че е политически оцветен или пък платен от конкурентни медии. Ние абсолютно се дистанцираме от горенаписаното, но пък вече сме убедени, че рискът от провокации и най-вече изкривяване на посланието на протеста е прекалено голям, а това само по себе си вече говори достатъчно. Заявяваме своята твърда позиция, че макар и протестът да не се осъществи, дебатът в обществото по темата трябва да продължи с пълна сила, защото в спорът се ражда истината.

Доказателство за опасенията ни е и друго.

Ние, като част от активното гражданско общество, наблюдавайки развоя на събитията около Закона за горите, протестите срещу него и контрапротестите през последните дни, се опасяваме, че плануваният за петък, 22 юни „Протест против медийната манипулация в България“ в момента рискува да доведе до противоречия в гражданското общество. Вярваме, че дебатът за свободата на словото в България е наложителен, но се появиха много опасения, че този протест ще компрометира каузата на всички протестиращи на Орлов мост – нещо, което ние не бихме искали да се случва.

Вече започна да се спекулира и с това кои сме ние. Бяхме напълно открити и стояхме с имената си на независими граждани, но очевидно това не беше достатъчно. Затова ще кажем още за себе си.

Ние сме група от млади хора – студенти, изучаващи различни специалности в различни университети, занимаващи се различни професии, изповядващи различни гледни точки по много въпроси. Осъзнаваме обаче, че има проблеми, които ни обединяват. Мащабни проблеми, чието решение изисква нашето участие, както това на всеки български гражданин и смятаме, че проблемът със свободата на словото у нас е именно такъв. Някак си вярваме, че той ни засяга в огромна степен, независимо, че може би ние успяваме да се опазим манипулацията на една или друга медия. Ние се считаме за отговорни за средата, в която ще живеят нашите деца и не искаме правото им на информиран избор да е толкова нарушено, колкото е сега.

Може би избрахме прекалено амбициозна цел, може би избързахме, може би не сме достатъчно компетентни. Не се срамуваме, че опитахме, но сме озадачени, че една чиста идея се опорочи толкова лесно.

Случилото се само доказва по неопровержим начин необходимостта от действия. Не можем да си позволим просто да изчакаме достатъчно хора да откажат да гледат или четат дадена медия, защото междувременно ще пораснем и ние, и нашите деца.

А ние оставаме на линия.

 

Димитър Вучев

Ивайло Динев

Станислав Додов

Александър Димитров

Росен Шарков

Аркади Шарков

 

One Comment »

  • Luigi said:

    Браво момчета!
    Изключително смело и разумно! От опит знам, че висшето ни образование не вади много професионалисти, но шлайфа добре младите хора. Академичната среда е най-ценното на тази система. Радвам се, че хора като вас седят зад такива инициативи. А относно медиите – от 8 месеца не гледам телевизия. Не беше трудно да откажа и съпругата и дъщеря си от нея. И се чувстваме прелестно! Целта ви не е прекалено амбициозна – важното е да накараме хората да повярват в нея. Успех приятели и съм на разположение на вас!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.