2024-04-19

8 thoughts on “Обществените съвети на българите в чужбина връчиха в Чикаго Отворено писмо на президента Плевнелиев

  1. Благодаря на Пешо и Мариана за отговорите им. С моя собствен обаче закъснях, защото по неизвестни за мен причини, достъпът ми до сайта беше блокиран от сутринта до сега.
    С г-н Гаврилов вече влязах във връзка и съмненията, които имах по повод съветите бяха изчистени. Все пак не е лесно, когато има толкова много опити за установяване на контрол над гражданската енергия и инициативи породени от стремеж за лично облагодетелствуване, да се отсее стойностното, особено ако за това липсва информация.
    Да вметна в скоби, че разбрах, че в работата на съветите са включени двама много дори представителни за съобщността ни сънародници във Франция, с които съм имал контакти по различни поводи, и въпреки това, от тях или от писанията им не съм научил за съществуването на съветите. Това за съжаление не може да не ме наведе на мисълта, че съществува все пак опасност отново да се получи някакво деление на наши и ваши, достойни и не чак дотам, „който трябва знае“ и други подобни.
    Първата преграда по пътя на подобни съмнения е именно в това всяка една инициатива, която действително е в интерес на гражданските а не на личните интереси, да бъде максимално широко разгласявана и обсъждана.

  2. Г-н Танушев, не знам кога г-н Гаврилов ще види вашия коментар, но за ваша информация мога да спомена, че Обществените съвети на българите в чужбина, както и Обществените съвети на българите във Франция, в частност, имат свои страници в социалната мрежа Фейсбук.

    Ако държите да се свържете с г-н Гаврилов, който впрочем живее в Тулуза, пишете ми на редакционния ни мейл. Ще ви дам негов мейл и ще му пиша, ако трябва, че до един българин във Франция, т.е. вие, не е стигнала информация (което не е толкова учудващо, впрочем) за това, че и в тази страна са били създадени Временни обществени съвети на българите, които живеят там. Защото те са временни, плод са на самоорганизирали се българи емигранти в различни страни, които от доста време се опитват да накарат българската държава да им помогне за организирането на избори за редовни Обществени съвети. Ако българската държава им беше помогнала затова, и беше организирала, заедно с последните избори, например, и избор за състави на Обществените съвети на българите в съответната страна, и вие вероятно щяхте да чуете. Хора като г-н Гаврилов са във всеки случай едни от тези (и не е само той разбира се), които се опитват от доста време да накарат съответни български държавни институции да помогнат най-накрая за възможността българските емигрантски общности в една или друга страна да могат да изберат свои редовни Обществени съвети за съответната страна.

  3. Уважаеми г-н Танушев,
    Правото на г-н Гаврилов за сега иде от хвърлените стотици часове труд в четене на закони, които аз съм убеден той познава по-добре от болшинството от нашите депутати.
    Вината не е в Любомир Гаврилов или някой си или който и да е от избраните временно във Франция или Австралия, а в това че много малко български медии заделят място на емигрантите ни. Можете ли да сравните колко от големите медии имат толкова материали по въпроса, колкото са на нашия сайт правен на доброволни начала от няколко човека:
    https://www.eurochicago.com/2012/06/strategiya-za-balgarite/
    В това отношение най-активни са обществените медии – БНР и БНТ, и именно там може да откриете информация за г-н Гаврилов и Временния обществен съвет във Франция, които имат единствена задача да успеят да се проведат избори за постоянен Съвет около следващите парламентарни избори. А вече в постоянния съвет може да бъдете избран и вие (подчертавам ИЗБРАН, така както ще избираме и депутатите), и едва тогава пълноценно да представлявате българите от вашия регион.
    В тези съвети се работи впрочем без възнаграждение, на доброволни начала.

  4. Към г-н Гаврилов, представителят на съветите за Франция.
    От този сайт научих за отвореното писмо на обществените съвети на българите в чужбина до президента Плевнелиев. Заявените в него искания са основателни и все пак за мен е смущаващо обстоятелството, че за съществуването на подобни структури се научава пост-фактум. Някой, някъде по стар навик нещо е решил и ни го поднася като свършен факт. Вие конкретно сте посочен като представител за цяла Франция, но аз не си спомням да съм Ви упълномощавал за което. Живея в тази държава от 23 години, журналист съм, макар и да не заемам някаква платена длъжност, активен участник съм в редица интернетни форуми и групи, самият аз съм известен на останалите ми сънародници от случая с несправедливо отнетите ми тук деца, вице-президент съм на френска правозащитна организация и в същото това време, никога досега не съм чувал за Вас. При все, че непрекъснато съм „на линия“ в интернет, нито Вие нито някой друг ме е търсил по повод създаването на какъвто и да е съвет, който на всичкото отгоре ще се позовава на претенцията да ме представлява и то на най-високо държавно ниво. Ако с мен това е така, въпреки „популярността“ ми и осведомеността ми, какво остава за останалите по-„невзрачни“ българи пребиваващи във франция? Ако Вие имате някакво обяснение за „представителството“ си вписващо се в демократичните норми на поведение и ако действително желаете да работите „на ползу роду“ и да привличате все по-голям брой поддръжници за каузата си, моля да ми го дадете!

  5. И да знаете, че главните президентски съветници на комсомолското президентче Роско, са от комунист до комуниста, начело с проф. Топалски, които освен да лъжат друго не правят!

  6. Абе, хора! Защо сте още толкова наивни та си хабите времето да питате човек, който не се е оправил в собственото си семейство, а искате държавни дела да оправя. Освен това каква морална държавническа позиция очаквате от президент, който непрекъснато изтъква колко зле е била държавата през изминалите преходни години, но не изяснява как така той е забогатял пословично в тази скапана обстановка и се е развил толкова успешно, като е станал от нищо нещо!?? Не чакайте нищо ами на следващите избори си регистрирайте директно свои представители в София, които имат европейско гражданство. С един милион избиратели ще объркате сметките на всяка нова мафиотска партия! На слука!!

  7. Читателите на Еврочикаго питат президента Плевнелиев

    Въпроси на читатели на Eurochicago.com към президента на Република България г-н Плевнелиев, които ще му бъдат предадени на 19 май 2012 г. при срещата му с българската общност в Чикаго.

    ––––––––=
    Николай:
    Авторитетното списание FOREIGN AFFAIRS ( http://www.foreignaffairs.com/articles/137529/moises-naim/mafia-states ) твърди в статията на Moisés Naím „Mafia States“, публикувана в майския му брой, че

    „В мафиотските държави като България, Гвинея, Черна гора, Мианмар (или т.нар. Бирма), Украйна и Венецуела националният интерес и интересите на организираната престъпност са тясно свързани„.

    Смятате ли, че е дошло време – след като Ви се подсказва в прав текст, че тази продължаваща вече почти четвърт век тотална симбиоза на държавата с организираната престъпност в България повече няма да бъде търпяна от „висшестоящите лица и анализаторите на международната политика“ – да признаете открито тази симбиоза и да предприемете конкретни действия за разрушаването й?

    Или ще продължите да разчитате на „политическата коректност“ на западните партньори, която още известно време ще предпазва властимащите от справедливия гняв на ограбваните, унижавани, оскърбявани и убивани, подложени на геноцид от „мафията, която си има държава„, граждани?

    Или ще се примирите, че нямате нито куража, нито инструментариума, нито правомощията да се дистанцирате от престъпната симбиоза на държавната власт с мафията?

    (Цитираната статия не е случайна приумица на екстравагантен автор; зад нейното послание стоят сериозни икономически, политически и социални интереси).

    –––––––=
    Младен:
    Знае ли г-н президента за музея на българската емиграция в родния му град и защо до днес никой от държавните ни мъже не го е посетил? Д-р Гаджев е отдал почти половин век от живота си на делото да събере на едно място архивите на емигрантите в САЩ -дали сега да разпродаде събраното на Републиката Македония и др. по-силно интересуващи се?

    –––––––=
    Тодор:
    1.Какво смята президента Плевнелиев към така наречените рейтингови агенции-Moody’s, Standard & Poor’s и Fitch, и как една такава агенция ще понижава кредитния рейтинг на държава, например Гърция, като компонента на рейтинга е политическия климат в страната т.е. считали президента, че това е лост за влияние на капиталите на Америка на обществения живот на Гърция?
    Какво смята президента за създаването на европейска рейтингова агенция, като структура на Европейския съюз? Като така ще се изключва зависимостта от един финансов център- Wall Street.

    2.Какво смята президента Плевнелиев за Wall Street и света, и не е ли това новата студена война-концентрацията на парите в малък кръг лица, и лишаване на държавите от собствени финансови ресурси? Има ли студена в света, и как президента я вижда за България?

    3.Какво смята президента за монополните предимства на частни банки в плащането на държавни такси, а ограничаване на плащането в брой и плащането с държавни таксови марки, като така се обогатява държавния бюджет, а чрез банките държавата се явява експлоататор на своите граждани, например чл.2 от Закона за държавните такси, където държавните ценни книги-таксовите марки са ограничени от употреба, за да се даде път на експлоатацията на гражданите чрез комисионни за обогатяване на определен кръг лица- политици и висши чиновници

    –––––=
    Йордан:
    Какво става с делото за разкриване на убийците на Георги Марков, защо се прехвърля от следовател на следовател.Докато Първанов беше на власт ясно е че това беше невъзможно – как вие гледате на този въпрос? Има ли политическа воля да се разкрият убийците и ако се предоставят нови факти ще бъдат ли взети под внимание?
    Втори въпрос – Защо най-старото българско списание „Борба“ никога не е било поканено от държавната телеграфна агенция БТА на организираните от нея медиини срещи- това държавана политика ли е, и има ли както по-рано човек с червен молив от службите, който определя кой да участва в тези срещи?

    –––––=
    Зоя:
    Или как би реагирала България ако Гърция излезе от еврото?
    Ще бъде ли удължен мораториума за шистовия газ?
    –––––=

    Даниела:
    Г-н Плевнелиев допустимо ли е децата ни да растат сред мракобесна комунистическа символика?
    Не са ли комунистическите пропагандни топоними и паметници израз на омаловажаването и отричането на комунистическите престъпления? Има над 60 селища в Бъклгария, които продължават да носят имената на комунистически престъпници и терористи или са кръстени на съветски топоними и пропагандни събития. Конституцията да му дава право да възстанови старите имена, още повече, че никой не е питал жителите, когато са подменяли имената на селищата. Неотдавна Граждански комитет начело с Александър Димитров (един от тримата студенти заедно с Едуард Генов и Валентин Радев, арестувани и осъдени през септември 1968 за разпространяването на позивите “Вън войските на марионетката Живков от ЧССР!” и за протеста си срещу смазването на Пражката пролет) му отправи искане в този смисъл.

    –––––=
    Атанас:
    Държавна тайна ли е къде е липсвал Първанов 24 часа при посещението си в Узбекистан?

    –––=––––
    Георги:
    Посланик Уорлик си е купил книгата «Ядреналин» – президентът или някой от съветниците му чели ли са я?

    ––-=
    Павел:
    Кога ще си стегнат посолствата и ще си оправят системата, та да не ми се налага да чакам много месеци за нов паспорт, или да ходя до България да си „оправям документите“ (където обаче как ще вляза без паспорт…)

    ––––=

    Румен:
    Питайте за е-правителството и е-гласуването. По моему българите зад граница трябва да имат отделен избирателен район, а не да ги блъскат насам-натам и после да ги сочат, че не плащат данъци, а пък се месели.

    –-=

    Стефан:
    Питайте, ще се намери ли един президент, който да потърси сметка от приемниците на Задграничните дружества и фирми на ДС.
    Ако не му е ясно за какво говоря, нека някой от съветниците му да се обърне към мен – ще му назова конкретни имена.

    –––––=
    Ангел:
    Моля, питайте го следното: Дава ли си сметка, че българското образование е отдавна катастрофирало, че качеството му е безобразно ниско – и как мисли, какво бъдеще чака оная нация, която в 21-я век си позволява да търпи толкова тежка ситуация в образованието? Би ли направил изявление, с което да изиска от институциите да си свършат работата и най-после да започне дългочаканата реформа в българското образование?

    ––––=
    Васил:
    Искам да задам няколко въпроса, но те са като от приказката за Голия цар! Ще има ли възмездие за золумите на другарят Гоце и подлогата му Марин? Помилвания, даване на българско гражданство на хора от кол и въже,принизяване на президентската институция до обидно ниско ниво! След 15 години президенти-доносници, има ли смелост сегашният, да повдигне темата за лустрация? Контра -разузнаването е под негово командване, той най-добре знае на какъв хал е намерил президентската институция,обидно е да си задаваме въпроси, на който и питащият, и отговарящият знаят отговорите, но се правят на ощипани! Кога ще има възмездие? ГЕРБ излъга ли, че ще потърси сметка на червените национални предатели! Президентът не може да отзове КГБ посланниците ни -това стана ясно! Ще подеме ли най-накрая президентът инициативата, като национално-отговорна личност, закон за лустрацията! 90 % от възловите позиции са заети от национални предатели, и така е от 20 години! Няма ли кой да каже, че царят е гол, г-н Президент?!

    –––––=

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *