Home » Е-Списание

Президентски съвет «Проблеми на пълноценния диалог и сътрудничеството с българите по света»

2012.06.18 3 коментара
Spread the love

На 18 юни 2012 г. в София се състоя президентски съвет, който бе обявен, че е посветен на българите в чужбина, и изграждането за бъдеща стратегия за българите и българските общности зад граница.

Темата на съвета бе избрана много правилно: «Проблеми на пълноценния диалог и сътрудничеството с българите по света». Явно проблемите в диалога са много големи, щом сред поканените над 30 гости, само 3-4 човека бяха представителите на диаспората. Тези българи зад граница, които си загубиха почти 4 часа да го гледат онлайн, разбраха защо сътрудничеството им с държавните институции е на такова ниско ниво. Поканените министри, политици и държавни служители, отговарящи или свързани с проблемите на българите у нас и по света, още един път доказаха (с малки изключения), че не могат да разделят зърното от плявата. Вместо да се изкажат по същество, и както бе определено в регламента по 3 минути, те се впуснаха в познатите писти и коловози, говорейки по над 15 минути, кой повече е направил или мисли да направи за българите в чужбина. Вторият панел от изказвания бе по-интересен, защото в него взеха участие личности, представители на неправителствени организации и медии, но времето вече се бе поизчерпало.

Представяме ви видео от увода и финала на президентския съвет (и според нас, на най-задълбоченото изказване, това на Анна Кръстева – единственото, в което става дума за избори и институционално представяне на диаспората).

Поради късния час коментарите за съвета ще оставим за по-нататък. Обещаваме, че Еврочикаго ще следи темата отблизо, още повече, че все още очакваме отговор от президентството на отвореното писмо от Обществените съвети (линк).

 

Още информация за събитието от днес – вж. страницата на президенството (линк).

Еврочикаго

.

И президентският интернет се оказа, че е един от “Проблемите на пълноценния диалог и сътрудничеството с българите по света”…
Снимка от екрана на компютъра в началото на съвета.

3 коментара »

 • Gavrilov said:

  писмо без отговор (във връзка с “проблемите на диалога”) които Президентството изпитва.
  _________________
  Г-жа Mаргарита Попова

  Вицепрезидент на Р. България

  10 юни 2012, Тулуза

  Уважаема г-жо Вицепрезидент,

  Изпращаме по Ваша молба експертен доклад относно институционалната връзка между френската държава и френските граждани, живеещи в чужбина.

  Използваме случая да ви информираме, че към Института по математика в Тулуза, вече няколко години съществува малка работна група по изборни методики, която в частност се интересува от институционалното представителство на диаспорите по света . С д-р Mанов сме съавтори на редица публикации по темата за гласуването в чужбина (вж. напр. сп. Общество и право, бр. 10/2009г и сп. Общество и право бр. 8/2010г. – прикачам ги за Ваша информация). Проф. Михаил Константинов е запознат с нашата дейност и споделя математическата методика , която предлагаме за оформяне на избирателен район “чужбина”. Нашите разработки бяха отразени и в докладите на две временни парламентарни комисии – за изборните фалшификации и за изработване на Изборен кодекс

  Ценен е и нашият опит при организирането и провеждането на експерииментални избори за Временни Обществени съвети на българите в Германия, Австралия и Франция (в урна и по Интернет) – успоредно с президентските избори в България през октомври 2011г . Тази първа по рода си демократична инициатива показа на практика, че не само е възможно да се проведат избори за обществени съвети, но и че българските граждани в чужбина, когато им се даде възможност, показват висока гражданска активност и споделят необходимостта от създаване на представителни органи изразяващи и защитаващи техните права и интереси.

  В тази връзка прилагаме примерна Наредба за създаване на Обществен съвет на българите във Франция (naredba OSBF.pdf) с правилник за организация на дейността му. За съжаление МВнР не прояви очаквания интерес и не подкрепи провеждането на изборите, докато ДАБЧ видя, напълно погрешно, опит за изземване на техните функции и конкуренция.

  Във връзка с така и несъздадения вече 12 години Национален съвет за българите в чужбина (съгласно действащия Закон за българите живеещи извън Р. България обн. ДВ, бр. 30 от 11.04.2000 г), сме имали разговори с предишния Омбудсман г-н Гиньо Ганев, както и с настоящия г-н Константин Пенчев, с народни представители от основните политически сили, бившия министър без портфейл за българите в чужбина Б. Димитров, MВнР, ДАБЧ и т.н. Въпреки , че всички са съгласни, че неспазването на действащ закон в продължение на 12 години меко казано не съответства на амбициите на България да бъде правова държава, напредък няма. Разбира се, Национален съвет представляващ българите в чужбина може да се създаде само чрез избори, които единствено гарантират легитимност и представителност на такава институция. В тази връзка, ще намерите приложен нашия концептуален проект за “Национален съвет” (nacionalen suvet_konceptualen proekt.pdf), който се подкрепя както от Обществените съвети, така и от редица други български организации по света.

  Разчитаме на Вас най-накрая да се пристъпи към реални действия по организирането на институционалното представителство на диаспората. За което, ако позволите метафората, не е необходимо да се преоткрива топлата вода. Работещите модели по света са ясни. Френският е вероятно най-успешният сред тях.
  А що се отнася до сформирането на национална стратегия за българите в чужбина, за която се говори вече 20 години, то тя може да се изгради само когато българите в чужбина имат свой легитимен и представителен изборен орган, който да ги представя в процеса на изработването както на стратегията, така и на конкретните законодателни и други стъпки.

  с уважение
  Любомир Гаврилов, президент
  Стефан Манов, секретар

  НПО Френско-Български Форум


  Forum Franco-Bulgare
  http://bg.asso.free.fr/

 • от пръв поглед said:

  Най-обикновена имитация на дейност, при това с ниско, даже много ниско качество… Ако Плевнелиев смята да продължава така, подобни инициативи \"ще родят\" само скандали и нови недоразумения. Да се преоткрива топлата вода, Америка и т.н. вече дори не е комично.

 • ?! said:

  Ето какво е качеството на “видните експерти” по “национална идентичност” и “българи в чужбина” – в съвета на президента е този специалист по всичко и (не че това е най-важното, но все пак) син на министър в правителството на Луканов:

  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1423449

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.