2024-04-20

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Великден в Българското посолство в Токио

     

    Прием по случай Великден на българската общност в Токио

     

    Българската общност в Токио посрещна българските празници в Посолството на Република България.

    .

    .

    На 16 април 2023 г. на приема присъстваха над 100 души – българи и японските им семейства, сред които голям брой деца и младежи.

    .

    .

    Проведено бе и първото събитие по проекта „Да съхраним и предадем на следващите поколения българските народни традиции, обичаи, музика и танци в Япония“. Ръководителят на проекта, г-жа Ирен Ямами, представи различни обичаи и традиции, свързани с народните празници Лазаруване, Цветница, Великден и Гергьовден. Изпълнени бяха музика и танци, характерни за съответните празници. Събитието бе посрещнато с голям интерес от всички присъстващи.

    .

    .

    Посланик Мариета Арабаджиева поздрави екипа на проекта и увери, че посолството ще продължи да подкрепя инициативи, насочени към сближаване на българската общност и запознаване на повече млади хора с богатото българско културно наследство.

    .

    .

    Снимки: Посолство на Р България в Токио

    Източник: aba.government.bg

    .

  • Докъде докараха спорта?

    .

    Разказ през сълзи на американската състезателка по плуване Райли Гейнс* за това как й се налага да се състезава с биологичен мъж и да споделя след това съблекалнята с него.

    Докъде докараха спорта?!

    .

    Екаретина Трифонова

    .

    .

    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

    * Райли Гейнс (Riley Gaines) разказва, че е била в женския отбор по плуване на Университета в Кентъки, който е завършила наскоро. Тя е многократна шампионка на National Collegiate Athletic Association (NCAA). Една от най-бързите състезателки в дисциплината 200 метра бътерфлай. Гейнс, както и други жени спортистки, е била принудена миналата година да се състезава с биологичния мъж Лий Томас (Lia Thomas), на когото/която е било позволено да се състезава в женската дивизия, след като преди това се е състезавал в мъжкия отбор на Университета на Пенсилвания. Преди да започне да се състезава при жените, Томас се класирал/а доста назад при мъжете. Въпреки че на едно състезание – 200 метра свободен стил, в което Геймс и Томас завършили с абсолютно еднакво време, до стотна от секундата, наградата била присъдена на Томас. Освен това Райли Геймс и други спортистки са били принудени да делят една съблекалня с Томас, който имал, по думите на Райли, абсолютно запазени мъжни гениталии.

    .

  • Първият ден на 49-ото НС

    .

    Фалстарт с избора на шеф на парламента и изненадващ край на заседанието

    Емоционални речи, призиви за компромиси, но малко реални признаци за постигането на разбирателство – поне що се отнася до избора на шеф на парламента. Така започна първото заседание на 49-ото Народно събрание.

    Начело на заседанието по традиция е най-възрастният народен представител, който в случая е Вежди Рашидов от ГЕРБ.

    Новите 240 депутати положиха своята клетва, записана по Конституция:

    „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“

    Вежди Рашидов: Голямата политика е низ от компромиси в името на българския народ

    Откриващата реч на Рашидов до голяма степен беше посветена на покаянието, компромиса и разбирателството, като в нея имаше призив за редовно правителство, което да се ориентира към решаването на проблемите на обикновените хора.

    „Завършиха изборите за 49-ото НС, срещнах се с много хора, различни по професии и интереси, но еднакви в бедността. Хора отрудени, душевно красиви, хора честни и чисти, забравени от политици и от Бог. Те искаха елементарни неща, които държавата им дължи като доктор за болките им“, коментира Рашидов.

    „Обществото желае стабилно правителство, което да гарантира спокойствието на всички, да върне надеждите и усмивките, останалото е просто омраза за сметка на хората“, каза депутатът от ГЕРБ-СДС.

    След удрянето на първия звънец и полагането на клетвата прозвучаха химните на България и Европейския съюз (ЕС). По време на химна на ЕС депутатите на „Възраждане“ демонстративно седнаха.

    Радев: На 49-ото Народно събрание е отредена съдбовна роля

    Президентът Румен Радев също отправи поздрав към новите депутати и ги призова да подходят отговорно към работата и задачите, които има пред новия парламент.

    „На 49-ото НС е отредена съдбовна роля. Всички очакваме да вземе дълго отлагани решения, не само за изход от политическата криза, но и за отстояване на европейската перспектива пред страната и бъдещето ни като демократично общество“, коментира държавният глава.

    Президентът призова новия парламент да се заеме с неотложните задачи за съставяне на правителство

    След заклеването на депутатите в 49-ото Народно събрание и речта на президента важна част от първото заседание на новия парламент падна върху програмните речи на политическите сили.

    Какво обещаха партиите на първото заседание на 49-ото Народно събрание

    Много призиви за разум и смирение, но малко признаци за компромиси

    Първият опит за избор на председател на Народното събрание – основната задача на политическите сили по време на първото заседание на новия парламент, претърпя провал.

    Кандидатите за поста бяха двама – от ГЕРБ-СДС издигнаха отново Росен Желязков, който беше кандидат за шеф и на 48-ия парламент, докато „Възраждане“ лансираха своя депутат Петър Петров.

    Номинацията на Петров събра 37 гласа „за“, 88 „против“ и 39 „въздържал се“. „За“ Желязков бяха 79 народни представители, не го подкрепиха 8, а 144 се въздържаха.

    След гласуването Асен Василев от ПП-ДБ излезе на парламентарната трибуна, за да даде предложение да се приеме председателство на парламента на ротационен принцип, подобно това в Европейския парламент, като на два месеца първите две политически сили да сменят председателя на НС и на правната комисия.

    След предложението беше дадена почивка от 30 минути, за да бъде обсъдена идеята между партиите. След почивката обаче изненадващо председателстващият заседанието Вежди Рашидов обяви край на работата на депутатите за днес.

    Заседанието ще продължи в четвъртък от 10:00 часа.

    ***

    Часове преди първото заседание на новия парламент лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов призова депутатите от партията да подадат ръка на „Продължаваме промяната – Демократична България“, за да могат двете формации да направят заедно коалиционен кабинет, защото държавата е в тежко положение и може да остане без бюджет.

    Самият Борисов този път ще може да влияе по-пряко на събитията, тъй като сега влиза като депутат в Народното събрание.

    В рамките на миналото Народно събрание изборът на председател на парламента се превърна в сложна задача, отнела няколко дни, за да бъде решена. Тогава паритетът между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“ доведе до патова ситуация, при която нито кандидатът на първите Росен Желязков, нито на вторите – Никола Минчев, успя да събере достатъчно подкрепа.

    Решението в първите дни на 48-ото Народно събрание дойде след компромис от страна на БСП и подкрепа за Вежди Рашидов за председателския пост, който се оформи като достатъчно приемлива кандидатура.

    На първото заседание на 49-ото Народно събрание присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният премиер Гълъб Донев и членовете на служебното правителство.

    Поканени са представители на Конституционния съд, на съдебната власт, на различни държавни институции, на дипломатическия корпус и на регистрираните в страната вероизповедания.

    В 49-ото Народно събрание разпределението на силите между парламентарни групи е следното: ГЕРБ/СДС – 69 депутати, „Продължаваме промяната – Демократична България“ – 64, „Възраждане“ – 37, ДПС – 36, БСП за България – 23, „Има такъв народ“ – 11.

    Източник: Webcafe.bg

    .

  • Реставрират паметника на Ботев в Кишинев

    .

    ЗАПОЧНАХА РЕСТАВРАЦИОННИТЕ РАБОТИ НА ПАМЕТНИКА НА ХРИСТО БОТЕВ В КИШИНЕВ

    .

    .

    На 7 април 2023 г. официално започнаха реставрационните работи на паметника на българския поет-революционер Христо Ботев, който е разположен в столицата на Република Молдова – гр. Кишинев (на ул. „Христо Ботев“, градски сектор „Център”). Освен реставрацията на самия паметник, се планира да бъде облагородена и цялата прилежаща територия.

    .

    .

    Проектът е иницииран от Научно дружество на българистите в Р Молдова и финансово е подкрепен от Министерство на външните работи на Р България по програма „Българската помощ за развитие”. Общата стойност на проекта е 38 293 български лева (от които българската страна осигурява 33 хил. лева).

    .

    .

    Консултантско-документационна поддръжка е оказана от Института за културно наследство към Министерството на култура на Р Молдова, а също така и от Кметството на муниципия Кишинев. Срокът за изпълнение на реставрационните работи е 2 юни 2023 г.

    .

    .

    Паметникът на Христо Ботев е вторият най-значим български монумент в Република Молдова (след паметника „Шипка“). Откакто е поставен (през 1977 г.), той капитално не е бил ремонтиран. Вследствие на естественото износване от времето и корозивните процеси, в момента паметникът и прилежащата му територия изискват цялостна реновация.

    .

    .

    Пресслужба на Научното дружество на българистите в Р Молдова

    Източник: ndb.md

    .

  • Тръмп след 34 обвинения: Това е преследване, не разследване

    .

    45-ят президент на САЩ Доналд Тръмп изнесе историческа реч на 4 април 2023 г. от имението си Мар-а-Лаго в щата Флорида, след като същия ден в Ню Йорк му бяха повдигнати обвинения в 34 престъпления.

    Събитието поставя прецедент в историята на САЩ, тъй като Тръмп е първият президент на страната, подвеждан под съдебна отговорност.

    .

    .

    Пълният текст на речта на Тръмп:

    „Благодаря на всички! Трябва да спасим своята страна! Бог да ви поживи всички!

    Никога не съм и помислял, че това нещо може да се случи в Америка. Единственото престъпление, което съм извършил, е безкомпромисно да браня нашата нация от онези, които се опитват да я унищожат.

    От самото начало демократите шпионираха предизборната ми кампания. Помните ли? Нападнаха ме с всякакви фалшиви разследвания – за Русия (импийчмънт измама номер 1), за Украйна (импийчмънт измама номер 2) и с незаконния и противоконституционен щурм на Мар-а-Лаго. Излъгаха съдилищата, ФБР и Министерството на правосъдието, за да водят безмилостни съдебни преследвания срещу членове на Републиканската партия.

    Прокараха противоконституционни промени в избирателните закони, без да получат одобрение от щатските законодатели. Осигуриха си милиони гласове, като незаконно ги добавиха в изборни урни, заснети дори с камери, собственост на държавата.

    А съвсем наскоро – ФБР и Министерството на правосъдието съзаклятничиха с Туитър и Фейсбук да не казват лоша дума за лаптопа на Хънтър Байдън – чието съдържание изобличава семейството на Джо Байдън като престъпници, и което семейство – според aнкетьори – е щяло да струва на Байдън 17 точки по-малко гласове в изборите. А ние се нуждаехме от много по-малко – от около 16.9… Тези гласове щяха да бъдат в наша полза – не в моя полза, а в наша полза. Защото страната ни отива по дяволите.

    А помните ли 51-имата агенти, които обявиха, че лаптопът на Хънтър Байдън е „руска дезинформация“? Този лаптоп не съществува, той е просто „руска дезинформация“… И това беше потвърдено от ФБР, които много добре знаеха, че не е руска дезинформация.

    И още: изборите ни бяха като в държава от третия свят. Такава масова намеса в избори е невиждана в историята на нашата страна.

    Да поговорим и за подкрепяния от радикално левия Джордж Сорос, прокурор Алвин Браг от Ню Йорк – който действа сякаш под мотото „Ще хвана президента Тръмп“. Сякаш участва в предизборна кампания. Браг искаше да ме хване на всяка цена, дори преди да знае каквото и да било за мен. Но всички, които наблюдават този случай – включително републиканци и дори заклети демократи – казват, че престъпление липсва и че такова обвинение никога не е трябвало да бъде повдигано. Дори хора, които не са ми големи почитатели, казаха, че това не бива да се прави, че е обида за нашата страна и че светът вече ни се смее – както и по много други причини, като отворените ни граници, изтеглените ни войски от Афганистан, изоставените там американски граждани, изоставеното там военно оборудване с най-високо качество в света на стойност 85 милиарда долара (151.7 милиарда лева); там изгубихме и 30 забележителни младежи, а още мнозина бяха ранени, осакатени и забравени. Това е най-срамният период в нашата история, по мое мнение.

    След това пък се отказахме от енергийните си независимост и водеща роля. Също от три години насам имаме процъфтяваща престъпност – ако погледнете статистиката в ръководените от демократите градове, цифрите са невиждани досега.

    Откритите заплахи от различни държави за употреба на ядрено оръжие – нещо, което никога не е било споменавано или обсъждано от други държави през цялото управление на администрацията на Тръмп, и което лесно може да доведе – под управлението на администрацията на Байдън – до открита ядрена Трета световна война. Не сме далеч от това, ако щете вярвайте.

    Икономиката ни е парализирана от най-високата инфлация от 60 години насам. А армията ни – която преди беше използвана за победа над Ислямска държава, сега е станала woke до най-високите си нива, като се опитва да индоктринира всеки свой член-патриот до най-ниското ниво.

    Но сега те наистина се активизираха – искат да изправят на съд 45-ия президент на САЩ, който получи над 75 милиона гласа – повече от всеки друг президент в историята на страната. За целта им помага местният расистки настроен демократически областен прокурор в Атланта, който прави всичко възможно да ме изправи на съд за абсолютно изряден телефонен разговор – дори по-изряден от разговора ми с украинския президент. В този телефонен разговор не беше казано нищо нередно, дори накрая се разбрахме да продължим обсъждането на изборните измами в щата Джорджия. По-късно още много адвокати не откриха нищо нередно в този разговор. Докато в един момент той се сети: „Да, помня как Тръмп се обади, само чуйте“. Този фалшив казус беше върнат на масата, за да се намеси в предстоящите президентски избори през 2024 г., и той трябва да бъде оттеглен незабавно.

    После пък имаме този радикално ляв безумец, известен като „бомбохвъргача“, който тормози моите хора ден след ден, заради т.нар. „измама с кутиите“, както го наричаме ние. Иначе се нарича „Закон за президентските архиви“ – иницииран и одобрен от Конгреса на САЩ много отдавна. Съгласно този закон, аз трябва да преговарям с Националния архив – който към днешна дата е радикално лява, създаваща проблеми, организация, която определя Конституцията на САЩ като „опасна“ и „травматична“. Представяте ли си? С такива неща трябва да се занимаваме. Но в Закона за президентските архиви няма изброени престъпления. Просто този закон не е затова.

    Преговаряхме добросъвестно, за да върнем всички или поне някои от документите, които аз открито отнесох в Мар-а-Лаго от Белия дом – точно като всеки друг президент преди мен. Когато дойдоха служители на ФБР и Министерството на правосъдието, казах на адвокатите си да им покажат документите в добре обезопасен склад, където те бяха заключени. ФБР издадоха нареждане: „Моля, сложете още една ключалка на вратата“. Незабавно се подчинихме. След това в Мар-а-Лаго нахлуха тежковъоръжени агенти на ФБР. Те иззеха, каквото поискат, включително мои паспорти и медицински документи. Всички бяхме шокирани, никой не беше чувал за подобен щурм преди. Кой би повярвал? Кой би помислил, че такова нещо може да се случи в наши дни?

    Веднага си помислих за четвъртата поправка, която предпазва от безпричинен обиск и арест. Но те го направиха, така или иначе, защото нашата правна система е станала беззаконна. Използват я, за да спечелят изборите. Очевидно не ме разглеждат по ненаказателния Закон за президентските архиви. Вместо това извадиха друг закон – Закон за шпионажа от 1917 г., по който наказанието е смърт. Как ви звучи? Дори предвид факта, че той няма нищо общо с открито отнасяне на кутии с документи, дрехи и други вещи в дома ми. Нещо, което са правили президентите Обама, Буш, Джими Картър, Роналд Рейгън и всички останали…

    Всъщност, Хилари Клинтън се отърва от 33 000 мейла, но в това нямаше проблем.

    Но никой не може да се мери с Джо Байдън. Този безумец, специален прокурор Джак Смит (чудя се как ли се е казвал, преди да си смени името), за когото другите от неговата порода казват, че е по-лош дори от тях. Този Смит вече е вперил поглед в Тръмп. Въпреки че Джо Байдън е изнесъл огромно количество документи и дори е складирал много кутии в китайския квартал. Как ви се струва това? Тъкмо получи 10 милиона долара от Китай. За какво са? Предполагам, са спечелени с компетентността на Хънтър. Други кутии пък е складирал в необезопасени офиси в Пенсилвания и е пръснал из целия си гараж – същият, където е паркиран прочутият му Корвет… по пода има класифицирани документи, но и в това няма проблем.

    Още по-забележително е, че Байдън държи 1850 кутии в щата Делауеър, и отказва да ги предаде. Кажете ми, не е ли това истинско възпрепятстване на закона? Да, така е. Като президент, аз имам право да декласифицирам документи и процесът е автоматичен. Ако ги взема със себе си, те автоматично стават декласифицирани. Байдън беше вицепрезидент. Като такъв, той абсолютно нямаше право да декласифицира документи. За това си деяние той не подлежи на ненаказателния Закон за президентските архиви. А на истински наказателния Закон за федералните архиви. Но това няма значение, защото те не следват закона, който има доста сериозни наказания. Байдън е класифицирал документи, които е отнесъл, докато е бил сенатор. Това е абсолютно неприемливо. Други сенатори, включително от Демократическата партия, са възмутени, но той не е тормозен и преследван като хората, които работят за мен.

    Всъщност, изглежда, те изцяло са забравили за неговите документи, макар да са хиляди. Няма проблем за тях. Обичат да казват, че аз възпрепятствам закона – което аз не правя – понеже сътрудничих добре с Националния архив, докато ФБР не нахлуха в дома ми. Байдън възпрепятства закона, като не дава достъп до 1850 кутии и не обяснява защо в китайския квартал са складирани още много кутии. Не може да го обясни. Защо са в китайския квартал? Не знам. А накрая разследват мен.

    Този път става дума за гражданско разследване от друга расистка, също част от кампанията „Ще хвана Тръмп“. Името й е Летиша Джеймс и тя заяви: „Очаквам с нетърпение да ходя всеки ден в кабинета на главния прокурор, докато не го осъдя, а после ще се прибера у дома“. Това направи, преди изобщо да ме познава.

    Тя обяви: „Това, което възпламенява душата ми, е Тръмп“; и също каза, че е взела на мушка Кулата на Тръмп. Не познавам тази млада дама. Тя дори увери своите поддръжници, че със сигурност ще ме съди. Но ние няма да се дадем лесно. След това заяви, че съм бил незаконен президент. Благодаря. При всичко, което направихме за енергийната сигурност, армията, данъците, най-значимото намаляване на данъците в историята. Летиша Джеймс обеща да използва всяка област на правото, за да разследва президента Тръмп и неговите бизнес сделки.

    Също тези на неговото семейство; ще ги разследва активно. Това тя заяви преди изобщо да е заела пост и да знае каквото и да било за мен. Точно заради това – наред с непрестанната престъпност – толкова много хора напускат Ню Йорк. Тя каза, че съм подправил финансовите си отчети, но всъщност ние доказваме и ще докажем, че финансовите ми отчети са за дори повече пари, а не за по-малко, и в тези отчети има клауза, която гласи, че надзорните институции не бива да разчитат на самите отчети. Но те имат проблем с това, защото имам твърде малко дълг. Не могат да повярват, че е така.

    Имам много малък дълг в сравнение с активите, които притежавам. Още по-важно е, че нито една банка не е изгубила и долар заради мен. Джеймс ме разследваше, за да помага на банките. Те имат добри адвокати, но не изгубиха и долар заради нас. Всъщност, въпросните банки спечелиха близо 200 милиона долара от Доналд Тръмп и ме обичаха много. Никога не сме пропускали плащане, никога не сме получавали известие за просрочване на вноска. Имах чудесни отношения с всички тях. Нямам нужда от банки. Имаме много пари в брой. Заедно със семейството си изградих чудесен бизнес. Имам двама синове, които вършат прекрасна работа. Тифани, Иванка и Барон също ще бъдат чудесни един ден. Барон е висок и умен.

    Имам прекрасно семейство, те вършат чудесна работа и се ценим взаимно. Близките ми минаха през ада. А Джеймс ме съди заради банките, където няма измама, вместо да се концентрира върху престъпността, което гони хората от щата. Това е преследване, не разследване. Тя подложи семейството ми на адски мъки. Струва ни милиони долари да се защитаваме, но сме с гордо вдинати глави.

    Сега искат споразумение, но аз не искам. И ето, че се озовах днес в града, който допреди 4-5 години беше толкова благосклонен. Вероятно прочетохте, че бях там днес, заедно с един местен провален областен прокурор, който подложи на съдебно преследване, бивш президент на САЩ за първи път в историята – на основание, което всеки коментатор и правен анализатор окачестви като „липса на основание“.

    Продължават да повтарят: „Липсва основание“… почти всички, но положението е далеч по-лошо, защото самият той знае, че основание липсва. Ето защо миналата седмица първо отложи с месец, а после изведнъж върна и повдигна това нелепо обвинение. Всички казват: „Това не е истинско обвинение, тук има нещо нередно“. Адвокатите ми казаха: „Няма нищо. Дори не казват какво си направил“.

    Престъпникът е областният прокурор, защото благодарение на него незаконно изтече огромен масив информация за съдебните заседатели. За това той би трябвало да бъде съдебно преследван или най-малкото трябва да подаде оставка. Съпругата на Алвин Браг потвърди, че той е „видял сметката“ на Тръмп с тези 34 обвинения. Впоследствие тя си заключи профила в Туитър.

    Негов главен прокурор представляваше демократите и корумпираната Хилари Клинтън и фирма на брата на Чък Шумър – Робърт. Той напусна фирмата, за да отиде да работи за областния прокурор и да хване Тръмп. Можете ли да си представите? Адвокат на Хилари Клинтън, адвокат-демократ, фирма на демократи. Накрая напусна като главен прокурор, защото Браг не мислеше, че е способен. Помислете за този същия, който свърши това нелепо нещо днес. По време на разследването си, този прокурор на име Марк Померанц, написа и публикува книга, в която разкри всякакви поверителни/незаконни неща и съответно беше сериозно смъмрен.

    Дори областният прокурор Браг му беше бесен, и двамата са се карали жестоко в неговия кабинет заради това. Надеждата умира последна: прокурори и служители на областния прокурор са напуснали, защото смятат, че президентът Тръмп е третиран несправедливо. Как ви се струва това? Не е ли чудесно? Обичам ги. Бих се радвал да се срещна с тях. Службата на областния прокурор дори имаше интернет страница със заглавие „Запознайте се с управленския екип, който направи това на президента Тръмп“. Не е ли мило? Трябваше да го свалят незабавно. Междувременно, престъпността в Ню Йорк нарасна с 30% миналата година, с купища углавни нападения, обири и кражби с взлом. Нищо общо с мястото, което познавам отпреди.

    Ето къде сме сега. Имаме съдия, който мрази Тръмп, съпругата му и семейството му, чиято дъщеря е работила за Камала Харис и сега получава много пари от кампанията на Байдън-Харис. Неотдавна бяхме на друго съдебно дело и същият този съдия каза на мой служител, че ако се признае за виновен, ще лежи в затвора 90 дни, а ако не признае вина, ако продължи в съда и го намерят за виновен, ще лежи 10 и повече години, а това за един 75-годишен човек с добро семейство означава цял живот. Никога няма да забравя какво направиха прокурорите и съдията с този човек. Защото сякаш сме в Съветския съюз. „Кажи нещо за Тръмп“, му казали, което означавало, че ако каже нещо лошо за мен, няма да лежи дори 90 дни, а ще го освободят.

    Казват това на много мои служители. Този безумец Джак Смит заплашва хора всеки ден, чрез свои представители. Заплашват със затворнически присъди: „Говорете за Тръмп и ще ви пуснем“. Ето къде се намираме като нация. Като не могат да ни бият чрез урните, го правят чрез закона. За жалост, това е страната, в която живеем сега.

    САЩ са в безпорядък. Икономиката ни се срива, инфлацията е извън контрол. Русия се съюзява с Китай. Можете ли да повярвате? Саудитска Арабия се съюзява с Иран. Китай, Русия, Иран и Северна Корея се съюзяват в заплашителна и унищожителна коалиция. Това никога нямаше да се случи, ако аз бях президент. Нито пък Русия щеше да нападне Украйна.

    Всички тези животи щяха да бъдат спасени. Всички тези красиви градове щяха да бъдат запазени.

    Валутата ни се срива и скоро няма да бъде световен стандарт, което ще бъде, честно казано, най-голямото ни поражение за 200 години. Ще бъде невиждано поражение. И то ще ни отдалечи от позицията на велика сила. Ако вземете петимата най-лоши президенти в историята на САЩ и ги съберете заедно, пак няма да са извършили унищожение, равно на осъщественото от Джо Байдън и неговата администрация.

    Невероятно, сега сме западаща нация. Сега сме нация в упадък… Тези радикално леви безумци искат да се намесят в изборите, с помощта на правоприлагането. Не можем да позволим това да се случи.

    С всичко казано досега и с тъмния облак, надвиснал над обичната ни страна, въпреки всичко нямам съмнение, че ще направим Америка велика отново. Благодаря ви и нека Бог да ви поживи, Бог да поживи Америка. Благодаря ви!“

    .

    Източник: Novetika.com

    .

  • Защо мнозинството не гласува

     

    Николай Тома,

    EuroTV.media

    На изборите в България на 2/04, отново негласувалите са много повече от гласувалите. По официалните медии журналисти се надпреварват да коментират тържествено успеха на изборите. Политически анализатори разпалено обсъждат съставянето на ново правителство – нежелано от мнозинството българи!

    Някога, във времената на прехода, кандидатите за власт обещаваха да спасят нацията от метастазите на престъпността и корупцията. Да демаскират недотам изпипаните операции, с които се осъществиха грабежите. Да разкрият престъпленията на „икономическия елит“ и да върнат изнесените милиарди. Да накажат виновните, да отнемат незаконно придобитите им имущества. Да се разсекретят досиета на ДС. Да гласуват Закон за лустрация и забрана на всички бивши служители на ДС да се занимават с политика, бизнес и медии…

    Оттогава досега се изредиха всякакви партии: социалисти, десни демократи, царисти, коалиции с турски малцинства и комунисти, герберисти, либерали глобалисти. И след всеки мандат на спечелилите изборите положението в страната оставаше кризисно, тревожно и абсурдно. Бедните ставаха още по-бедни и броят им не намаляваше. Незаконно забогателите ставаха по-богати и броят им също ежегодно растеше.

    И броят на негласувалите не спираше да се увеличава…

    Млади и не толкова млади хора масово напускаха страната – омерзени от цинизма, нарцисизма, алчността, демагогията и лицемерието на „политическите лидери“. Попиляваха се по широкия свят заради липса на перспектива, липса на правосъдие и наличие на ненаказана престъпност; заради корумпирана и бюрократична администрация; заради унизителното и пренебрежително отношение към достойните, към неподкупните и кадърните. И още – поради лошите икономически условия; поради тоталната подмяна на ценностите; поради това, че децата на служителите на ДС в съдружие с мафията станаха „икономически елит“!

    Страната бе лишена от най-голямото богатство за всяка нация – човешкия капитал. Но властващите изобщо не се интересуваха от бъдещето на България. Те се интересуваха единствено и само от своето лично и бързо забогатяване – „демократично“, „законно“ и ненаказано. То се осигуряваше от партиите, които прокарваха в Народното събрание необходимите за ограбване закони.

    Останалите в страната хора се обезвериха. И умориха. Предпочитат да не гласуват. Мнозинството от напусналите родината – също. На въпроса защо няма да гласувате отговарят: „Няма за кого!“, „Политиците са платени продажници!“, „Няма смисъл, нищо не се променя!“, „Не участвам в тази партийна масовка!“, „България е колониална страна!“, „Отново подмяна – никаква промяна!“…

    Мнението на това мнозинство не интересува плеядата от добре платени журналисти, политолози, анализатори, социолози, историци, професори, академици и медийни величия, старите и новите политически лидери. Те предпочитат да поучават, анализират, напътстват, заплашват, показват и доказват вината на негласувалите. Афишират анализи и проучвания на мненията на българи и етноси, на млади и стари, на останали и заминали, на столичани и селяни, на умни и прости, на грозни и красиви, на русофили и русофоби, на про- и антиглобалисти, на за и против подкрепата на НАТО и войната…

    И все повече българи си дават сметка, че добре познатата на света максима „Разделяй и владей“ е най-необходимото условие, за да бъдат постоянно ограбвани от онези, за които са гласували. Назначаваните от партиите и олигарсите депутати в Народното събрание ще продължат да фабрикуват необходимите закони, които да позволяват да се краде от всичко: от селскостопанската продукция, от ниските заплати, от пенсиите, от парите за здравеопазване, от високите европейски цени на храните, от електричеството, водата, горивата и парното, от мобилните оператори, от еврофондовете, от посредничеството при договорите с чужденците. И цените ще продължат да се увеличават, а заплатите ще остават в пъти по-ниски от тези в Западна Европа. И богатствата на земята българска ще продължават да се разпродават.

    Промишлеността и селското стопанство ще останат спомен за старото поколение.

    С мълчаливото одобрение и съучастие на великия Европейски съюз… Пред брюкселските бюрократи, зависимите нови и стари спасители на нацията и родните бизнесмени сега има значима цел –  да се победи Русия и да се подмени лева с еврото!

    Добре платените от еврофондове и американски фондации правителствени говорители, пазители, анализатори и манипулатори разпалено продължават да внушават и разясняват, че проблемите на най-бедната страна в ЕС са резултат от международната криза на банковата система, от ниската производителност на труда, от мързела на българите, от коронавируса, от войната в Украйна!?…

    Новото правителство отново ще бъде приветствано от ЕС и САЩ, независимо че броят на негласувалите отново е много по-голям от броя на гласувалите.

    Илюзията за демокрация, свобода, права на човека и евроатлантически ценности продължава да тържествува!

    И отново хората няма да узнаят кои са тези 500 семейства и 15 000 „олигарси“, които владеят икономиката, политическите партии, синдикатите, здравеопазването, науката, образованието, държавните поръчки, еврофондовете, медиите!?

    Повече никой не се надява да бъде направено разследване за дейността на предишните правителства и на тези, които притежават почти цялата икономика на страната и са по-богати от държавата. Като че вече няма надежда да се променят съдебната система и избирателният закон, да се изработи и приеме един смислен закон за лустрация, както отдавна бе направено в повечето посткомунистически държави – членки на ЕС!

    ПРОМЯНА ще настъпи може би след някои от следващите избори!?

    Ако дотогава новото правителство не вкара България във война с Русия!?

    Ако дотогава все още я има България. И ако в нея все още живеят българи!

    .

    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

    * Николай Томов (Тома) е журналист, режисьор и продуцент на телевизионни репортажи и документални филми, излъчвани в редица страни и представяни на фестивали във Франция, Германия, Италия, Испания, Швейцария и Канада. От 1991 година е член на  Съюза на драматурзите и композиторите (SACD), а от 2013 година – на Съюза на мултимедийните автори (SCAM). Автор е на три книги. През 2022 година е удостоен с почетен плакет на Народното събрание от Комисията по политиките на българите извън страната в 47-ото Народно събрание.

     

  • Избори ‘2023 – резултатите досега

    .

    Предсрочният парламентарен вот на 2 април очерта парламент със сигурни 5 партии. „Има такъв народ“ са малко над бариерата от 4% за влизане в бъдещото 49-ото Народно събрание.

    ГЕРБ продължава да увеличава преднината си пред „Продължаваме промяната – Демократична България“ и тя вече е 2 процентни пункта при 81% обработени протоколи. По данни на Централната избирателна комисия, за ГЕРБ са гласували 26.7 на сто, докато за новата коалиция – 24.7 на сто.

    Битката за третото място сякаш също вече е решена, тъй като „Възраждане“ води с близо 2 процентни пункта пред ДПС. За „Възраждане“ са гласували 14.6%, а за политическата формация на Мустафа Карадайъ – 12.7 на сто.

    БСП събира 9% от вота, а „Има такъв народ“ получава 4.3%. Интересен факт е, че при 81% обработени протоколи с „Не подкрепям никого“ са гласували повече хора, отколкото за „Има такъв народ“.

    Много от протоколите на секционните избирателни комисии в София са с грешки и това бави обработката им. Това видя репортер на „Дневник“, който е в НДК, където се броят резултатите от 23 и 25 многомандатен изборен район.

    Най-често в протоколите са сгрешени числата при сбора от машинно и хартиено гласуване. Това налага връщането им на секционните избирателни комисии, които след това нанасят нужните корекции. Очаква се най-късно до обед да бъдат обработени всички протоколи от София.

    Членовете на секционните избирателни комисии признаха, че вече са много изморени, тъй като работният им ден продължава над 24 часа. Част от тях уточниха, че са спали през нощта в зала 1 на НДК.

    Източник: „Дневник“

    .

  • Избори в чужбина – 2 април 2023 г.

    .

    Като председател на комисия (в Тампа, Флорида) този път, трябваше да проверя всички документи и материали от ЦИК за изборите на 2 април 2023 г. И най-вече тези в чужбина. Не е нужно да казвам, че на сайта на ЦИК трудно ще намерите най-важната информация, като например за адресите на секциите в чужбина.

    Намерих файла, но той е в XLS форма, труден за четене на всякакви екрани, особено мобилни.

    Импортвах го в Google и го вързах с конкретните места, през картите им. За съжаление файлът е пълен с грешки и недописани адреси, и Google не разпозна около 60 адреса. Нямам възможността на 1 април, 20 часа преди изборите да проверя всичко, затова добавям картата тук, заедно с оригиналния файл. Но мисля, че поне за САЩ и Канада ги пооправих.

    Карта Избори „2023

    Оригинален файл: (от ЦИК) Copy of Таблица с адреси-към 29.03.2023-10 ч_

    Други полезни неща са информацията за:

    1. Протокол за попълване в чужбина и неговата проверка – Приложение № 83-НС-чх (извън страната)

    2. Протокол за попълване в чужбина и неговата проверка – Приложение № 84-НС-чхм

    Съвети от личен опит:

    1. Не позволявайте в помещенията за гласуване да се говори за политика и особено да се споменават политически партии.

    2. Внимавайте с попълването на бюлетините – според протокола – недействителни гласове (бюлетини) са такива, които не са по образец за гласуване извън страната;

    – в които има вписани специални символи, като букви, цифри или други знаци;

    – не съдържат два печата на съответната СИК; вотът на избирателя не е отбелязан със знак „Х“ или „V“ и с химикал, пишещ със син цвят;

    – отразеният вот на избирателя не може да бъде установен еднозначно, тъй като знакът „Х“ или „V“ е поставен в квадратчетата за две или повече кандидатски листи, или засяга повече от едно квадратче за гласуване;

    – не е отразен вот в нито едно от квадратчетата със знак „Х“ или „V“ с химикал, пишещ със син цвят (празни бюлетини).

    За всичко, в което се съмнявате – проверявайте сайтовете на Министерство на външните работи – https://www.mfa.bg/bg/izbori-2023 и ЦИК (гласуване извън страната)

    Забележки и предложения за поправки може да правите през ФБ профила ми – (https://www.facebook.com/andrey.nenov)

     

    Андрей Ненов,

    Andrey.nenov.com

    .

  • Осатанели

     

    Мартин Карбовски,

    Lentata.com

    Аз не знам дали съм прав. Изпитвам превелико съмнение дали мислите ми са последната инстанция тия дни.

    Но не ме свърта да Ви кажа това, което сърцето говори. А то е, че светът се е стеснил до концентриран грях. Че светът се е о-сатана-ил. Отглаголно прилагателно.

    Осатанаили са се всички. Царе, папи, патриарси, дребни мужици и домакини. О-сатаняване, това е, когато сатаната те докосва с плаща си и те изпълнява с увереност, но без благодат.

    Осатанено е училището. Осъзнах, че без Бог училището е ферма.

    Осатанени са медиите. Осъзнах, че всеки, който побутва “мнението” на хората, не е човек.

    Осатанени са манастири, небостъргачи, курорти и аптеки.

    Осатанели са политиците. Те всеки ден бълват нови понятия, целият понятиен апарат сякаш се произвежда в анти-храм, в подземията на аб-нормалното.

    Осатанели са хора, които са умни, нужни и важни за света и държавата ни. Но континентът и идеологията ни са осатанели – бедните са бедни, а извратените са богати и финансирани.

    Преди не беше така – бедните бяха бедни, а богатите – богати и ТОВА БЕШЕ ПРОБЛЕМ.

    Днес бедните и богатите се обичат и искат да се съюзят срещу ИЗВРАЩАВАЩИТЕ.

    Но не става дума за различните сексуално, а за ИЗВРАЩАВАЩИТЕ, които от всяка операция на пола печелят пари и територия – територия на извращението, територия на влиянието, територия на насилието и безправието.

    Осатаняването ще ни наложи нови принципи – много умни хора ще залитнат по извращението, както при други леви идеи. Но другите, ние, трябва да не чакаме да търпим и трябва да започнем да се изправяме пред безбожната идея на о-сатаняването. На цената на собствените ни кожи.

    Всеки етап на човечеството, подчинен на модерни идеи и осатаняване, е завършвал в скръб и страдания, и болка.

    Днес осатаняването разполага с технология за заличаване. Дали е ядрена, дали е медийна, дали е икономическа или е технологична, ние трябва да знаем:

    Всеки човек, комуто е въодушевена човешка същност, трябва да се изправи срещу о-сатан-яването.

    Огледайте се. Това вече не е експеримент. Това е пришествие. Нека не Ви е страх.

    Спрете го.

    .

  • Пети национален литературен конкурс „Албена“

    .

    Остават по-малко от два месеца за изпращане на творби за участие в Национален литературен конкурс „АЛБЕНА“ – 1 декември 2022 –24 май 2023 г.

    Кметство Врабево с местното читалище “Христо Ботев – 1911” и Фондация „Българска памет“, със съдействието на Община Троян и Съюза на Българските писатели, обявяват Пети национален конкурс за разказ, пресъздаващ женски образ в драматични сюжетни обстоятелства.

    В конкурса могат да участват с един разказ автори, навършили 18 години, пишещи на български език, като потвърдят авторството на изпратените материали с трите си имена, година на раждане, местожителство и телефон.

    Задължително изискване е конкурсните произведения да не са публикувани предварително и да не превишават четири страници формат А4, размер 14 пункта, с шрифт Times new roman.

    Творбите се приемат на електронен адрес [email protected]  до 24 май 2023 г.

    Жури в състав: проф. Ивайло Христов, проф. Аксиния Джурова, писателите Владо Даверов, Павел Боржуков и драматургът Марин Костовски ще обяви петима лауреати, на които ще бъдат връчени плакети на конкурса и разпределен награден фонд от 3100 лева.

    Наградените и отличените в конкурса разкази ще бъдат публикувани в петото издание на „Антология Албена“, без редакторска намеса.

    Резултатите от конкурса ще бъдат обявени в седмицата от 5 до 11 юни 2023 г., на електронните сайтове на Кметство Врабево, на Фондация „Българска памет“, във в. „Словото днес“, както и в други литературни издания.

    За допълнителна информация участниците могат да се обръщат на посочения по-горе електронен адрес или към координатора на конкурса Павел Боржуков, GSM 0884339516.

    Източник:  Vrabevo.eu

    .

  • Представяне в Комрат на нова книга за свещ. Михаил Чакир

    .

    В Комрат, Р Молдова, се състоя презентация на второ издание на сборника „Священник Михаил Чакир. Публикации автора и материалы о нем в журнале «Кишиневские Епархиальные Ведомости»”.

    .

    Д-р Иван Думиника

    Съставители на това издание са докторът на историческите науки Иван Думиника и докторът по филология Виталий Сърф. Сборникът е подготвен от Научноизследователския център на Гагаузия „М. В. Маруневич”, съвместно с Научното дружество на българистите в Република Молдова и Института за културно наследство. Сборникът съдържа 69 различни статии, публични речи, поздравителни адреси, некролози, написани от свещеника Михаил Чакир и в съавторство, както и материали за него и неговите произведения, публикувани в период 1871–1917 г. в официалният печатен орган на Кишиневската и Хотинската епархия – списание „Кишиневски епархийски ведомости”.

    .

    Д-р Виталий Сърф

    На презентацията присъстваха представители от научната, университетска, библиотечна и духовна среди на Гагаузската автономия.

    От страната на рецензентите се изказа докторът по история, доцент Диана Никогло, която отбеляза, че: „този сборник ще помогне да се проучи по-задълбочено личността на свещеника Михаил Чакир от гледна точка на неговата жизнена дейност”.

    .

    Д-р Диана Никогло

    Клирик от Комратския събор „Cвети Йоан Крестител”Петър Кочанжи се спря на духовно-религиозните аспекти, които за първи път се публикуват в сборника.

    .

    Отец Петър Кочанджи

    С благодарствени думи към съставителите се обърна директорката на Научно-изследователския център Ирина Константинова, която обърна внимание, че още предстоят съвместни проекти на ръководената от нея организация с Научното дружество на българистите. Тя също удостои с благодарствени грамоти – д.и.н. Иван Думиника и д-р Виталий Сърф. Почетни грамоти за съставителите на сборника бяха предадени и от протоиерей Октавиан Мошин, от Кишиневската църквата „Сретение Господне”, където в миналото е служил Михаил Чакир.

    .

    Д-р Иван Думиника и Ирина Константинова

    От своята страна, съставителите на сборника за Михаил Чакир отбелязаха, че ще продължат проучванията си за този виден църковен бесарабски деец. Затова в бъдещи ще бъде анализирано едно друго религиозно списание – „Luminătorul” („Осветител”), излизало през 1908–1944 г. на румънски език, където също е публикувал свещеникът Михаил Чакир.

    .

    .

    Пресслужба на Научното дружество на българистите в Р Молдова

    Снимки: Gagauz Bilim

    Източник: ndb.md

    .

  • Политиците улавят настроенията за промени, хората искат референдуми. Петър Стаматов пред БНР

    .

    Интервю на Силвия Великова с Петър Стаматов

    БНР

    Политиците улавят настроенията за промени, а хората искат да участват в референдуми. Това са моментните резултати от анкетата на портал „Еврочикаго“ (вж. линк), представени пред БНР от Петър Стаматов. Анкетата е насочена към кандидат-депутатите и българите зад граница. Целта на въпросите е да даде възможност на гражданите да видят какво мислят политиците по тях, а също така и те да отговорят.

    Той посочи, че за 10 дни са отговорили 11 от 21 партии, като се очакват още отговори. Към момента над 250 от сънародниците ни също са дали своите отговори. Анкетата все още е отворена за гласуване. Там има възможност също хората да дават съвети на политиците, посочи Стаматов и изрази надежда политиците да се вгледат в тези анкети и да се вслушат в хората.

    В предаването „Преди всички“ той отбеляза, че преди са задавали повече въпроси, касаещи българите зад граница. Към тях е имало силен интерес. В момента се изостри интересът към нещата, свързани с България, добави Петър Стаматов и подчерта, че въпросите сега са свързани именно с проблемите в България – с изборната система, референдумите и как можем да включим по-широко гражданите в законотворчеството и властта.

    По думите му от анкетите става ясно, че отговорилите партии и коалиции улавят настроенията за промени. Въпросът е доколко те са готови да реализират намеренията си и да се преборят за исканията на суверена.

    Друг основен извод от анкетата е, че вероятно най-после ще стигнем до промени в Закона за прякото участие и референдумите. Забелязва се общо желание това да се случи, изтъкна Петър Стаматов.

    Забелязва се най-голямо единодушие за една идея – над 90% от гражданите и 80% от отговорилите партии са съгласни с предложението при всяко гласуване да се отговаря и на допитване по важни за обществото въпроси, коментира той:

    „Искаме хората да са адекватни, а в същото време не ги питаме и не ги караме да се замислят. Трябва добре да се обмисли, защото има хляб в тази идея. Крайно време е да включим хората. Вижда се и подругите въпроси за референдумите, че хората искат да участват, те искат да им се чува гласа, а не само да им се взима“.

    Стаматов посочи 7 въпрос от анкетата – след евентуално свикване на ВНС, ще подкрепите ли създаването втора камара в българския парламент, избирана по наборен принцип сред всички граждани. Идеята събира около 60% одобрение сред гражданите и около 50% одобрение от депутатите.

    80% от политиците и 61% от гражданите искат задължителна военна служба, обяви още той. И още: 2/3 от хората искат мажоритарно гласуване, а политиците се колебаят – там процентът е 50.

    Според него може да се събере мнозинство за разговор по поставените теми.

    Цялото интервю чуйте в звуковия файл по-долу, копиран oт сайта на БНР.

     

     

     

    .

  • Лекция в „Българика“: Предаден ли е Васил Левски? (част I, видео)

     

    Част първа от публична лекция на Камелия Попова на сбирка на историческия кръжец „Родолюбие“ към център „Българика“ (Чикаго, САЩ), изнесена на 18 февруари 2023 г. Лекцията е заключителна част от еднодневната програма на центъра, с която бе отбелязана сто и петдесетата годишнина от трагичната гибел на Васил Левски.

    Все още неизяснените обстоятелства около залавянето на Апостола се превърнаха в златна мина на нечистоплътни интереси за насаждане на дезинформация, абсурдни спекулации и сензации, предлагани като единствената „историческа истина“. Някои достигнаха до груба и целенасочена дегероизация на Левски, подхвърляйки обвинения, че сам си е виновен да бъде хванат „по бели гащи“. Други му приписаха ролята на „дявола“ и побързаха да снемат „вината“ от поп Кръстю Никифоров.

    Поставяйки въпроса имало ли е предателство, което довежда до залавянето на Васил Левски, и какви са реално съществуващите улики за това, лекцията-дискусия излага историческите факти и разглежда съществуващите хипотези.

    .

    .

    Автор на текста: Камелия Попова
    Видео оператори: Веселин Андреев и Николай Попов
    Видео-монтаж: Камен Бонев
    Заглавна снимка: Николай Василев

    В презентацията са използвани откъси от филма „Черна легенда“ (2005 г.) на БНТ1, с режисьор Дочо Боджаков и сценарист Георги Мишев.

    .

    Източник: ТУК

    .

  • Лицата на неродените пеперуди

    .

    Мариела Георгиева,

    dreambook.bg

    Преди време, една моя приятелка, която аз много уважавам, ме попита как можело един свободомислещ, разчупен и широко скроен човек като мен да стане полицай. Когато спрях да говоря, тя ми каза: „Срам ме е да призная, но никога досега не бях поглеждала на полицаите като на хора. Моля те, напиши книга!“

    Така се появи „Лицата на неродените пеперуди“, където всяка история е самостоятелен свят. Нечий свят. Преминал през света на главната героиня Адриана, която е полицай. Но тя е просто свързващото звено, опитващо се да разбере смисъла на съществуването.

    Книгата е един калейдоскоп от съдби на хора, „интимно“ притиснати в обятията на насилието. Съдби, представени без разсъждения. Просто такива, каквито са.

    Една разхвърляна книга. Като Живота.

    .

    .

    „Лицата на неродените пеперуди“ не е просто книга. Това е движение!

    Какво имам предвид? Миналата година (2022), в началото на ноември реших, че не мога да стоя безучастно , когато пред очите ми страдат хора. По повод Международния ден срещу домашното насилие, на 25 ноември, организирах кампанията „Творци срещу насилието“. За три седмици успях да привлека вниманието на две медии и участието на над тридесет и пет творци. Събраните от кампанията средства бяха в полза на Сдружение „Самаряни“ – Стара Загора, с които продължавам не само да поддържам контакт, но и работим заедно по осъществяването на някои проекти.

    Тази година, като част от кампанията си, с Ваша помощ, ще издам книгата „Лицата на неродените пеперуди“. Печалбите от тиража ще бъдат изцяло в полза на борбата с домашното насилие – да подпомогнат финансирането на проектите, които подготвяме със Сдружение „Самаряни“. Един от тези проекти е ежемесечен интерактивен семинар по самозащита, наречен „ЩИТ“.  Като част от кампанията „Лицата на неродените пеперуди“ този безплатен, реалистичен семинар е за всички заинтересовани.

    С Вашето дарение не само ще помогнете на една книга да види бял свят, но ще помогнете на реални личности да намерят гласа си и да осъзнаят значимостта си. Да открият силите да се борят за себе си!

    Купувайки книга „на зелено“ и дарявайки за издаването на по-голям тираж, Вие давате глас на безгласните и осигурявате средствата за осъществяването на проекта „ЩИТ“, чрез който пострадали от домашно насилие ще се научат да бъдат винаги наясно какво се случва около тях, ще се научат на себеуважение, на устояване на личното си пространство, ще повярват в собствените си сили и ще осъзнаят правото си да бъдат свободни пеперуди!

    Всички дарители ще получат подписано от мен копие от книгата и снимка с лична благодарност от организацията, която са подпомогнали с дарението си. Както и малка, но приятна изненада!

    Кампанията може да бъде следена на следните линкове:

    Facebook – ТУК

    You Tube – ТУК 

    .

    Мариела Георгиева. Източник: dreambook.bg

    През последните 19 години живях в Щатите, където работех като следовател в отдел „Домашно насилие“ и съм член на БАПА – Българо-американската полицейска асоциация. Върнах се в България преди близо година, с желанието да използвам натрупания опит и, ако мога, с нещо да съм полезна. Започнах кампанията „Лицата на неродените пеперуди“ и като част от тази кампания реших да издам книга, чрез която да дам глас на всички, докоснали се по един или друг начин до насилието.

    Постижения

    • Награда за превъзходни академични постижения в аналитичните изследвания, България, Софийски университет, 2001 г.
    • Успешна кампания за граждански права за промяна на българския Наказателен кодекс 2001 – 2002 г.
    • Почетно уволнение от Американската армия, 2011 г.
    • Награда за демонстрирани умения за здравословно разрешаване на конфликти, Център за младежко правосъдие, Тексас, 2015 г.
    • Похвала за спасен човешки живот, Хюстън, Тексас, 2018 г.
    • Член на Националното дружество за лидерство и успех.

    .

    Публикации:

    Георгиева, Мариела (2000) – „Причини за самоубийството в съвременното общество“, Месечна брошура „Съдебна медицина“, София, България, 2001
    Георгиева, Мариела (2001) – „Порнографията – къде е проблемът?“, сп. „Социално образование“, София, България, 2001
    Георгиева, Мариела (2002) – „Изнасилването – физически, социален или морален проблем“, сп. „Социални проблеми“, Институт по социология, София, България, 2002, издание 3-4. Стр. 168-183
    Георгиева, Мариела – „Престъпление ли е проституцията или накъде ни води дискурсът на социалния контрол“ (2013). Доклад, представен на конференцията на SWACJ в Сан Антонио, 26 септември 2013 г.
    Георгиева, Мариела (2022) – Алманах „Нова Българска литература“, Проза, издател – Фондация „Буквите“, стр. 257-264
    Георгиева, Мариела (2022) – Алманах „Нова Българска литература“, Поезия, издател – Фондация „Буквите“, стр. 341-345

    .

    ОТКЪСИ ОТ ТЕКСТА

    „Обичай ме сега!“ – изкрещя Адриана. „Не когато се усмихвам, не когато съм щастлива, а сега, когато се разпадам на парчета, когато истеричният ми глас те зашлевява в лицето. Сега, когато очите ми са готови да изскочат от орбитите си и са изцъклени в своята лудост. Обичай ме сега, когато любовта ти е нужна, сега, когато любовта ти може да ми помогне, сега, когато любовта ти може да изпълни предназначението си и да ме спаси от бездната. Моля те, обичай ме сега!“ – косата й чорлава, очите – тежки, гласът й отекващ в празнината около нея. Трескавите й пръсти, дращещи по твърдата стена от време и въздух, опитващи се да създадат малък отвор, през който да излезе навън. „Обичай ме сега!“ – истеричният, отчаян звук удари огледалото, рикошира в гърдите й, съвсем мъничко в ляво от гръдната кост, там, където раненото ю петдесетгодишно сърце потрепваше, покрито в тишина…

    ***

    „Само красивите успяват“ – момичето, на осемнадесет години, извади кутийка със сенки. Два цвята – син и бял. После кутийка с руж, от този, дето му викат „прасковен“. Спирала. Черен молив. И бледорозово червило. Гланц.

    Нареди всичко на малкото пространство на мивката, под огледалото. Повдигна поглед и се вгледа в отражението си. Късо обраната на врата коса подчертаваше изящна шия, но момичето смяташе, че вратът й е „дълъг като на жираф“. И, в нейните очи, това не беше комплимент. Силно начупена и бухнала отпред, прическата даваше лек обем на темето и покриваше високото чело, което, по незнайни причини, също бе недостатък в очите на момичето. Както и ушите. Щръкнали перпендикулярно от двете страни на главата й. „Пеленгатори“.

    Разтърси леко глава и започна да нанася грима – точно както я бе учила кака й Кета от втория етаж – лека синя черта на горния клепач и после бяла линия, покриваща подвеждното пространство. Кака й Кета казваше, че бялото под веждите правело окото да изглежда по-дълбоко. Тя я бе гримирала за абитуриентската й вечер и тогава, за първи път, момче й бе направило комплимент. Кака й Кета разбираше от красота.

    Когато свърши, прибра всичко в малка чантичка, излезе от банята, седна до тясната маса в кухнята и зачака.

    Беше четири часа сутринта…“

    (Изтеглете продължението в PDF формат.)

    .

  • Крахът на илюзиите

    .

    Поместеният по-долу текст е на Николай Тома, наш сънародник, дългогодишен емигрант във Франция и съосновател на базираната в Париж EuroTV.media – чието съдържание е най-вече аудио-визуално и се поддържа на три езика – български, френски и английски. За съжаление, неотдавна всички видеоматериали, интервюта, репортажи, документални филми в различните рубрики на тази медия, са били изтрити от платформата You Tube, където EuroTV.media имаше канал. И сега екипът на медията се опитва да възстанови това значително по обем видеосъдържание, качвайки различните видеоматериали един по един на друга платформа. 

    –––––––––––––––––––––––––––––––––-

    КРАХЪТ НА ИЛЮЗИИТЕ

    Когато Стената се срути, всички вярвахме, че предстои най-доброто за народите на Европа, че Източна Европа ще приеме най-доброто от западната цивилизация, че България ще стане Швейцария на Балканите… Оттогава досега, пропорционално на кризите и упадъка на западната цивилизация, навсякъде в страните – членки на ЕС, се настаняваше евроскептицизмът.

    Стана ясно, че политиката на Брюксел за масовата емиграция е пагубна за западноевропейските народи. Какви общи семейни традиции, социални и културни навици може да има коренното население на Европа с прииждащите от Африка и Близкия изток мигранти, които естествено възпроизвеждат собствените си битови, културни, религиозни и прочие модели?! Богатството на културите и различията на нациите са нещо, което не може да се отрича. Не може да се изтрие собствената ни принадлежност, не бива да се размием в мултикултурализма.

    От 1989 година до днес се срутиха една след друга всички илюзии за демократично общество, за национална култура, за етика и духовност, за братство и равенство, за правосъдие… за свобода на словото и мисълта! По онова време не можехме да допуснем, че 34 години по-късно хората, които се осмеляват да изричат неудобни истини, ще бъдат цензурирани. Немислимо беше имигрантите и прочие малцинства да имат де факто повече права от мнозинството!

    Никой не можеше дори да помисли, че мечтаният Запад един ден ще заприлича на току-що срутения СССР. Приликата на сегашното управлението в Брюксел с централизираната политика на Москва от онова време е налице. При Съветския съюз тези, които се противопоставяха на системата, бяха наказвани, затваряха им устите. Разликата е, че тогава ГУЛАГ-ът беше по-пряк, физически, а днес е най-често интелектуален, нарича се „политическа коректност“. Крепителите на статуквото в СССР не допускаха дори и най-малкия опит за промяна. Всеки, който се опитваше да предложи нещо различно от официално разрешеното, биваше категорично заклеймяван. Несъгласните бяха обявявани за „вражески елементи“ и „платени слуги на империализма“. Не ги допускаха в медиите, уволняваха ги от работа. По същия начин стоят нещата днес в Европа. Хората с критично мислене са подложени на тормоз. Ако ти мръднеш встрани от политическата коректност, крепителите на официалната идеология ти обявяват война. Обявяват те за „расист“, „сексист“, „хомофоб“, „националист“ и разбира се, за „платен слуга на Кремъл“. Забраняват ти се статиите, репортажите, документалните филми… Обикновените хора трябва да забравят за съществуването ти.

    Повдигнатите обвинения за произнесени или написани „некоректни“ истини срещу журналисти и политици от опозицията служат някак си за публично назидание и дават своя резултат. Автоцензурата, крайната политическа коректност и фалшивите новини са се превърнали в ежедневие и начин на съществуване не само за журналистите във Франция – родината на правата на човека.

    СССР бе пропит с корупция от най-горе до най-долу. Корупция има днес и в Европейския съюз. Скандалът срещу гъркинята Eva Kaïli, обвинена в корупция в „Qatargate“, е само върхът на айсберга! Случаят показва, че при липсата на независима комисия по етика в Европейския парламент европейските бюрократични елити са обект на непрекъснато лобиране от чужди сили и икономически олигархии. Политиците все повече губят доверие сред европейския електорат.

    И нашите мечти за Европа след края на комунизма не се случиха. Случи се това, че политическият тоталитарен режим от времето на Студената война бе заменен с нов, икономически тоталитарен режим, според който икономиката трябва да направлява света. Традициите, вярванията, нравите, европейската цивилизация – всичко това е подчинено и се жертва в името на финансовата глобализация и на мултикултурализма. По този начин днес Съюзът не се колебае да пренебрегва демократичните избори в името на предполагаемото върховенство на закона, което служи като бойна машина срещу другояче мислещите личности.

    Недоволството на мнозинството винаги е предшествало назряването на промените в обществото. Подобно беше недоволството на народите от Източна Европа няколко години преди падането на Стената. И това според мен е само началото на края на сегашния Европейски съюз.

    Дали в този си вид Европейският съюз ще се разпадне, за да се изгради така мечтаната от генерал Де Гол Европа на нациите, ще видим след края на войната в Украйна!?…

     

    Николай Тома, EuroTV.media

    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

    * Николай Томов (Тома) е журналист, режисьор и продуцент на телевизионни репортажи и документални филми, излъчвани в редица страни и представяни на фестивали във Франция, Германия, Италия, Испания, Швейцария и Канада.

    От 1991 година е член на Société des auteurs et compositeurs dramatiques (SACD) – Съюз на драматурзите и композиторите, а от 2013 година – на Société civile des auteurs multimédia (SCAM) – Съюз на мултимедийните автори.

    Автор е на книгите: „Lève la tête, mon amour“ – P.S.P. Edition, „Orphée“ – Edition des Traboules, „Поглед отвън“ – издателство „Факел“, България.

    .

  • 80 години от спасяването на българските евреи

    .

    Кой реално е спасил 50 000 българските евреи през 1943 година? Отговор на този въпрос дава бившият дългогодишен директор на Регионален исторически музей – Пловдив, доц. д-р Стефан Шивачев, в „Марица Подкаст”.

    Според него, спасяването на българските евреи е една от най-достойните страници в нашата история и огромен принос на българите за европейската и световната цивилизация. За съжаление, обаче, светът знае твърде малко за този подвиг на един малък народ.

    .

    .

  • Столичния общински съвет прие предложение за преместване паметника на Съветската армия

     

    Комисията по култура към Столичния общински съвет (СОС) на заседание днес прие доклад, с който възлага на кмета на София да поиска от държавата да премести монумента „Паметник на Съветската армия“, който е държавна собственост, от Княжеска градина и да разположи скулптурните фигури и барелефи в Музея за изкуството от периода на социализма към Националната галерия или върху друг подходящ терен извън централната градска част на София.

    В доклада е записано, че се изисква от областния управител на София да „предприеме всички необходими фактически и правни действия“ по преместването на паметника.

    Още през март 2020 г. общински съветници от групата на „Демократична България“ в СОС внесоха доклад до председателя на Съвета с предложение за преместване на паметника, който така и не беше придвижен в комисиите на Съвета до днес. Предложението бе подкрепено от общинските съветници от групите на „Демократична България“ и ГЕРБ-СДС, колегите им от групата на „БСП за България“ напуснаха залата, а Димитър Антов от „Патриоти за София“ не участва в гласуването.

    В доклада от 2020 г. общинските съветници от ДБ посочват, че монументът „Паметник на Съветската армия“ е опасен за живота и здравето на посетителите на Княжеската градина. Собственикът, в лицето на областния управител (българската държава), не полага грижи за монумента, поради което последният създава опасност за множеството ползватели на градината. Редовно се случват инциденти с падане на облицовъчните плочи. Водена е дългогодишна кореспонденция между Столична община, район „Средец“, областния управител и Министерството на културата относно компетенциите по управление и поддържане на монумента, като през годините на спорове между ведомствата за него не е полагана необходимата грижа, пише в доклада от 2020 година.

    Там е посочено още, че монументът се приема спорно от жителите и гостите на София. За мнозина – жертвите на репресиите на комунистическия режим и техните близки, той е обиден и представлява издевателство над паметта на нацията ни. „Освен от българския законодател, този човеконенавистен режим е осъден и от Европейския парламент чрез резолюцията „Европейската съвест и тоталитаризма“, приета през 2009 г., която „решително и недвусмислено осъжда всички престъпления срещу човечеството и масовото нарушаване на правата на човека от страна на всички тоталитарни и авторитарни режими“, отбелязват още вносителите.

    Предстои докладът за преместването на паметника да бъде разгледано и от Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика.

    Източник: БТА

    .

  • Пет световноизвестни забележителности в Америка – в бяло, зелено, червено на 3 март

     

    По случай националния празник на България, Виенското колело в Сиатъл, което е един от символите на града, ще бъде осветено в цветовете на българското знаме – съобщи Радио България. Това ще се случи утре, 3 март, от 17 до 21 часа местно време.

    Емблематичното колело е открито през 2012 г. и разполага с впечатляваща светлинна инсталация. Идеята за неговото осветяване в бяло, зелено, червено утре се реализира със съдействието на почетния консул на Р България във Вашингтон Елка Русков, която повече от три десетилетия живее в САЩ.

    .

    Ниагарският водопад на 3 март м.г. Водопадът ще бъде осветен в бяло, зелено, червено за пореден път на тазгодишния 3 март. Снимка: Генерално консулство на Р България в Торонто, Канада

    Както вече съобщихме, на 3 март т.г. в цветовете на българския трибагреник ще бъдат осветени Ниагарският водопад (вж. тук)мемориалният мост „Фредерик Дъглас“ във Вашингтон (вж. тук), антените на Willis Tower в Чикаго (вж. тук), статуята на Иисус Христос в Рио де Жанейро (вж. тук).

    .

    Мемориалният мост „Фредерик Дъглас“ във Вашингтон ще бъде осветен за първи път в цветовете на българското знаме. Българското посолство във Вашингтон съобщи, че по информация от Департамента по транспорта на федерален окръг Колумбия, добра видимост към моста има от дървената платформа на следния адрес: 71 Potomac Ave SE Washington, DC 20003. Светлините ще могат да се наблюдават на 3 март след 18.30 ч. до следващата сутрин.

    Заедно с Виенското колело в Сиатъл, стават пет световноизвестни забележителности в Северна и Южна Америка, които ще бъдат осветени в бяло-зелено-червено, в чест на българския национален празник – 145 години след началото на Третата българска държава.

    .

    Willis Tower – най-високата сграда в Чикаго и трета по височина на Западното полукълбо. За първи път в цветовете на българския трибагреник ще бъдат осветени антените на небостъргача. Снимка: loc.gov

    За да се организират тези събития с осветяването на знакови забележителности на Западното полукълбо с цветовете на българското знаме, заслуги имат наши сънародници и дипломатически служители в различни щати на САЩ, Канада и Бразилия.

    .

    Статуята на Христос Спасител в Рио де Жанейро е била осветявана неведнъж по значими поводи, по различни начини. Утре тя ще бъде осветена за първи път в бяло, зелено, червено, в чест на българския национален празник.

    .

  • И статуята на Христос Спасител в Рио де Жанейро – в цветовете на българското знаме

     

    На 3 март, националния празник на България, в цветовете на българския трибагреник ще бъде осветена статуята на Христос Спасител на хълма Корковадо в Рио де Жанейро, Бразилия. Това ще се случи по съвместна инициатива на Българския футболен съюз и Министерството на външните работи – съобщи на ФБ страницата си БФС.

    Знаменитата статуя ще бъде осветена в бяло, зелено и червено в 19:30 местно време на 3 март (30 минути след полунощ на 4 март българско време). Церемонията ще бъде излъчвана на живо в канала на Посолството на Р България в Бразилия в YouTube.

    Така, освен Ниагарският водопад (вж. тук), мемориалният мост „Фредерик Дъглас“ във Вашингтон (вж. тук), антените на Willis Tower в Чикаго (вж. тук), и статуята на Иисус Христос в Рио де Жанейро ще стане бяло-зелено-червена. 

    Утре, 3 март 2023 г., се навършват 145 години от Освобождението на България.

    .

  • НИК 421 оказа помощ на бедстващи полярници от испанската база „Хуан Карлос Първи“

    .

    Българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) оказа помощ на група бедстващи антарктици от испанската полярна база „Хуан Карлос Първи“, съседна на българската „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън. Няма пострадали при случая – 14-те полярници от испанската станция, сред които и двама канадски учени, бяха успешно прибрани на борда на НИК 421 от плажа край нос Хана Пойнт, където са правели изследвания, научи БТА от мястото на събитието.

    До намесата на българския плавателен съд се стигна след подаден сигнал за спукване на една от двете надуваеми лодки на испанската група и невъзможност за проплаване на 7-те мили от Хана Пойнт до „Хуан Карлос Първи“ с втората лодка заради влошени метеорологични условия в южната част на острова – силен вятър и бурно море. Командирът на „Св. св. Кирил и Методий“ к-н II ранг Николай Данаилов реагира и отзова членовете на екипажа на кораба, които в този момент помагаха на българските антарктици в родната база, прибирайки ги обратно на борда, за да се вдигне котва и да се помогне във възникналата ситуация.

    Час по-късно НИК 421 достигна залива край Хана Пойнт и спусна работна лодка, която помогна за трансфера на испанските полярници от брега. Двете лодки на испанците също бяха спасени, след като бяха качени на палубата на „Св. св. Кирил и Методий чрез бордови кранове.

    Качвайки се на борда на кораба, антарктиците от испанската база, прекарали над 10 часа с термоизолационни животоспасяващи костюми на плажа край Хана Пойнт, благодариха на екипажа на българския кораб за оказаната помощ. 14-те души ще бъдат откарани обратно до базата им „Хуан Карлос Първи“.

    Източник: БТА

    .