2024-04-18

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • БУ „Иван Станчов“: Уроци за добротворчеството в миналото и днес

    .

    На 7 декември 2023 г. в Българското посолство в Лондон се състоя традиционният коледен благотворителен бал на фондация „Приятели на България“ . В него с голямо желание участваха и ученици от БУ „Иван Станчов“, които за пореден път се включиха в събитието, с цел събиране на средства в подкрепа на рехабилитационния център за деца със специални потребности „Карин дом“ – Варна.

    Преди началото на събитието, в седми и осми клас се проведе час на тема „Дарителството“. Бяха представени биографиите и огромните благотворителни заслуги на Пенчо Семов и царица Елеонора Българска.

    В електронна презентация, г-жа Валентина Александрова запозна учениците с житейската съдба на Пенчо Семов, наречен „българския Рокфелер“ и неговия изключителен принос в развитието на Габрово и региона. Фактите за личността и щедрата дарителска дейност на нашия сънародник, непознат за повечето съвременници, привнесоха една лична история в голямата история на България. Лична история, в която девизът на Пенчо Семов – „труд, постоянство и любов“ – прозвуча още по-призивно днес към всички, за които добротворчеството не е овехтяло понятие.

    Във втората част на часа г-жа Здравка Момчева представи дарителските приноси на царица Елеонора Българска в едни от най-трудните години от историята на нашата страна. Думите на царицата, че най-голяма наслада намира „в милосърдието, добродетелта и дълга“, разшириха темата за благотворителността с идеята за съчувствието и съпричастието към ближния. Така миналото ни като народ с традиции в дарителството беше обвързано и с нашето училищно настояще. И днес ние възпитаваме нашите ученици в постоянство и отговорност към каузата на „Карин дом“, завещана ни от нашия патрон, посланик Иван Станчов. Затова в събитието на 7 декември, облечени в народни носии, се включиха десет представители от 7, 8, 9 и 10 клас, които предлагаха на присъстващите картички, нарисувани от децата в училището.

    Гимназистите посрещаха гостите във фоайето на Посолството, поздравиха посланик Марин Райков и се срещнаха със специалния гост на вечерта – княз Борис Търновски – който пристигна специално от Мадрид, за да присъства на коледния бал. Kнязът беше много впечатлен от ентусиазма на нашите ученици и сподели, че е очарован от тяхната отдаденост към дългогодишната ни кауза.

    Благотворителната вечер беше открита от посланик Марин Райков, след когото към гостите се обърна и г-н Джон Бризби, председател на фондация „Приятели на България“. Той разказа за постиженията на организацията и наблегна на изключителните заслуги на покойния посланик Иван Станчов към съвременната история на благотворителността в България. Г-н Бризби подчерта, че името на добротвореца с голямо сърце, Иван Станчов, никога няма да бъде забравено.

    В официалната част на събитието се включи и председателката на благотворителната организация „ЗОВ“, която също направи кратко изложение за постигнатото в България през изтеклата година.

    Българското училище „Иван Станчов“ към Посолството на България в Лондон беше представено достойно от осмокласника Александър Николов, който поздрави присъстващите с вълнуващо изпълнение на стихотворението „Коледо“ от Дора Габе.

    Празникът започна с взрив от радостни емоции, които ни подариха изпълнителите от „Български лондонски хор“, с ръководителка Десислава Стефанова. Младото попълнение на формацията – детският хор „Лондонче“ – направи своя артистичен дебют пред възхитената аудитория. Изключителната Деси Стефанова поведе настроението на присъстващите с обичани от всички песни, които разгърнаха в залата красотата на българския фолклор. Спонтанното настроение завладя гостите и те извиха традиционно нашенско хоро, в центъра на което десетокласничката Стела Шрайв въплъти българските ритми в солово изпълнение на цигулка. В хорото се включиха много гости, ученици и княз Борис Търновски, който бързо усвои стъпките на българските танци.

    Вечерта продължи в непринудена атмосфера, сред която красивото цветно присъствие на нашите възпитаници стана пример за добротворчество. Приятелите на България си тръгнаха със закупени картички, нарисувани от учениците ни, които с труд , постоянство и любов, осъществиха своята мисия в името на милосърдието, добродетелта и дълга. Така, както дарителите преди тях им бяха завещали.

    .

    Текст и снимки:

    БУ „Иван Станчов“ – Лондон

    Източник: schoolbgembassy.org.uk

    .

  • Най-нещастните в Европейския съюз сме и за 2023 г.

    .

    Българите са най-нещастната нация в Европейския съюз, следват ни германците. Австрия, Полша и Румъния пък се нареждат в топ 3 на най-щастливите нации. Това показва ново проучване на ЕС, съобщава „Евронюз“.

    Проучването се провежда всяка година от „Евростат“ – като скалата за оценки върви от 0, което е абсолютно неудовлетворение от живота в страната, до 10, което индикира, че нещата няма как да са по-добре. Проверява се също и колко оптимистично настроени са хората за бъдещото.

    Единствената страна от 27-те в ЕС, чиито граждани са дали оценка по-малка от 6 върху цялостното си задоволство от живота, е именно България.

    Но докато очакванията са, че по-ниски оценки може да дадат страни в съюза, които са бедни, то оказва се това съвсем не е така. Германия, чиято икономика е най-силната в ЕС, се нарежда на второ място след България по неудовлетвореност на гражданите от живота там. През 2021 г. германците са дали оценка от 7,1 на страната си, докато сега тя пада до 6,5.

    Статистиката обаче не може да обясни изцяло помраченото настроение на германците. Преди седмица свое проучване по този въпрос публикува базираният в Кьолн институт „Рейнголд“. То е установило, че 20% от населението на Германия се чувстват преварени и тревожни, а други 9% са обзети от апатия.

    Германия също така страда от икономическа стагнация заедно с безпокойство, свързано с войната в Украйна, както и от безпрецедентен ръст на имиграцията, и се управлява от сравнително непопулярно правителство.

    Какво обаче прави нациите щастливи?

    Това не е първият път, в която Австрия заема челно място в класацията на най-щастливите нации. Хората там дават оценка 8 на нивото на щастие в страната. Австрия обаче е заможна държава, затова и тя не е изненада.

    Румъния и Полша от друга страна, обаче, са сред държавите, които се традиционно се смятат за по-бедни. Затова и изследването посочва, че парите не са толкова големият критерий за щастие, а в тези страни те са заместени от факторите – възраст, образователна степен и семейни отношения.

    Всъщност по-голямо удовлетворение от живота в анкетата показват именно участниците на възраст 16 и 29 г., в сравнение с тези над 65 г.

    Обратният модел, обаче, се наблюдава в страни като Дания, Швеция, Ирландия, Нидерландия, Люксембург и Финландия.

    Финансовата сигурност все пак се отразява на данните, но по малко по-различен начин, отколкото очакваме. Оказва се, че във всяка държава членка удовлетвореността от живота се увеличава успоредно с нивото на образование, което пък от своя страна е свързано с доходите. В Словакия това има най-голямо значение. Там разлика е от около 1,6 пункта на удовлетворение между тези с висше образование и тези, които имат основно (или по-малко от средно) образование.

    Мястото, където живеете, също има значение. В Малта, Австрия, Финландия, Холандия, Белгия, Ирландия, Швеция, Дания и Люксембург хората в селските райони са се обявили за малко по-щастливи с 0,2 пункта.

    В България, Румъния, Литва, Словакия, Португалия, Унгария, Хърватия, Кипър, Германия и Словения, обаче, градските жители казват, че са по-доволни от живота.

    Изследването показва още и, че най-щастливи са домакинствата, в които има дете. А най-нещастни – тези, които живеят сами. Това обаче е характерно за Европа, докато изследвания от други континенти показват именно обратната тенденция.

    Източник: dnes.bg

    .

  • На добър път, лебеди мои!

    .

    ДЕКАЛОГ НА СТУДЕНТА

    Драги студенти, моля, спазвайте следните десет съвета:

    I. В началото е “Kойто сучи, той ще сполучи” – перифраза на “Koйто учи, той ще сполучи”. Любознание, при гърците – Eпистемофилия, при сърбите – Радозналост са едни от най-хубавите и най-полезните думи – прервъщайте ги в действия. Бъдете любознателни и човеколюбиви – знанието и eмпатията правят силата.

    II. Напред! Науката е слънце,/ което във душите грей! (Стоян Михайловски,1882 г.). – не само на 24 май, а непрекъснато, през целия живот (LLP – Lifelong Learning Program, също – Laboratory, Library, Pub).

    III. Следвайте дидактичната каскада: от информация към знание, към начин на мислене. Чувствайте знанията като майчиния си език. (Пренесено към образованието по медицина, превръщайте информацията за клетъчните Молекули, Структури и Функции в знания за Болести, Превенция и Терапия – това е творческо пътуване от аудиторията-до-болния (bench-to-bedside, B2B).

    IV. Да учиш без да мислиш е безполезно. Да мислиш без да учиш е опасно. (Конфуций, 551-479 г. пр. Хр.).

    V. Въображението е по-важно от знанието, защото знанието е ограничено (Алберт Айнщайн).

    VI. Когнитивният потенциал е симбиоза на мисли и чувства – превръщайте ги в полезни и красиви действия. Колкото повече плодове ядете от Дървото на Любознанието, толкова по-добри ще сте в професията си.

    .

    От: Dr Alessandro Cicerale, Department of Neuroscience, University of Torino, Torino, Italia

    VII. „Човек е чувстващо същество, което мисли“ (1) – комплекс от IQ (Intelligence Quotient), EQ (Emotional Quotient) и FQ (Friendship Quotient) (2, 3).

    VIII. Изпълнявайте съвета на родителите си: ЗА КАКВО СЪМ ДОШЪЛ ТУК? – Първо да уча, след това да се веселя – обратната хронология е безсмислена. Така, както и да учиш, без да се веселиш.

    IX. Здравословен стил на живот, добро образование и упорита работа осигуряват добро качество на живот. Повече плодове и зеленчуци и физическа активност (спорт за здраве), никога тютюнопушене, никога наркотици, никога алкохолизъм!

    X. Развивайте моралните си рефлекси – взаимно се уважавайте и обичайте. Не завиждайте, радвайте се и се учете от умните и морални хора – прощавайте “греховете” им, че са талантливи и съпричастни с радостите и мъките на другите. Създавайте brain-and-heart friend/ship (BHF).

    Освен това, не злоупотребявайте с толерантността на родителитe и учителите си, която е базирана на мъдростта на Йордан Радичков: “Един циганин имаше няколко циганчета. Те бяха черни като дявола. Веднъж циганчетата се втурнаха в една локва, почнаха да си играят в нея и станаха по-черни от дявола и по-мръсни от дявола. Излезе старият циганин пред катуна, видя черните и мръсни деца в локвата и възкликна от умиление: “Лебеди мои!”.“

    .

    Д-р Георги Чалдъков, професор по клетъчна биология*

    Departments of Anatomy and Cell Biology and Translational Stem Cell Biology
    Research Institute, Medical University, Varna, Bulgaria
    E-mail: [email protected]

    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

    1. Антонио Дамазио, “Грешката на Декарт” (Descartes’ Error: Emotion, Reason, and the Human Brain) и „В търсене на Спиноза” (Looking for Spinoza: Joy, Sorrow, and the Feeling Brain).

    2. Даниел Гоулман, “ЕQ: защо той може да е по-важен от IQ”. След това, Гоулман написа още една книга за EQ – този път Еcological Intelligence.

    3. Георги Чалдъков, Николай Чалдъков. “Човекът: IQ + EQ + FQ. Есета и фотографии”.

    * Прочетете учебника Principles of Cell Biology (2022) – издание на BioMedES Ltd., Aberdeen, United Kingdom. To purchase and read this textbook, please use the link:
    https://www.amazon.de/-/en/George-Chaldakov-ebook/dp/B0BKWHKVWP

    .

  • Коледен концерт на Българското училище в Детройт

    .

    16 декември 2023 г., събота

    Македонски културен център

    За повече информация – вж. приложения афиш.

    .

    Моля, регистрирайте се онлайн и платете преди 9-и декември. Местата са ограничени.

    https://forms.gle/E7Qu1N9UAUyNTFYa8.

    Ако искате да направите дарение, свържете се с Ива Тончев на 248-217-8518.

    .

    .

    Децата от училище „България“ във филиал Трой изработиха Коледни картички и орнаменти за елха. Родителите се погрижиха малчуганите да похапнат след усърдната работа.

    Изработените картичките и играчки ще се предлагат на концерта на 16 декември за закупуване като средствата ще се използват за други проекти. Инициативата беше на Наталия Петрова.

    Текст и снимки: Вестник на българите в Детройт

    Източник: Bulgariansindetroit.com

    .

  • Знаете ли името на проф. Странски и кой го е номинирал за Нобелова награда?

    .

    Росен Петров, водещ на предаването „Тяхната история“ по телевизия Bulgaria ON AIR, е публикувал във Фейсбук следния интересен и любопитен материал:

    .

    .

    Има ли българин, номиниран за Нобелова награда, когото да сме забравили почти напълно? Той се казва проф. Иван Николов Странски и е роден в София през 1897 година. Историята му е едно от доказателствата, че „кръвта вода не става”. Баща му Никола Странски става един от първите фармацевти у нас и е придворен аптекар и зъболекар на царското семейство, а чичо му е Георги Странски – прочутият революционер, лекар и съратник на Ботев.

    От малък Иван боледува от костна туберкулоза и първоначално решава да се посвети на медицината, за да открие лек за това тежко заболяване, но после избира да следва химия. Първо завършва в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, а после става доктор на науките в Берлин. Всъщност, той е първият преподавател по физикохимия в България и е основател на българската школа в тази наука, където се създават учени от световна величина като Ростислав Каишев и Любомир Кръстанов.

    Самият Странски през 1930 година е поканен да работи в Германия, където постига огромен успех. В сътрудничество с Валтер Косел полага основите на фундаменталната теория за кристалния растеж. Българинът има такива заслуги за това откритие и за неговото практическо приложение, че е наричан „бащата” или „първомайсторът” на кристалния растеж. Нещо повече. В негова чест през 1960 година с фамилията му са кръстени група минерали, открити в Намибия, а през 1965 година е номиниран за Нобелова награда за химия от Георг-Мария Шваб (Georg-Maria M Schwab).

    Дали неговата работа е важна за човечеството? Да видим какво казват за приноса на Странски от Национален политехнически музей в София. Цитирам:

    „Компютърните технологии се нуждаят от силициеви кристали с определена структура. Ако науката не познаваше механизмите на растеж на кристалите, нужното съвършенство на силициевите матрици в чиповете на процесорите и паметите на изчислителните машини би било недостижимо. Пример за технологично приложение на кристалите са магнитната лента и компютърният твърд диск.”.

    Така че, проф. Иван Странски, поне теоретично, е поставил част от основите на една от най-големите индустрии в света. Тази, на която „скролваме”, „цъкаме” и „шерваме”. У нас, по традиция за човек с неговия произход, е низвергнат след 9 септември 1944 година, но той продължава да работи в Западна Германия, където благодарение на негови разработки повишават ефективността на процеса на рудодобив за металургията с 40%. В интерес на истината, през 1967 година му е разрешено да пътува отново до НРБ и получава признание и два ордена „Кирил и Методий”. Отива си от този свят в България през 1979 година, но е погребан в Берлин.

    За какво Ви разказвам тази история? Иван Странски е учен със световна слава, с огромен принос в много важни за човешкия прогрес области. И какво излиза накрая? Германците кръщават на него Институт по физикохимия в Техническия университет в Берлин и Научноизследователски институт в Оберхаузен. Номинират го за Нобелова награда. Кръщават на него минерали, а у нас името му носи едва една улица в Студентски град в София, България. Дали минаващите по нея знаят кой е проф. Иван Странски?

    .

    .

    Минералът странскиит – CuZn 2 (AsO 4) 2 е открит от Карл Хуго Струнц през 1957 г., който го наименува на Странски през 1960 г., като признание за ролята на Странски като „баща на изследването на растежа на кристалите“.

     

    .

    Номинацията за Нобелова награда в архивите на Нобеловия комитет

     

    .

  • Десето юбилейно издание на „Коледа в нас“

    .

    С голяма радост се обръщаме към българските учители в чужбина, с покана за включване в десетото юбилейно издание на конкурса „Коледа в нас“.

    Конкурсът се организира от Детската онлайн телевизия „Аз мога, аз знам“ като основен партньор от създаването на този конкурс е Изпълнителната агенция за българите в чужбина и Националният дворец на децата. Конкурсът „Коледа в нас“ отдава почит към българския учител по света, който, полагайки огромни усилия, съхранява и предава на децата българските традиции.

    Всички коледни тържества, изпратени за конкурсната проява, ще се качат в ютуб канала на ИТВ “Аз мога, аз знам“ и по този начин учителите ще имат възможност за обмен на информация относно писане на сценарии за празници, а професионално жури и зрителите ще определят кой е най-добрият.

    Предвижда се по време на тържественото награждаване да се осъществи телемост с отличените участници в надпреварата.

    Подаването на заявки и видео материали е до 25.01.2024 г.

    Предвижда се награждаването да се проведе на 25.02.2024 г., в зала фоайе на Националния дворец на децата.

    За повече информация вж. ТУК

    Регламент за конкурса – 2024 КОЛЕДА В НАС РЕГЛАМЕНТ

     

    Изпълнителна агенция за българите в чужбина

    Източник: aba.government.bg

    .

  • Босилеград. В 18 век и още по-назад

    .

    Иван Николов, kicbos.org

    „Вие живеете в 18 и 19 век“, вика ядосан нашият многоуважаван председател на „Нац-совйет“, пардон, на Националния съвет на българското малцинство, Стефан Стойков. Като се замисля, човекът може и да си е прав! Благодарение на неговата и на политиката на неговият общински ментор, вече подминахме и 18 век и навлизаме дълбоко в Средновековието.

    Защото през 18 век Паисий Хилендарски извика: „О, неразумний и юроде, поради что се срамиш да се наречеш болгарин…“ и написа цяла „История Славяноболгарска“. И никой не дойде да му обискира килията в Зографския манастир или да му рови в дисагите с книги и ръкописи на път от манастира в Сремски Карловци до Атон. За разлика, примерно, от Бойчо и Александър Димитрови, дето сръбските митничари цяло лято им тарашат багажниците за български книги.

    18 век е век на Просвещението, тогава живеят и творят такива велики мислители като Едмънд Бърк, Шарл де Монтескьо, Волтер, Жан-Жак Русо, Дени Дидро, Имануел Кант и пр., дето се вика, кой от кой по-голям бунтовник. Ама никой не е брал такива ядове с властите като Едвин Сугарев и ние с „Елегия за Краището“!

    Чудна работа баш сега, във времето на „европейските ценности“, да решиш да напишеш книга или да я представиш, и да ти лепнат предварително производство по чл. 317 от Наказателния кодекс за „предизвикване на национална, расова и религиозна омраза и нетърпимост“! Или сакън да кажеш някоя критична дума срещу председателя НС-то, ще нанесеш „голяма вреда на всички българи в Сърбия“! Щото той е убеден, че е сайбия на българите и каквото той каже, те само трябва да се кръстят и да викат амин.

    Оплаква се човекът, че напразно го заяждаме, а той се къса от работа да „създаде качествени условия за образование на майчин език и да осигури стабилно финансиране на медиите на български език в Сърбия“!?

    Вече две десетилетия гледам как хора без образование се напъват да създават „качествени условия за образование на български език“, а то все не се получава. Момчетата все още не умеят правилно да си напишат имената на български, а момичетата си пишат фамилиите в мъжки род единствено число, ама председателят на НС-то се прави на късоглед. Това са тънки работи за него.

    Така е и със „стабилното финансиране на медиите на български език“. Според председателя на НС-то, финансирането е по-важно от, да речем, свободата на словото! Монтескьо, например, не мисли така, ама кой ще го слуша него, нали е от 18 век.

    Нашият председател на НС-то ни съветва да оставим историята на историците и ни учи на високата политика – отношенията между България и Сърбия да станат като между Сърбия и Унгария. Знам и откъде го е чопнал това за Унгария и Сърбия, ама не вдява защо там отношенията са добри.

    Сърбия разреши на Унгария да повдигне в Белград паметник на Янош Хуняди, а в Нови Сад на цивилните унгарски жертви, убити от партизаните по време на Втората световна война. Какво им е струвало, не знам, но държавните представители на Сърбия и Унгария един път годишно застават пред тия паметници, отдават им почит и си подават ръка в знак на помирение. През останалите дни от годината правят други полезни неща.

    Г-н Стойков и неговият общински ментор, кметът Владимир Захариев, не позволиха в центъра на Босилеград да се постави една скромна паметна плоча с имената на невинните жертви избити от военнопрестъпника Коста Милованович Печанац, на която българските и сръбски държавни представители да отдават почит на невинните жертви и да си подават ръка в знак на помирение. Тогава наистина можеше да се затвори една страница от историята и да се отвори нова страница между българи и сърби.

    С това Захариев и Стойков влошиха и без това лошите българо-сръбски отношения, а нашите сънародници в България оттогава ги гледат с презрение. И никой не им е виновен за това. Сами са си виновни. Но вредата, която направиха тогава, е за сметка на всички българи в Сърбия. Ако имаха куража да поставят тая паметна плоча в Босилеград, щяха да си спечелят уважението на цялата българска нация.

    И още нещо. Европа е надживяла инквизицията, нацизма и фашизма и днес е немислимо да се забраняват и конфискуват книги, и да се връщат европейски граждани от границата на „Рибарци“.

    Благодарение на България, босилеградчани днес свободно се движат по европейските столици. Докато ние под водачеството на Стефан Стойков и неговия ментор вече поддминахме 18 век и вече дълбоко навлизаме в Инквизицията, когато са горени еретическите книги. Разликата е само, че сега го няма папа Инокентий III, но затова пък тука е владиката на Вранска епархия Пахомий.

    .

  • За събитието Енкаустик с Нели Цинцева

    .

    С радост споделяме избрани моменти в снимки от провелото се събитие на 19-и ноември, неделя, 2023 г. – В света на Енкаустик изкуството с художничката Нели Цинцева.

    .

    .

    Събитието събра изключително голям брой любители на това невероятно изкуство, които искаха да се докоснат до восъка и да опитат този начин на рисуване.

    .

    .

    Нашият преподавател Нели Цинцева с лекота въведе аудиторията в древното изкуство и я напътства през целия процес. Бяха създадени изключително красиви рисунки, с които си тръгна всеки, който се осмели да опита.

    .

     

    На събитието успя да се включи и една дългогодишна българска приятелка на художничката Нели Цинцева – Орка. Нейното присъствие беше много трогателно за всички. Тя е на завидна възраст, но е изключително интелигентен човек, играе шах, обича изкуството и милее за България и с радост посещава български събития, за да се връща към родината.

     

    .

    Благодарим на Галерия „Багрена“ за организацията и на всички гости, които успяха да се включат в събитието.

    .

     

    Текст и снимки: Културен център „Българика“

    Източник: Bulgarica.org

    .

  • Приказни срещи в български училища в Лондон и Оксфорд

    .

    Едно от големите предизвикателства за българските училища в чужбина е да се намери път към интереса на учениците да четат детска литература на български, да се стимулират сами да творят. И ето че една истинска омайница – писателката Радостина Николова, пристигна на гости в Оксфорд и Лондон, за да плени малките ни възпитаници и превърне срещите с децата в приказно пътешествие.

    .

    .

    Тя е основател на издателството за детска литература „Мармот“. През 2019 г. е обявена за “Писател на годината“ от Столичната библиотека за детска литература. Няколко пъти печели националната награда “Бисерче вълшебно”, за която гласуват само деца. Автор е на поредицата „Приключенията на мотовете“ , “Моите красиви рога”, на детския роман “Шантавия до шия“ и др.

    Гостуването на вълшебницата Радостина Николова на 18 и 19 ноември 2023 г. се осъществи съвместно между БУ „Иван Станчов“ в Лондон и БУ „Слово“ в Оксфорд, с подкрепата на Посолството на Р България във Великобритания.

    По време на срещите писателката разказа за началото на своя творчески път, какво я вдъхновява, запозна ги с някои от героите си и техните необикновени преживявания. Привлекателен и омайно шарен е светът на приказните приключения, които плениха въображението на нашите ученици. Те първо научиха важните необходими съставки, за да може един герой да оживее. Накрая всички заедно измислиха свой герой, почувстваха се творци и усмивките им просветлиха тази толкова дъждовна през ноември Англия.

    Щастливи сме, че заедно с децата и ние, учителите, преживяхме истински празник. Надеждата ни е с всяка подобна среща да се увеличава желанието на нашите ученици да се потапят във вълшебния свят на детските книжки.

    Специални благодарности, Ради!

    Пожелаваме ти да измислиш много нови герои и прекрасни приключения, с които да се завръщаш многократно сред българчетата извън родината ни!

     

    Д-р Валентина Александрова-Кирова

    директор на БУ „Иван Станчов“ към Посолството ни в Лондон,
    училищен ръководител на БУ „Слово“ – Оксфорд

    Източник: Schoolbgembassy.org.uk

    .

  • The Washington Post: Атаката срещу „Северен поток“ е била координирана от украинския полковник Червински

     

    Висш украински военен от разузнавателните служби на страната е изиграл централна роля във взривяване на тръбопроводите за природен газ „Северен поток“ миналата година, съобщиха съвместно Washington Post и Der Spiegel  в събота.

    .

    Col. Roman Chervinsky appears in a glass room during a hearing in the Shevchenko District Court in Kyiv on Oct. 10, 2023. (Oleg Bohachuk for The Washington Post)

    Washington Post пише, че Роман Червински, 48-годишен полковник (на снимката горе), който е служил в силите за специални операции на Украйна, е бил „координаторът“ на операцията „Северен поток“, твърдят хора, запознати с ролята му. Той е управлявал логистиката и поддръжката на екип от шест души, наели платноходка под фалшива самоличност и използвали оборудване за дълбоководно гмуркане, за да поставят експлозивни заряди върху газопроводите.

    На 26 септември 2022 г. три експлозии причиниха масивни течове по тръбопроводите „Северен поток“ 1 и 2, които минават на дъното на Балтийско море от Русия до Германия  Атаката остави непокътната само една от четирите газови връзки.

    Червински не е действал сам и не е планирал операцията, твърдят запознати с ролята му. Офицерът получавал заповеди от по-високопоставени украински служители, които в крайна сметка докладвали на генерал Валери Залужни.

    Първоначално мистериозните експлозии от 2022 г. създадоха международно недоумение. Мнозина първоначално обвиниха Русия. През февруари разследващият репортер Сиймор Херш публикува доклад, в който се твърди, че САЩ стоят зад взривовете. Русия повтори това твърдение.

    Но докладът на Post е последната появила се информация, която предполага, че Украйна е отговорна. Украйна спечели от спирането на „Северен поток“. Още преди войната нейните граждани бяха срещу тръбопроводите, които заобикаляха страната и струваха на Киев приходите, които преди това са получавали от транспортирането на руски газ към Западна Европа. Докато Русия се готви да нахлуе в Украйна през 2022 г., Германия, под натиска на САЩ, затвори тръбопровода. Но перспективата за възобновяване на дейността му, която щеше да донесе приходи на Москва, даде на Украйна мотив за взривяване на тръбите.

    Washington Post пише: „Червински отрече да е участвал в саботажа. „Всички спекулации за моето участие в атаката срещу „Северен поток“ се разпространяват от руската пропаганда без никакво основание“, каза той в изявление пред медиите.

    Говорителите на украинското правителство не отговориха на списък с въпроси относно участието на Червински.

    Ролята на полковника илюстрира сложната динамика и вътрешните съперничества на правителството по време на войната в Киев, където разузнаването и военното ръководство на Украйна често са в напрежение с политическото ръководство.

    Червински е задържан в киевски затвор по обвинения, че е злоупотребил с властта си при заговора за примамване на руски пилот да бяга в Украйна през юли 2022 г. Властите твърдят, че Червински, който беше арестуван през април, е действал без разрешение и че операцията е издала координатите на украинско летище, и с това е предизвикала руска ракетна атака, която уби войник и рани 17 други.

    Червински заявява, че не е отговорен за руската атака, и че в опитите си да убеди пилота да лети за Украйна и да предаде своя самолет, той е действал по заповед. Той нарича ареста и наказателното преследване политическо възмездие за критиките му към украинския президент Володимир Зеленски и неговата администрация. Червински заяви публично, че подозира Андрий Йермак, един от най-близките съветници на Зеленски, в шпионаж в полза на Русия. Той също така обвини администрацията на Зеленски, че не е подготвила достатъчно отбраната на страната преди нахлуването на Русия.

    „В операцията по вербуването на руския пилот са участвали части на СБУ, Военновъздушните сили и Силите за специални операции“, каза Червински в писменото си изявление за The Post и Der Spiegel. „Операцията е одобрена от главнокомандващия Валерий Залужни.

    „Нищо подобно не е направено от Украйна. Никога не бих постъпил по този начин“, каза Зеленски за взрива на“ Северен поток“.

    Но операцията с полковника е предназначена да държи Зеленски извън подозрение, казаха хора, запознати със случая.

    Американски служители в определени моменти са критикували и наказвали украинското разузнаване и военни служители за предприемане на атаки, които рискуват да провокират Русия да ескалира войната си срещу Украйна. Но безпокойството на Вашингтон не винаги е разубеждавало Киев.

    През юни 2022 г. холандската военна разузнавателна агенция MIVD получи информация, че Украйна може да планира да атакува Северен поток. Служители на ЦРУ са предали на Залужни чрез посредник, че Съединените щати са против подобна операция, твърдят хора, запознати с тези разговори.

    Залужни предположи в свое интервю, че руските пропагандисти са се опитали да обвържат него и украинската армия с операцията.

    Холандското военно разузнаване също съобщи на американците, че украинците планират нападение срещу друг тръбопровод –  този в Черно море, наречен „Турски поток“. Не е ясно защо тази операция не е била извършена. През октомври 2022 г. руският президент Владимир Путин заяви, че службите за сигурност на страната му са предотвратили украинска атака срещу Турски поток. Но руските власти предоставиха малко подробности и не е известно да са обвинили някого в предполагаемия заговор.

    Руската информационна агенция ТАСС съобщи: „Известно е, че атаката е била планирана от агент на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) по заповед на украинските специални служби“.

    Поддръжниците на Червински се явиха в съда, за да го защитят; няколко са носили тениска с емблема на лицето му и хаштаг #FREECHERVINSKY. За някои той е символ на готовността на украинската армия да се бори до край в битката за оцеляването на страната.

    В изявлението си Червински каза: „Посветих целия си живот на защитата на Украйна“. Той нарече обвиненията срещу него, свързани с операцията на руския самолет, „безпочвени и пресилени, което определено ще докажа в съда“.

    .

    Автори на текста във Вашингтон пост са: Хуршудян от Киев, Souad Mekhennet от Вашингтон и Samuel Oakford от Ню Йорк.

    .

  • Представяне на проекта за разширяване на храма „Св. Йоан Рилски“ в Лондон

     

    На 4.10.2023 г. в Българското посолство в Лондон, в присъствието на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и посланик Марин Райков, бе открита кампанията за набиране на средства за реконструкция и разширяване на българския православен храм в Лондон в сградата на посолството.

    .

    .

    Наред с много представители на българската общност в Лондон, на събитието присъстваха ръководството и учители от БУ „Иван Станчов“ към Посолството на България в Лондон и подкрепиха кампанията. Те връчиха дарение от името на училището и събрани средства от всички преподаватели.

    .

     

    Специално за събитието, нашите ученици рисуваха на тема „Моята църква“. Творбите им бяха изложени в салоните на посолството. Българските училища „Слово” в Оксфорд и „Св. Климент Охридски” в Лутън също участваха с рисунки.

    .

    .

    Благородната инициатива за изграждане на по-голям храм в Лондон среща широката подкрепа на българската държава, българската общност в Лондон, както и на българските училища във Великобритания. За всички нас е важно съхраняването на българските корени и поддържането на българското съзнание в страната.

    .

     

    Повече за инициативата и за дарения вижте на: https://bulgarianchurchlondon.co.uk/

     

    Д-р Валентина Александрова

    директор на БУ „Иван Станчов“ – Лондон,
    ръководител на БУ „Слово“ – Оксфорд

    Снимки: БУ „Иван Станчов“ и Bulgarianchurchlondon.co.uk

    Източник: Schoolbgembassy.org.uk

    .

  • Равносметката след балотажа на българските местни избори

     

    Какво е разпределението на партиите в големите градове

    На 5 ноември се проведе балотаж на местните избори в почти цялата страна, с изключение на 8 града, където бяха избрани с огромно мнозинство кметове още на първи тур – в Перник, Ямбол, Бургас, Кърджали, Търговище, Враца, Монтана и Стара Загора.

    Огромната интрига на втори тур беше в най-големите областни градове – София, Благоевград, Варна и Пловдив.

    При обработени почти 100% СИК протоколи в OИК новият кмет на София е Васил Терзиев от ПП-ДБ с 48.17%, критично малка разлика с втория – кандидатът на кмет на БСП Ваня Григорова с 46.92%. До последно процентите между тях се топяха и варираха едва между 0.9 и 2% разлика.

    В Благоевград, при обработени 100% протоколи от секционните избирателни комисии (СИК), Методи Байкушев, издигнат от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, получава 50,21% от гласовете. На второ място е Илко Стоянов, издигнат от инициативен комитет, с 47,24%.

    Във Варна, при обработени 100% протоколи, кандидатът на коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ Благомир Коцев получава 53,06% от гласовете. На втора позиция е кандидатът на ГЕРБ Иван Портних с 41,52% от гласовете.

    В Пловдив с 54,15 на сто от бюлетините води Костадин Димитров (ГЕРБ), следван от Ивайло Старибратов от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ с 41,68 на сто.

    ♦ Каква е равнометката за партиите след двата тура?

    ГЕРБ печелят в Бургас, Велико Търново, Враца, Габрово, Плевен, Пловдив, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище и Хасково.

    ПП-ДБ от своя страна печелят в областните градове: София, Благоевград, Варна и Пазарджик.

    БСП от своя страна взимат Русе и Шумен.

    ♦ Каква е ситуацията в останалите областни градове?

    Кмет на Видин за още един мандат остава Цветан Ценков, подкрепен от СДС, НДСВ и Новото време.

    За кмет на Добрич е избран Йордан Йорданов, подкрепен от МК ДБГ (ДБГ, ИТН, НДСВ, ССД, ГН и ВМРО-БНД).

    В Кърджали още на първи тур спечели ДПС. Начело на областния град застава Ерол Мюмюн, който получи подкрепата на мчалко над 60% от отишлите до урните.

    В Кюстендил дългогодишният кмет Петър Паунов сдаде властта, като изборите бяха спечелени от Огнян Атанасов (почти 70%), подкрепен от Партия на Зелените.

    И Ловеч ще има нов кмет в лицето на Страцимир Петков, подкрепен от партиите „Има такъв народ“ и „Български възход“.

    В Монтана Златко Живков започва седмия си мандат с близо 63% подкрепа от гласувалите. Той е подкрепен от МК СДС (ГЕРБ, БНД, ВМРО-БНД И ЗНС).

    В Перник Станислав Владимиров спечели нов мандат с почти 80%. Той бе подкрепен от „Движение за просперитет на Перник“.

    В Разград за кмет бе избран независимият кандидат Добрин Добрев.

    В Силистра също изборите за кмет спечели независимият кандидат Александър Сабанов.

    Още на първи тур Валентин Ревански, подкрепен от „Пряка демокрация“, спечели битката в Ямбол.

    Източник: Dariknews.bg

    .

  • Местни избори ‘2023

    .

    Равни резултати във Варна, в Пловдив има ясен водач засега

    За съжаление очакванията са на втория тур избирателната активност да е още по-ниска, въпреки че залозите на места са сериозни: ГЕРБ води в повечето областни градове, но ПП-ДБ и местни коалиции имат сериозни шансове в градове като Варна, Благоевград, Плевен, Смолян и др., а дори и там, където разликата е малка – като например Пловдив, също има сценарии, в които може да се спечели.

    Битката за София обаче остава ключовата интрига на втория тур, в който един срещу друг се изправят кандидатът на ПП-ДБ, „Спаси София“ и „Екипът на София“ – Васил Терзиев и Ваня Григорова (БСП/Левицата). Макар да влиза във финалната надпревара с 10% зад Терзиев след първия тур, Григорова има потенциал да мобилизира още гласове, а вотът далеч не е предрешен. Сигурно е само едно: кмет на ГЕРБ няма да е начело на София в идните 4 години, а ПП-ДБ вероятно ще управлява и по-голяма част от столичните райони, като техните кандидати водят на балотажите в повечето от тях.

    15:07 ЦИК издаде указания за повторно гласуване в случай на проблем с отпечатването на машинна бюлетина

    Заради проблемите с отпечатването на вота от машинното гласуване в девет секции в София, Централната избирателна комисия (ЦИК) прие указания какво се прави в подобен случай. Според решението, при положение, че след гласуване на избирател устройството отпечата празна бюлетина, или такава, на която не може да се отчете за кого е гласувал избирателят, или пък ако изобщо не е отпечатана бюлетина, се съставя констативен протокол от секционната комисия. Протоколът заедно с дефектната бюлетина се прилага към протокола на СИК. Избирателят се допуска повторно да гласува по избран от него начин, пише в указанието на ЦИК.

    В случай, че в избирателната кутия за машинно гласуване се намери бюлетина от машинно гласуване, която е празна или в която не може да се установи вотът на избирателя, се съставя констативен протокол, който заедно с дефектната бюлетина се прилага към протокола от СИК.

    Освен деветте секции в София, сигнали за секции, в които машините не отпечатват бюлетини правилно, има от сутринта и във Варна, и в Благоевград. Сред дефектите още са проблеми с флашпаметта, отказ от стартиране на машината и други.

    14:21 Избираме и районни кметове в София, Пловдив, Варна

    Освен кметове на градове и общини днес избирателите трябва да гласуват и за районни кметове в големите градове: София, Пловдив, Варна. В столицата след първи тур само два района имат избрани управници – от ПП-ДБ, а кандидатите на коалицията доминират в повечето от останалите 22 общини на града. Навсякъде техи претенденти са ГЕРБ, които обаче водят само в 6 района след първия тур. Кой срещу кого се изправя тази неделя в столичните райони може да видите на картата.

    В Пловдив пък балотажи има и в шестте района, като в пет от тях са двубои ГЕРБ срещу ПП-ДБ. Варна избра кметове на ГЕРБ в два от петте района, а в останалите три има балотажи – в два от тях битките са също ГЕРБ срещу ПП-ДБ.

    13:32

    Избирателната активност в София към 12.00 ч. е 11,1% според агенция „Тренд“, съобщава Nova. До урните в Пловдив са отишли 8,1% от имащите право на глас, във Варна – 11,7%, в Русе – 10,5%, а в Плевен – 10,3%. Това ниво е съизмеримо с активността от първия тур миналата неделя, но по-ниско спрямо втория тур на кметските избори преди 4 години.

    13:15 Какво показват обедните екзитполове. Преднина започва да набира единият от кандидат-кметовете на София, докато надпреварата във Варна е изключително оспорвана – под половин процент разлика между двамата претенденти, сочат обедни екзитпол данни. Според информацията към 12 ч., споделяна в Ютуб канала на „Дневник“, един от столичните претенденти е с около 3%, но според данни на други агенции, публикувани в социалните мрежи към 13 ч., тя е много по-голяма и дори надхвърля 10%.

    В Благоевград един от кандидатите също излиза значително напред според данни от „Дневник“, а в Русе, и Велико Търново има силно изявени водачи от самото начало на изборния ден. В Пловдив един от претендентите води значително пред другия към обяд и поне засега битката там също не се очертава оспорвана, но до края на изборния ден има още почти 7 часа.

    11:55 Ниска избирателна активност измерва и „Галъп“.

    По-ниска избирателна активност в сравнение с първия тур на изборите отчитат социологическите агенции в София, Пловдив, Варна и Благоевград към 11 ч. Само 5.2% е активността на балотажа в София, по данни на „Галъп интернешънъл“. Тя е с около 3% по-ниска от първия тур по данните на ЦИК към този час. Тогава тя е била 8.61%. По-ниска в сравнение с първия тур е и активността в Пловдив. На балотажа тя е 3.9%. Миналата неделя към този час по данни на ЦИК тя е била 7.25%. Активността във Варна на втория тур е 5.8% и е също по-ниска в сравнение с първия тур, когато е била 8.66%. Към 11 ч. До урните в Благоевград са отишли 10.5%. На вота миналата седмица активността там е била 12.96%.

    11:39 Обичайни проблеми с устройствата за гласуване в различни градове на страната
    Още в началото на изборния ден в неделя започнаха проблемите с машините за гласуване в различни градове на страната. Дефекти от различно естество се появиха в единични секции в София, Русе, Варна, Добрич, Велико Търново и други градове. В ранните предиобедни часове обаче сигналите за проблем с устройства не са повече от обичайните, каквито имаше и на предишния парламентарен вот.

    Източник: „Дневник“

     

  • Честване Деня на будителите в БУ „Иван Станчов“ – Лондон

    .

    Как отбелязахме Деня на народните будители в БУ „Иван Станчов“ към Посолството в Лондон през 2023 г.

    Както всяка година, Денят на будителите в нашето училище беше отбелязан не в един ден, а през цялата седмица преди 1-ви ноември. Учениците ни попълваха работни листове, 5 и 6 клас направиха лапбук, посветен на нашите книжовници и революционери, гледаха образователни филмчета и презентации. Акцент тази година беше поставен на първите български учители през Възраждането, които всички са и будители.

    Учениците ни с голям интерес научиха какво е взаимно училище и каква е връзката му с Англия. Сравняваха стари илюстрации на взаимни училища в страната, където растат и в българските земи, изградени на основата на Белланкастърския модел. Голям интерес предизвикаха също нагледните материали – сандъчета с пясък, черни дъсчици за писане с тебешир и пера и мастило.

    По-големите ученици разгледаха и се опитаха да разчетат написаните от Неофит Рилски таблици за взаимните училища. Всички научиха много за празника и защо за нас е толкова важен за съхранението на нашето самосъзнание и духовни ценности.

     

    Текст и снимки:

    БУ „Иван Станчов“ – Лондон

    Източник: Schoolbgembassy.org.uk

    .

  • Проф. Петър Петров в БУ „Иван Станчов“ – Лондон

    .

    Среща на 7 и 8 клас с проф. Петър Петров от Imperial College

    На 12 октомври 2023 година бе осъществена среща на учениците от седми и осми клас от БУ „Иван Станчов“ към Посолството на България, Лондон, с проф. Петър Петров, главен специалист в департамента по материалите в Имперския колеж, Лондон.

    По време на разговора, озаглавен „Материали, вдъхновени от природата“, учениците и техният гост се опитаха да отговорят на въпросите каква е разликата между магията и науката, може ли да оцветяваме без боя, да лепим без лепило, да правим невидими обекти?

    С примери от природната среда, която ни заобикаля, проф. Петров демонстрира някои от последните научни постижения, които вече се прилагат в практиката и ежедневието на хората от 21 век. Гостът разказа на учениците за работата на своя експертен екип и насочи вниманието им към възможностите на бъдещето, които биха улеснили живота на хората, ако науката се използва за градивни цели, полезни за цялото общество.

    Срещата протече при голям интерес, бяха зададени много въпроси, а на финала всеки ученик получи индивидуален подарък – „вълшебна“ линия за работа в клас, чийто цвят се променя при допир с ръка.

    Удовлетворението от разговора породи идея за бъдещи контакти и презентации.

    .

    Текст и снимки:

    БУ „Иван Станчов“

    Източник: Schoolbgembassy.org.uk

    .

  • Скандал в навечерието на изборите. ДАНС обвини кабинета в манипулация на вота

    .

    ГЕРБ, ДПС, БСП, ИТН и „Възраждане“ обявиха машинното гласуване за компрометирано и поискаха отмяната му

    Грандиозен скандал в навечерието на изборите постави под съмнение провеждането на вота. ДАНС обвини зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов в манипулация на машините за гласуване на изборите. Паралелно с това редица парламентарни формации – ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и ИТН, които иначе принадлежат към различни политически лагери, обявиха, че изборите вече са компрометирани и настояха Централната избирателна комисия (ЦИК) да отмени машинното гласуване.

    Забележителното е, че това се случва малко повече от ден преди самото гласуване, което е на 29 октомври. Всичко сочи към политическа атака към правителството, което управлява с мандата на ПП-ДБ – на мушката на скандала е ведомство, управлявано от техен министър, в техен кабинет.

    Трябва да се знае, че на практика избирателите вече не гласуват с машините. Устройствата само разпечатват бюлетини с подадения вот, които след това се броят ръчно. Такова е положението по силата на законови промени от 2022 г., които ГЕРБ, ДПС и БСП прокараха. Иначе казано, политиците, които сега твърдят, че се правят манипулации чрез софтуера на машините, направиха тогава така, че този софтуер да няма никаква роля в гласуването.

    ОБВИНЕНИЯ

    Всичко започна на спешно свикан председателски съвет в парламента днес сутринта, на който е бил разгледан доклад на ДАНС. „От доклада става ясно, че два дни, след като ЦИК направи публично генериране на т.нар. хеш код, който е един от ключовете за защита на машините, зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов влиза в залата, повтаря цялата процедура, снима с телефона си, сваля информацията на флашка. Ето как се манипулират машини“, твърдеше Тошко Йорданов пред журналисти.

    „На тези избори, които идват, не трябва да има нито една машина, защото всички машини са компрометирани“, настоя Тошко Йорданов. Той обяви, че Стойнов трябва да бъде арестуван. „Това е държавен преврат! Ще извикваме ЦИК и временно изпълняващия длъжността министър-председател Мария Габриел, ще вземем решение, защото трябва да се реагира”, каза още Йорданов.

    Това неубедително обвинение се оказа достатъчна за останалите партии. Председателският съвет беше повторно свикан, като този път участва вицепремиерът Мария Габриел, която сега замества премиера Николай Денков заради визитата му в Брюксел, както и министърът на електронното управление Александър Йоловски, чието ведомство е пряко засегнато от обвиненията. Междувременно, той даде брифинг, на който на практика отрече обвиненията в манипулации. От ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“, БСП и ИТН повториха всички обвинения и настояха да се отмени машинният вот. „Това е нечувано, което се случва. Някой иска да открадне изборите в България! Изборите, ако не се намери решение да няма машини, ще бъдат абсолютно опорочени и трябва да бъдат касирани навсякъде. Председателят на парламента ни запозна с това как зам.-министър си е заснел целия процес на сорскода и може да направи една голяма „ала-бала” в държавата“, обобщи всеобщото мнение водещият политик от ДПС Делян Пеевски.

    Междувременно, Тошко Йорданов добави още бензин в огъня. Той пряко обвини съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков и бившия министър на електронното управление Божидар Божанов (сега депутат от ПП-ДБ – бел.ред), че са оказвали натиск върху Александър Йоловски. „Министърът на електронното управление е бил заплашван от Кирил Петков и Божидар Божанов във връзка с пари, с които трябва да се подобри сигурността на държавата в Информационно обслужване – 640 милиона, мисля. Натискан е бил да не се правят поръчки на открити процедури, а да се дадат на подходящите хора“, каза още Йорданов.

    ОБЯСНЕНИЯ

    На брифинга си в Министерския съвет Йоловски обясни, че е възложил на Стойнев работата по удостоверяването на съответствието на машините с изискванията на изборния закон. Йоловски разказа, че на 9 октомври на случаен принцип са били подбрани 8 броя машини, които да участват в проверката. На 13 октомври е била одобрена методиката на проверката, която е била извършена на 20-и с участието на представители на ЦИК, на частната фирма „Сиела Норма“, която осигурява софтуера, както и на 4 парламентарни партии, които министърът не назова.

    Генериран е криптографски ключ – т.нар. хеш код, с който се подписва софтуерът. „Никакъв друг софтуер, който не е подписан с този ключ, не може да тръгне на машините“, категоричен беше Йоловски. Софтуерът е заключен с ключ, който е генериран от паролите на трима членове на ЦИК от квотите на различни партии и се съхранява на лаптоп в каса на ЦИК. Така полученият софтуер е инсталиран на всички машини, които ще се ползват на вота, и те вече са разнесени по избирателните секции. Хеш кодът е публично наличен и в момента.

    На 23 октомври представителите на регистрираните за вота партии и коалиции са получили пълен достъп до изходния код на машините за гласуване, съобши още министърът. След приключването на цялата процедура всички използвани за прегледа на кода носители на информация са били унищожени. Процесът по удостоверяване няма влияние върху изборния процес, изтъкна Йоловски.

    Той напомни, че машините вече действат единствено като принтери, а резултатът на изборите се определя на базата на разпечатаните от тях бюлетини, които се броят от секционните избирателни комисии.

    Източник: в. „Сега“

    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

    ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

    Тошко Йорданов от ИТН за доклада на ДАНС и за днешния скандал.

     

    .

  • Desebg.com: Списък на агентите на ДС – кандидати за кметове

     

    Списък по партии на агентите на комунистическите служби –

    кандидати за кметове

    Христо Христов,

    desebg.com

    Сайтът desebg.com публикува пълен списък по партии и коалиции на сътрудниците на тоталитарните комунистически служби, издигнати за кметове на местните избори на 29 октомври 2023 г.

    Комисията по досиетата оповести вчера резултатите от проверката на лицата, регистрирани от ОИК като кандидати за кметове на предстоящия вот в неделя (решение №2-23-55 от 23 октомври 2023 г.).

    От проверените 4 861 кандидати за кметове общо 116 души са с принадлежност към Държавна сигурност или разузнавателните служби на БНА.

    При парламентарно представените партии и коалиции картината е следната:

    БСП – 24 сътрудници;
    ГЕРБ – 21 сътрудници;
    ДПС – 16 сътрудници;
    „Продължаваме промяната – Демократична България“ – 9 сътрудници;
    „Има такъв народ“ – 4 сътрудници;
    СДС – 4 сътрудници;
    „Възраждане“ – 3 сътрудници.

    Извънпарламентарни парламентарни партии и коалиции са издигнали общо 36 кандидати за кметове с досиета.

    По-долу desebg.com представя списък на сътрудници, систематизирани по партията или коалицията, които са ги издигнали.

    I. Парламентарно представени партии и коалиции

    БСП (включително и в коалиции)

    1. Айгюн Сабриев Юмеров, кандидат за кмет на кметство Росица, общ. Павликени, издигнат от КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“;
    2. Валентин Димов Николов, кандидат за кмет на кметство Кривина, Столична община, издигнат от МК „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“ (коалиция „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“, КП „ЛЕВИЦАТА!“, КП „НЕУТРАЛНА БЪЛГАРИЯ“, КП „АЛТЕРНАТИВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ“, ПП „АТАКА“);
    3. Валентин Петров Рачев, кандидат за кмет на кметство Аспарухово, общ. Карнобат, издигнат от КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“;
    4. Ваня Михайлова Тодорова, кандидат за кмет на кметство Долно Озирово, общ. Вършец, издигната от КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“;
    5. Веселин Цветков Георгиев, кандидат за кмет на кметство Куделин, общ. Брегово, издигнат от КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“;
    6. Дарин Георгиев Кинов, кандидат за кмет на кметство Въбел, общ. Никопол, издигната от КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“;
    7. Иван Маринов Борисов, кандидат за кмет на община Кубрат, издигнат от КП “ БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“;
    8. Иван Петров Иванов, кандидат за кмет на кметство Сламино, общ. Тунджа, издигнат от КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“;
    9. Йоцо Милков Иванов, кандидат за кмет на кметство Брод, общ. Димитровград, издигнат от КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“;
    10. Красимир Йорданов Маринов, кандидат за кмет на кметство Върбица, общ. Плевен, издигнат от КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“;
    11. Мустафа Идаетов Ибрямов, кандидат за кмет на кметство Черноок, общ. Провадия, издигнат от КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“;
    12. Николай Илиев Начев, кандидат за кмет на кметство Градец, общ. Костинброд, издигнат от КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“;
    13. Петко Георгиев Калоянчев, кандидат за кмет на кметство Граматиково, общ. Малко Търново, издигнат от КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“;
    14. Петко Тодоров Петков, кандидат за кмет на кметство Шивачево, общ. Твърдица, издигнат от КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“;
    15. Петър Петров Панчев, кандидат за кмет на кметство Пороище, общ. Разград, издигнат от КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“ (БСП ЗА БЪЛГАРИЯ, ВМРО-БНД);
    16. Радослав Йорданов Кутийски, кандидат за кмет на кметство Самуилово, общ. Сливен, издигнат от КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“;
    17. Румен Илиев Гунински, Кандидат за кмет на община Правец, издигнат от КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“;
    18. Румен Стефанов Георгиев, кандидат за кмет на район Илинден, Столична община, издигнат от МК „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“ (коалиция „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“, КП „ЛЕВИЦАТА!“, КП „НЕУТРАЛНА БЪЛГАРИЯ“, КП „АЛТЕРНАТИВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ“, ПП „АТАКА“);
    19. Светослав Венциславов Славчев, кандидат за кмет на община Димово, издигнат от МК „НОВОТО ВРЕМЕ“ (НОВОТО ВРЕМЕ, БСП ЗА БЪЛГАРИЯ, ДПС, НДСВ);
    20. Славчо Андонов Иванов, кандидат за кмет на кметство Голям манастир, общ. Тунджа, издигнат от КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“;
    21. Стефан Илиев Георгиев, кандидат за кмет на кметство Сладун, общ. Свиленград, издигнат от издигнат от КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“;
    22. Фаик Якубов Хаджиисмаилов, кандидат за кмет на кметство Попгруево, общ. Тервел, издигнат от КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“;
    23. Христо Андонов Христов, кандидат за кмет на кметство Доброплодно, общ. Ветрино, издигнат от МК „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“ ( БСП ЗА БЪЛГАРИЯ,ИТН,ОНБ);
    24. Христо Василев Вълев, кандидат за кмет на кметство Крушево, общ. Севлиево, издигнат от КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“.

    ГЕРБ (включително в коалиции)

    1. Андон Стоянов Карачоров, кандидат за кмет на кметство Чучулигово, общ. Петрич, издигнат от ПП „ГЕРБ“;
    2. Валентин Христов Атанасов, кандидат за кмет на община Сливо поле, издигнат от ПП „ГЕРБ“;
    3. Веселин Кънчев Урумов, кандидат за кмет на кметство Градец, общ. Котел, издигнат от ПП „ГЕРБ“;
    4. Георги Димитров Димитров, кандидат за кмет на кметство Типченица, общ. Мездра, издигнат от ПП „ГЕРБ“;
    5. Георги Евтимов Тодоров, кандидат за кмет на кметство Гинци, общ. Годеч, издигнат от ПП „ГЕРБ“;
    6. Жечо Тонев Жечев, кандидат за кмет на кметство Яворово, общ. Стара Загора, издигнат от ПП „ГЕРБ“;
    7. Ибазир Сюлейман Али, кандидат за кмет на кметство Соколец, общ. Руен, издигнат от ПП „ГЕРБ“;
    8. Иван Дочев Иванов, кандидат за кмет на кметство Дамяново, общ. Севлиево, издигнат от ПП „ГЕРБ“;
    9. Илия Каменов Иванов, кандидат за кмет на кметство Подгоре, общ. Макреш, издигнат от ПП „ГЕРБ“;
    10. Йордан Иванов Коев, кандидат за кмет на кметство Радилово, общ. Пещера, издигнат от ПП „ГЕРБ“;
    11. Йордан Пенев Милев, кандидат за кмет на кметство Меричлери, общ. Димитровград, издигнат от ПП „ГЕРБ“;
    12. Младен Миронов Георгиев, кандидат за кмет на кметство Говежда, общ. Георги Дамяново, издигнат от ПП „ГЕРБ“;
    13. Наско Стоянов Петев, кандидат за кмет на кметство Мелник, общ. Сандански, издигнат от ПП „ГЕРБ“;
    14. Недко Аленов Хаджиев, кандидат за кмет на кметство Црънча, общ. Доспат, издигнат от ПП „ГЕРБ“;
    15. Реджеб Адемов Аков, кандидат за кмет на кметство Кривня, общ. Ветово, издигнат от ПП „ГЕРБ“;
    16. Сеид Еюбов Хюсеинов, кандидат за кмет на кметство Паничино, общ. Омуртаг, издигнат от ПП „ГЕРБ“;
    17. Тефик Али Байтар, кандидат за кмет на кметство Голямо Враново, общ. Сливо поле, издигнат от ПП „ГЕРБ“;
    18. Феим Хабиб Мендерес, кандидат за кмет на кметство Чичево, общ. Кирково, издигнат от ПП „ГЕРБ“;
    19. Христо Димитров Гечев, кандидат за кмет на кметство Гранитово, общ. Елхово, издигнат от издигнат от ПП „ГЕРБ“;
    20. Христо Иванов Колев, кандидат за кмет на кметство Равнец, общ. Бургас, издигнат от ПП „ГЕРБ“.
    21. Георги Цеков Цеков, кандидат за кмет на кметство Долно Белотинци, общ. Монтана, издигнат от МК „СДС/ГЕРБ, БНД, ВМРО-БНД и ЗНС/“.

    ДПС

    1. Азиз Ибрямов Дамазлиев, кандидат кмет на кметство Петко Славейков, общ. Севлиево, издигнат от ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“;
    2. Байрям Али Муталиб, кандидат за кмет на кметство Раклиново, общ. Айтос, издигнат от ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“;
    3. Бисер Алдинов Чинов, кандидат за кмет на кметство Калайджии, общ. Златарица, издигнат от ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“;
    4. Джемал Муса Шарански, кандидат за кмет на кметство Черна Места, общ. Якоруда, издигнат от ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“;
    5. Ергюн Хасанов Мехмедов, кандидат за кмет на кметство Преславец, общ. Харманли, издигнат от ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“;
    6. Касим Касим Ахмед (Красимир Красимиров Сербезов), кандидат за кмет на кметство Кременец, общ. Момчилград, издигнат от ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“;
    7. Красимир Романов Асенов, кандидат за кмет на община Пловдив, издигнат от ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“;
    8. Мехмед Юмер Юмер, кандидат за кмет на кметство Цар Самуил, общ. Тутракан, издигнат от ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“;
    9. Мустафа Осман Ходжа, кандидат за кмет на кметство Зайчар, общ. Руен, издигнат от ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“;
    10. Мюмюн Хабиб Шаиб, кандидат за кмет на кметство Жълт камък, общ. Асеновград, издигнат от ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“;
    11. Нехат Ниязиев Кантаров, кандидат за кмет на община Тутракан, издигнат от ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“;
    12. Сафет Мехмет Ахмет, кандидат за кмет на кметство Горски извор, общ. Кирково, издигнат от ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“;
    13. Селятин Мурад Селятин, кандидат за кмет на кметство Соколяне, общ. Кърджали, издигнат от ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“;
    14. Хасан Ибрахим Ибрахим, кандидат за кмет на кметство Джелепско, общ. Момчилград, издигнат от ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“;
    15. Юксел Бедри Хакъ, кандидат за кмет на кметство Колобър, общ. Дулово, издигнат от ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“;
    16. Юсеин Юсеин Юсеин, кандидат за кмет на кметство Черна могила, общ. Айтос, издигнат от ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“;

    „ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА – ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“

    1. Александър Петков Миланов, кандидат за кмет на кметство Сталийска махала, общ. Лом, издигнат от КП „ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА-ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“;
    2. Веселин Радев Димитров, кандидат за кмет на кметство Слънчево, общ. Аксаково, издигнат от КП „ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА-ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“;
    3. Замфир Радойков Иванов, кандидат за кмет на кметство Слатина, общ. Берковица, издигнат от КП „ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНА-ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“;
    4. Идриз Мехмед Чавуш, кандидат за кмет на кметство Гърбище, общ. Ардино, издигнат от КП „ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНА-ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“;
    5. Коста Маринов Костадинов, кандидат за кмет на кметство Стефан Караджа, общ. Вълчи дол, издигнат от КП „ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА-ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“;
    6. Милчо Илиев Иванов, кандидат за кмет на кметство Рабиша, общ. Белоградчик, издигнат от КП „ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА-ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“;
    7. Неджмедин Хасан Адем, кандидат за кмет на община Никола Козлево, издигнат от КП „ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА-ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“;
    8. Огнян Митков Петров, кандидат за кмет на кметство Дружба, общ. Видин, издигнат от КП „ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА – ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“;
    9. Петър Райков Тенев, кандидат за кмет на кметство Малко Търново, общ. Чирпан, издигнат от КП „ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА–ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“.

    „ИМА ТАКЪВ НАРОД“ (включително в коалиции)

    1. Димитър Георгиев Андонов, кандидат за кмет на община Ракитово, издигнат от ПП „ИМА ТАКЪВ НАРОД“;
    2. Малин Миронов Младенов, кандидат за кмет на кметство Дунавци, общ. Видин, издигнат от ПП „ИМА ТАКЪВ НАРОД“;
    3. Милка Ангелова Милушева, кандидат за кмет на кметство Капитан Андреево, общ. Свиленград, издигната от ПП „ИМА ТАКЪВ НАРОД“;
    4. Христо Андонов Христов, кандидат за кмет на кметство Доброплодно, общ. Ветрино, издигнат от МК „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“ ( БСП ЗА БЪЛГАРИЯ,ИТН,ОНБ).

    СДС (включително и в коалиции)

    1. Исмет Ниязиев Ереджебов, кандидат за кмет на кметство Обител, общ. Омуртаг, издигнат от МК „СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ (НДПС)“;
    2. Мустафа Ахмедов Мехмедов, кандидат за кмет на кметство Българаново, общ. Омуртаг, издигнат от МК „СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ (НДПС)“;
    3. Николай Хараланов Янков, кандидат за кмет на кметство Златополе, общ. Димитровград, издигнат от МК „АЛТЕРНАТИВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ“ (КОАЛИЦИЯ АЛТЕРНАТИВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ“; ПП „БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ“; ПП “ДВИЖЕНИЕ БЪЛГАРИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ“; ПП “ДВИЖЕНИЕ ГЕРГЬОВДЕН“; ПП “ КОНСЕРВАТИВНО ОБЕДИНЕНИЕ НА ДЕСНИЦАТА“; ПП „СВОБОДА“; ПП „СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ“; ПП „СЪЮЗ НА СВОБОДНИТЕ ДЕМОКРАТИ“);
    4. Георги Цеков Цеков, кандидат за кмет на кметство Долно Белотинци, общ. Монтана, издигнат от МК „СДС/ГЕРБ, БНД, ВМРО-БНД и ЗНС/“.

    „ВЪЗРАЖДАНЕ“

    1. Бейсим Сюлейман Ариф, кандидат за кмет на община Момчилград, издигнат от ПП „ВЪЗРАЖДАНЕ“;
    2. Георги Стефанов Георгиев, кандидат за кмет на кметство Врачеш, общ. Ботевград, издигнат от ПП „ВЪЗРАЖДАНЕ“;
    3. Георги Христов Черкезов, кандидат за кмет на кметство Лозен, общ. Стражица, издигнат от ПП „ВЪЗРАЖДАНЕ“.

    II. Извънпарламентарни партии и коалиции, независими кандидати

    1. Ангел Тодоров Иванов, кандидат за кмет на община Брезово, издигнат от ПП „БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ“;
    2. Ахмед Ахмедов Башев, кандидат за кмет на община Гърмен, издигнат от КП „ГРАЖДАНИ ЗА ОБЩИНАТА“;
    3. Валентин Асенов Христов, кандидат за кмет на район Оборище, Столична община, издигнат от ПП „БЪЛГАРСКИ СОЦИАЛДЕМОКРАТИ“;
    4. Васил Стоев Джибов, кандидат за кмет на кметство Лебница, общ. Сандански, издигнат от ПП „ВМРО-БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ“;
    5. Весел Викентиев Етугов, кандидат за кмет на кметство Мало Бучино, Столична община, издигнат от ПП „ВМРО-БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ“;
    6. Веселин Спасов Симеонов, кандидат за кмет на кметство Мърчаево, Столична община, издигнат от ПП „ЗЕМЕДЕЛСКИ СЪЮЗ „АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ“;
    7. Георги Иванов Димитров, кандидат за кмет на община Карнобат – Независим кандидат;
    8. Георги Сеферинов Георгиев, кандидат за кмет на община Сливница, издигнат от ПП „БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД“;
    9. Гюлзар Хасанова Чакърова, кандидат за кмет на кметство Голямо Градище, общ. Опака, издигната от КП „АЛТЕРНАТИВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ“;
    10. Дамян Ташев Неделчев, кандидат за кмет на община Провадия, издигнат от ПП „СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ“;
    11. Димитър Борисов Белчев, кандидат за кмет на кметство Крепост, общ. Димитровград, издигнат от КП „ЛЕВИЦАТА!“;
    12. Димитър Радославов Димитров, кандидат за кмет на община Етрополе, издигнат от МК „КОАЛИЦИЯ ЛЕВИЦА!“ (ПП „ЗС“ АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ“);
    13. Иван Викторов Тодоров, кандидат за кмет на кметство Лехчево, общ. Бойчиновци, издигнат от ПП „РЕД, ЗАКОННОСТ, СПРАВЕДЛИВОСТ“;
    14. Иван Димитров Кичев, кандидат за кмет на община Средец, издигнат от ПП „ЗЕМЕДЕЛСКИ СЪЮЗ „АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ“;
    15. Иван Иванов Търпоманов, кандидат за кмет на район Нови Искър, Столична община, издигнат от ПП „ПРАВОТО“;
    16. Йордан Стефанов Михтиев, кандидат за кмет на община Горна Оряховица, издигнат от КП „НЕУТРАЛНА БЪЛГАРИЯ“ (КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ НА БЪЛГАРИЯ, БЪЛГАРСКА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ, ПАРТИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ КОМУНИСТИ, НОВА СИЛА, РУСОФИЛИ ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ НА ОТЕЧЕСТВОТО)“;
    17. Йосиф Михайлов Спиридонов, кандидат за кмет на община Созопол, издигнат от ПП „БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД“;
    18. Красимир Албенов Будев, кандидат за кмет на кметство Теплен, общ. Хаджидимово, издигнат от ПП „БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД“;
    19. Красимир Сотиров Сотиров, кандидат за кмет на кметство Драгичево, община Перник, издигнат от ПП „ОБЕДИНЕН БЛОК НА ТРУДА БЪЛГАРСКИ ЛЕЙБЪРИСТИ“;
    20. Красимир Стойчев Стойчев, кандидат за кмет на Столична община, издигнат от ПП „ПАРТИЯ НА ЗЕЛЕНИТЕ“;
    21. Любомир Иванов Славков, кандидат за кмет на район Западен, общ. Пловдив, издигнат от ПП „БЪЛГАРСКА СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯ – ЕВРОЛЕВИЦА“;
    22. Максим Генов Велков, кандидат за кмет на район Младост, Столична община, издигнат от КП „ГРАЖДАНИ ЗА ОБЩИНАТА“;
    23. Мирчо Петров Петров, кандидат за кмет на кметство Трилистник, общ. Марица, издигнат от ПП „ОБЕДИНЕНИ ЗЕМЕДЕЛЦИ“;
    24. Ненчо Константинов Начев, кандидат за кмет на район Триадица, Столична община, издигнат от ПП „ЗЕМЕДЕЛСКИ СЪЮЗ „АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ“;
    25. Ненчо Петков Симеонов, кандидат за кмет на кметство Рибарица, общ. Етрополе, издигнат от ПП „ПАРТИЯ НА ЗЕЛЕНИТЕ“;
    26. Никола Костадинов Вучев, кандидат за кмет на район Люлин, Столична община, издигнат от ПП „БЪЛГАРСКА СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯ – ЕВРОЛЕВИЦА“;
    27. Огнян Драганов Янев, кандидат за кмет на кметство Стенско, общ. Кюстендил, издигнат от ПП „ПРАВОТО“;
    28. Огнян Иринов Йорданов, кандидат за кмет на кметство Василовци, общ. Брусарци, издигнат от ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ;
    29. Петър Динков Атанасов, кандидат за кмет на кметство Лозево, общ. Шумен, издигнат от ПП „БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ“;
    30. Пламен Алипиев Грозданов, кандидат за кмет на община Брегово, издигнат от ПП „БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ“;
    31. Пламен Колев Денев, кандидат за кмет на район Триадица, Столична община, издигнат от ПП „СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ „БЪЛГАРСКИ ПЪТ“;
    32. Румен Христов Иванов, кандидат за кмет на община Дряново, издигнат от ПП „МИР“;
    33. Симеон Станчев Тодоров, кандидат за кмет на кметство Пороище, общ. Разград, издигнат от КП „ЗАЕДНО ЗА СИЛНА ОБЩИНА“;
    34. Февзи Хамидов Байрактаров, кандидат за кмет на кметство Бяла Паланка, общ. Твърдица – независим кандидат;
    35. Христо Стоянов Великов, кандидат за кмет на община Твърдица, издигнат от КП „ЛЕВИЦАТА!“;
    36. Шенол Сали Реджеб, кандидат за кмет на кметство Стамболово, общ. Сливо поле, издигнат от КП „ГРАЖДАНИ ЗА ОБЩИНАТА“.

    .

  • Майка на отвлечен от Хамас младеж, интервю за БНР

    .

    Материал, излъчен на 16 октомври по БНР, в ефира на Програма „Хоризонт“

    Над 200 са отвлечените мирни хора, в чиито крайгранични израелски селища, на 7-ми октомври, нахлуха неочаквано терористи от Хамас и Ислямски Джихад. Младежи са били похитени и на прекъснатия музикален фестивал на открити от настъпващите, по суша на товарни весеходи и с делтапланери по въздуха, хамасовци. Други – деца, жени, старци – от домовете им в кибуците край границата. Роднините на отвлечените са направили комитет и се срещат с президента на Израел Хаим Хорцог, с премиера Бениаман Нетаняху, работят с всички възможни международни организации за да научат нещо за своите близки и да се опитат да ги освободят.

    С представителката на този комитет Шели Шем Тов, майка на двайсет и една годишния Омер Шем Тов, се срещнаха кореспондентите на БНР в Израел Феня и Искра Декало.

    – Той е най-малкия ми син, слънчицето на семейството ни. Сам той обича музиката. На Фестивала сред природата беше сервитьор. Събираше пари за пътешествие из Латинска Америка. Когато в 6 .30 миналата събота, командосите на Хамас са нахлули на младежкото парти, те са стреляли и убивали напосоки. Но най-страшното е, че са взели заложници. Казвам го , защото няма по-страшно от това да знаеш, че детето ти е в лапите на главорези. В нашата група имаше един баща, уважаван компютърен специалисти, който е обучавал и израелци, но и много палестинци в програмиране. Та той възкликна, че… се радва, когато разпознаха сред труповете този на 16-годината му дъщеря. За нас няма съмнение, че децата ни са отвлечени в Газа. Видях с очите си клипове със сина ми, публикувани в социалните мрежи от похитителите му. Лежи завързан, заедно с други израелци, на пода в лекотоварен автомобил. Всички го обичаха. Беше много топъл, добър. Обича да слуша музика, затова се интересуваше от такива фестивали. Има много приятели, защото винаги им е помагал, а сега те правят всичко възможно да помогнат на него. Вечно засмян и обичащ да разсмива другите. Обича да свири и бе съвсем в началото на живота си, с много мечти.

    – След повече от седмица мълчание, преди два дни представители на близките на отвлечените се срещнахте с премиера Нетаняху. Какво можете да кажете за тази среща?

    – Да ние, родители, братя, сестри, деца на отвлечените: бебета, старци, жени, младежи се срещнахме с министър председателя. Отвлечените участници в музикалния фестивал са сравнително малко. Повечето похитени са били измъкнати насила от домовете им, където са си почивали или закусвали. Някои са се криели в защитените стаи. Оттам са ги принудили да излязат, като са запалили къщите им.

    Всеки разказа тъжната си история. Нетаняху ни изслуша. Сподели с нас плановете на правителството за освобождаване на нашите близки. Те са в две направления. Търсене на начини за освобождението на отвлечените и битка за унищожаването на терористичната организация Хамас. Част от похитените са с двойно гражданство. Ние, родителите и близките, преди няколко дни имахме виртуална среща с президента на САЩ Джо Байдън. Исканията на терористите са да бъдат освободени от затвора техни съидейници, част от които са извършали атентати в Израел и ръцете са им изцапани с кръв. След една такава сделка – тази с пленения войник Гилат Шалит – с израелско и с френско гражданство, са били освободени 1027 затворници, от които 400 осъдени, защото са убили над 600 мирни граждани на Израел. Един от тях е успял да се завърне в Газа и е сред ръководещите тази акция.

    Сред отвлечените има чуждестранни работници – тайландци и филипинки, хора с аржентински, с германски, с американски и с европейски паспорти. Изключително трудно е за тези, които са останали живи, само по-далечни роднини, а личните им документи са изгорели в домовете им, да попълнят въпросниците, в които се изискват много конкретни данни.

    – Знам, че има много доброволци, които искат да помогнат да се разбере къде се намират Вашите близки и в какво здравословно състояние са.

    – Всеки от нас съобщи на тези доброволци всичката информация, която може да се превърне в нишка, която да ни отведе до отвлечените. Например, телефонът на сина ми е стигнал до Газа (най-вероятно е откраднат от някой от похитителите). Посочиха ми в кои други сайтове е имало пропагандни филми, в които се вижда синът ми. Има много страшни кадри. Надяваме се те да са фалшиви новини. Не знам до какви факти са се добрали хората, които искат да ни помогнат. От деня, в който отвлякоха сина ми, не съм в състояние нито да гледам телевизия, нито да слушам радио, нито да следя какво има в интернета, отнасящо се до отвлечените. Давам интервюта по всички световни медии, с надеждата някой да даде информация за похитените или да може да им помогне. Не знаем в какви условия ги държат. Не знаем колко от тях са живи. Не знаем дали продължават да ги измъчват. По време на едно от интервютата ми, активисти от протестите против предвожданата съдебна реформа искаха да се присъединят, но не им позволих. Сега не е време за разединение. Уважавам политическите възгледи на всеки човек, но не сега е времето да ги изразява. Това е неуважение към отвлечените. Целият народ ни обгражда с любов и внимание. Някои разговарят с нас и се опитват да ни дадат кураж, трети ни разясняват правната страна на случая, който е военно престъпление, защото не става дума за военнопленници, а за отвлечени от терористи мирни жители. 4 000 са доброволците, които ни помагат. Не пожелавам на нито една майка или баща по света да изпита това, което изпитваме ние. Не знаем дали децата ни са живи, здрави, дали са гладни и жадни. Майки и бащи по света, помогнете!

    За „Хоризонт преди всички“ от Тел Авив Феня и Искра Декало

    .

  • Дебатите в НС по вота на недоверие на правителството

     

    Дебатите по вота на недоверие на правителство започнаха с четене на опорките на „Продължаваме промяната – Демократична България“

    Дебатите по вота на недоверие за провал на правителството в сектор енергетика започнаха с показване от трибуната на изтеклите снощи опорни точки на ПП-ДБ за това какво трябва да говорят министрите им в парламента.

    От трибуната Тошко Йорданов от ИТН и Искра Михайлова от „Възраждане“ прочетоха опорките, а Йорданов даже остави разпечатка на трибуната, за да могат управляващите да ги следват.

    .

    Вносителите на вота на недоверие. Снимка: Lupa.bg

    „Не е смешно, колеги, Найо Тицин ги е писал тези опорки“, каза независимият Радостин Василев.„Господин Петков, днес е 12-и, а не 11-и. Освен това си объркахте изказването с г-н Денков, защото ние тези Ваши думи ги четем от вчера. Ако не знаете, Вашите опорки изтекоха в медиите. Четете си сценария, за да ни е по-лесно нататък. Сгрешихте го от първото излизане“, каза Искра Михайлова от „Възраждане“, след като Кирил Петков приключи с речта си.

    Веднага след това на трибуната излезе и председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

    „Леко ме изпревариха, но файлът се казва „Разпределение говорене на министрите – вот на недоверие“ – каза той и добави, че ще почете малко от него.

    „Общата картина се насочва към глобалния фон – към колосалния напредък, който кабинетът има за четири месеца. Дебатът не е дали ще се затворят ТЕЦ-те, колеги, дебатът е дали България ще вземат 4,2 млрд. лева, на които той (Кирил Петков – бел. ред.) каза 1,2 млрд“, продължи Йорданов.

    „Министър Радев после да знае какво да каже – да използва думата лъжа свободно. Е, г-н Радев, използвайте тази дума свободно“, подигра се Йорданов.

    „Василев, ако не успеел от трибуна, да го кажел в кулоарите – „Внася спокойствие за цените на тока и посочва колосалният напредък, който кабинетът навакса за 4 месеца“, продължи да чете Йорданов, а това предизвика смях в залата.

    „Три пъти има „колосален“ в тези опорки. Този, който ги е писал , е колосален накадърник. Вие сте тотални шушумиги. Оставям ви го тука, да се ориентирате, като четете“, завърши той.

    .

    Снимка: БТА

    „Имам един въпрос към г-н Петков. Когато Вашето правителството падаше в залата на старото Народно събрание, тогава Вие казахте, че сте горд, че Делян Пеевски, Бойко Борисов и Митрофанова Lи свалят. Сега моля Ви отговорете – горд ли сте, че Делян Пеевски и ГЕРБ Ви крепят? Защото явно нещата се промениха за Вас, да кажете каква е мотивацията“, взе думата и независимият Радостин Василев.

    „Съжалявам, че единственото, което отговорихте и забелязахте в речта ми са едии комедийни изказвания на хората от ИТН. Знам, че там има много сопособни хора, правят шоу от много време“, каза след това и Кирил Петков.

    .

    Снимка: БТА

    Тоя поясни, че става въпрос за българската енергетика, за бъдещето на България.

    „Вие нямате политики, с които българите да живеят по-добре, Вие единствено използвате страха в хората във Вашия вот на недоверие. Той няма да бъде успешен, а Вие го правите с надеждата да си направите някакви малки предизборни лозунги за следващите две седмици“, обърна се Петков към вносителите на вота.

    Източник: Lentata.com

    .

  • Защо България затваря централите Марица-Изток?

    .

    Пети ден в България продължават протестите срещу затварянето на въглищните централи в Марица-Изток и плановете те да бъдат заместени със зелена енергяи и вятърни перки.

    На този фон, в Германия последната година са отворени наново или е удължен срокът на действие на 20 въглищни централи.

    Ето списък на 20 захранвани с въглища електроцентрали в Германия, които са рестартирани или им е удължен животът в последната година:

    Hard coal:

    Bexbach (October 2022)
    Weiher (October 2022)
    Scholven C (November 2022)
    Heyden 4 (August 2022)
    Mehrum (November 2022)
    Niederaussem E and F (October 2022)
    Neurath C (October 2022)

    Brown coal:

    Jaenschwalde E (October 2022)
    Jaenschwalde F (November 2022)
    Neurath D and E (October 2022)
    Lippendorf A (November 2022)
    Boxberg A and B (November 2022)
    Schwarze Pumpe C (November 2022)
    Jänschwalde G (September 2023)
    Jänschwalde H (September 2023)
    Schwarze Pumpe D (September 2023)
    Lausitzer Land (September 2023)
    Schwarze Pumpe E (September 2023)

    Някои от тях може би работят с намален капацитет и не е ясно какво ще им е бъдещето.

    Отварянето им отново е голяма стъпка назад за Германия и нейните цели за климата. Но германското правителство казва, че те са необходими в момента, за да гарантират енергийната сигурност в кратко време.

    Та, защо България затваря централите Марица-Изток?

     

    Андрей Ненов

    .