Home » Е-Списание, любопитно

Изследване на Portland State University признава славяните в САЩ за „цветнокожи“

2021.01.03 Един коментар
Spread the love


На темата за расовата дискриминация в САЩ се отделя специално внимание. Но мнозина са изненадани от резултатите на едно проучване на щатския Университет в Портланд от 2014 година, в което се изследва дискриминацията срещу източноевропейци, славяни и имигранти от бившия СССР в САЩ.
Особено интересен е фактът, че в проучването се казва, че славяните би трябвало да бъдат разглеждани като цветнокожи. Публикацията е качена на държавния уебсайта на града: portlandoregon.gov доста отдавна, но едва сега намира широк отзвук.

Изследването може да изтеглите и от тук: Slavic-Report. По-долу препубликуваме мнение на сайта anteni.bg отпреди дни.

Емигрантите от България, Русия и Украйна, както и от всички източноевропейски страни, на битово ниво в САЩ се определят като „непълноценна раса“. Те имат същите проблеми, каквито срещат чернокожите и латиносите. Това е изводът от мащабно социологическо проучване, направено от университета в Портланд, съвместно с организацията „Коалиция на цветните общества“. Портланд е градът с най-голяма славянска диаспора в Америка и затова изследването е направено много задълбочено.

Основният резултат от него е: независимо от официалното признание, че славяните са бели, те трябва да бъдат разглеждани като цветнокожи, тъй като живеят в условията на расов натиск от страна на белите американци. Натискът идва по няколко направления: намиране на работа, образование, медицинска застраховка и всекидневно общуване с местното население. Дискриминацията на славяните започва от самото им пристигане в Щатите – се казва в изследването. Властите в САЩ не признават образователните дипломи на емигрантите от Източна Европа. Това автоматически изхвърля от социалната йерархия лекарите, инженерите, учителите. Следващият етап на дискриминацията е остатък от Студената война. Руснаци, сърби и по–малко българите са представяни във филмите на Холивуд като потенциални врагове и кръвожадни хищници. Това особено много стана популярно през 90-те години. В холивудските продукции всички алкохолици, бандити и шпиони неизменно са от Източна Европа.

Според учените, жертвите на тези стереотипи са най–вече децата на емигрантите. В училище те срещат огромни трудности в общуването си, защото трябва да търпят подигравките на съучениците си, най-вече заради проблемите с езика. По правило те са обвинявани, че са деца на шпиони или бъдещи главорези на мафията.“Това поставя славяните на едно ниво с децата от бедните, черни райони“, се казва в изследването.

Изследователите правят още един извод за тревожното положение на нашите сънародници в Америка. Те не са приобщени към обществения живот, нямат ресурси да лобират за своите интереси в държавните институции. Дори им липсва желание да контактуват с държавни или общински служби, което е характерно за афроамериканците или емигрантите от Южна и Централна Америка.

В крайна сметка, докладът на университета в Портланд поставя българите и останалите източноевропейски емигранти в един отбор с активистите на „Black Lives Matter“. Само остава и нашите да си направят „Slavic Live Matter“. Изследването предизвика сериозна полемика в САЩ, което принуди организацията „Коалиция на цветните общества“ да го премахне от страницата си в Интернет.


One Comment »

  • Peter S said:

    Цитат от текста на изследването:
    Before one makes use of this knowledge for building programs or improving services, however, know that the Slavic community itself must have a place at the table. Time and again, we are reminded that our organizations and leaders of color are those that hold the trust of their communities. No written product can stand alone to represent the community. The Slavic community must be invited to those tables and recognized for their leadership role in knowing the needs of their communities and orchestrating responses to these needs. Remaining invisible in public policy is no longer adequate – it is what helped get us to this deplorable situation in the first place.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.