Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Народното събрание с декларация срещу разделението на Болградски район

2020.05.20 Един коментар
Spread the love

Народното събрание прие днес декларация в защита на българската общност в Украйна и срещу готвената там административно-териториална реформа, която ще доведе до раздробяването на населения с етнически българи Болградски район. Декларацията бе приета със 109 гласа “за”, 19 “въздържали се” и нито един глас “против”. За нея гласуваха парламентарните групи на “Обединени патриоти”, ГЕРБ и “Воля”.

Снимка: БГНЕС

“Решението на Украйна да раздроби населения с българи Болградски район ще бъде тежък удар срещу най-голямата наша общност зад граница и ще обезличи българската диаспора. Това е най-голямата българска общност зад граница, над 200 години нашите сънародници живеят в този компактен район и са лоялен партньор на украинската държава. Във всичкото това време Болградският район е самостоятелна административна единица“мотивира предложението си за тази декларация Валери Симеонов.

Снимка: МВнР

Във връзка със същия въпрос, външният министър Екатерина Захариева е обсъдила в телефонен разговор с украинския си колега Дмитро Кулеба плановете на украинските власти за административно-териториална реформа на Болградския район, съобщи пресцентърът на МВнР.

„Надяваме се, да преосмислите позицията си и да вземете под внимание мнението на местното население, което не е съгласно“ – е казала Захариева по повод административно-териториалната реформа, която предвижда разделянето на Болградския район в Одеска област на пет общини.

Екатерина Захариева е припомнила значението на 200-хилядната етническа българска общност в Украйна за двустранните отношения.Българско национално малцинство в Украйна е естествен мост на приятелството и сътрудничеството между двете страни и правата му следва да бъдат зачитани. Спазването на правата на малцинствата е въпрос и на европейско равнище“ – е подчертала Захариева. В хода на разговора тя е потвърдила подкрепата на България за европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна.

Въпросът с административно-териториалната реформа, засягаща и българското малцинство,  бе обсъден и в телефонния разговор на премиера Борисов с украинския президент Зеленский в началото на тази година.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба поел ангажимент да провери въпроса и хода на действията по административно-териториалната реформа. Според него, разделянето на Болградския район е административен, не политически въпрос.

Двамата министри са обсъдили и възможността за реализиране на отложената заради пандемията с коронавируса визита на Захариева в Украйна през втората половина на годината. Тя също е поканила министър Кулеба да посети България.

.

One Comment »

  • Mariana said:

    Пресцентърът на МВнР съобщи днес по-късно, че Болградският район в Одеска област ще остане в сегашните си граници и няма да бъде разделян в рамките на планираната в Украйна териториално-административна реформа. Това е заявил украинският външен министър Дмитро Кулеба, с когото Екатерина Захариева е разговаряла по телефона. Разговорът е бил продължение на вчерашен телефонен разговор между двамата, при който Кулеба е поел ангажимент да провери въпроса и хода на действията по административно-териториалната реформа. Двамата министри се разбрали да поддържат връзка, докато този въпрос не намери приемливо решение.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.