Home » Авторски страници, история

Българите – сред първите философи на средновековна Европа

2020.01.10 Няма коментари
Spread the love

Смисълът на Христово послание в молитвата “Отче наш”

Текстът на “Отче наш” в максимално близкия му до кирилския вариант, с използвана дума “напаст”

Навярно повечето от Вас знаят, че молитвата “Отче наш” е единствената, дадена от Иисус Христос. Поради тази причина тя е силна, действаща и всяка промяна в нея намалява мощта й.

Навярно си спомняте и, че преди година папа Франциск промени един израз в нейния текст от “не ни въвеждай в изкушение” с “не ни давай да се поддадем на изкушението”.

И аз първоначално реагирах като повечето от Вас – никой, пък било то и ръководителят на една от християнските църкви, няма право да променя думите на Христос.

Всъщност, ако молитвата се казва в оригинал, това правило е в сила, но когато става въпрос за превод, по-важен е смисълът, а не буквализмът.

Като продължих да се ровя по темата, се оказа, че ние, българите, сме първите, които са променили буквалния превод, за да се запази смисълът на Христовото послание.

Значение на думата “напаст” и нейните производни

Още в кирилския превод се използват думите “и не введи нас в напаст”. Старобългарската дума “напаст” съвсем не е “изкушение”, а по-скоро беда, нещастие, зло. Някои “специалисти” днес се опитват да кажат, че означава и “изкушение”, но нито една от производните и думи няма подобно значение. Глаголът “напаствовати” означава да се (пре)търпи беда, да се напати (изпати).

Още по-голяма бе моята изненада, когато попаднах на един среднобългарски вариант на “Отче наш”: “нъ избави ни от лукаваго що би не въвести нас в искушение” (мисля, че няма нужда от адаптация на новобългарски). Звучи много логично и всъщност именно това е посланието на Христос, а не, че небесният ни Отец ни изкушава.

Среднобългарски текст с молитвата “Отче наш”, според който молбата ни е Бог да ни избави от Лукавия, за да не ни въвежда в изкушение.

 

Доц. Спас Ташев

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.