Home » Авторски страници

В подкрепа на Асен Йорданов и Биволъ

2019.08.31 16 коментара
Spread the love

Създателят и собственик на сайта Биволъ Асен Йорданов. Снимка: Ани Лозева, БНР

Никога не съм и повдигал публично лични въпроси. Но днес ще го направя! Защото каузата си струва, поради общественото й значение. Имам много приятели. Ала, както е при всички, истинските са малко. Един от тях е голям. Не само голям приятел, а и голям човек.

Повечето знаят името му. Други го свързват с името на медия. Трети – с рогато животно. А за мен си е само приятел. И като казвам истински, имам предвид онази мъдрост – за приятеля, който знае всички твои слабости и въпреки това ти остава верен приятел. С него доста сме спорили. Имахме и такава караница, че с месеци не си говорихме. И въпреки това той ми остана приятел. Голям.

Но днес разбрах, че той си отива. Мисли да напусне страната. С жена си и детето им. Заради работата си. Заради медията му. Заради разследванията й. Във времена на “стабилност” и “демокрация”. А било е време, когато го следят, запорират сметките му, поръчват го и даже се опитват да го убият четирима мъже. Но той оцелява. Не, не се маха. А защо сега? Как стана? Какво се промени? Днес, във времена на “свобода на словото” и “правото на волеизявление”, той е взел друго решение. Още ли не се сещате за кого разказвам?

Нека Ви подсетя тогава. Отгледан е от баба си и прабаба си. Още от бебе. Израства без майка. Тя създава друго семейство и има две деца. Израства без баща. Той създава друго семейство и има един син. Този полубрат ще носи цял живот само проблеми на моя приятел. Чрез неверните си статии по негов адрес и медията му. Понеже предпочита силните на деня пред истината. А приятелят ми, поет по душа, се оказва аутсайдер. Точно защото винаги търси истината, а не парите. За неговата журналистика фактите са важни. Свободата и независимостта също.

С тази идея създава първия и най-авторитетен сайт за разследваща журналистика в страната. И започват мъките, гоненията, заплахите, натискът. За да се стигне до 2019 г., когато чува от телевизора в дома си как прокуратурата смята, че неговата медия е поръчител на източването на лични данни от НАП. А той, като собственик, бил общувал със заподозрения за хакерската атака, чрез приложението “Телеграм”. Приятелят ми веднага реагира, обявявайки публично, че ще заведе дело за клевета срещу прокуратурата. Тъй като нито познава “хакера”, нито някого изобщо от фирмата му работодател, а приложение “Телеграм” дори не е виждал, а камо ли да го ползва.

Съответният отговор не закъснява. Засипват го с преписки, проверки, разследвания и ревизии. Първата ревизия от НАП, по анонимен донос, не открива нередности. Поради тази причина следва нова, пак по анонимка до прокуратурата, и така до безкрай. Или, докато не се намери нещо, за което да се хванат. Към днешна дата ревизиите са вече 5. Физически не се издържа. За психически да не говорим. Тежестта на натиска отеква с пълна сила и върху съпругата на моя приятел. Тя също напълно невинно е подложена на терор от държавните институции. В XXI век, в страна член на ЕС, с претенции за демокрация.

Ревизорите проверяват и нейния бизнес, както и всички, с които е работила през годините. Репресия в действие. Това е новата институционална бухалка. Вече няма лагери за дисиденти, а има поръчкови ревизии, нямащи край. Бройката им е абстрактна величина, клоняща до безкрайност. Крайните срокове също. Мъчението с китайската капка е за предпочитане, защото при него водата все някога свършва, за разлика от поръчковите проверки у нас.

Та, приятелят ми смята да закрие своята медия. И да си тръгне тихо от родината. Заради спокойствието на детето. Заради здравето на жена си. Заради своите нерви, които са на предела. И да, за собственика на Биволъ разказвам. За моя голям и истински приятел Асен Йорданов, познат сред ФБ-приятелите си и като Asso Giordany. Споделих историята му, за да се знае. Понеже няма да я намерите в статия, интервю, коментар. А е хубаво всеки да е информиран защо е паднал на браздата БИВОЛъ.

Г-н Бойко Борисов (Boyko Borissov), това ли Ви беше целта? Доволен ли сте от резултата? Кажете направо, гоните ли читавите хора от страната? Ако отговорът е “не”, тогава вдигайте телефона и се обаждайте на когото трябва, за да му разпоредите нужното, както направихте за Мишо Бирата. Няма какво да се лъжем, тук няма разделение на властите, а всичко зависи от Вас. И се решава с едно Ваше позвъняване. А, ако случайно отговорът Ви е “да”, значи сте съгласен да я има кампанията #ЗаминеЛиАсенБройтеИмен. Да видим колко хора ще останат на територията, за да ги управлявате, и откъде ще внесете работна ръка, за да се издържате от данъците й.

И последно, не се подвеждайте от затишието. След него винаги идва буря. Ще я познаете по първата празна лодка сред вълните. А лодкарят, както разбрахте, се кани да я напусне…

 

Давид Мавродиев

16 коментара »

 • Младен said:

  Да защитим Амазонските гори!

 • Mladen Bobev said:

  Привет за не може ли някой в чужбина да купя Бивол за $1?
  Нали няма да има кой да хванат и да му правят ревизии?

 • vasil said:

  До автора на статията – Вие познавате ли Асен Недялков Йорданов лично? От колко време го познавате? Колко време сте били близо до него в качеството си на приятел?
  От кога не живеете в България?
  Ето тези въпроси са много съществени, за да бъде взето под внимание всичко горепосочено. Ако лично не познавате човека, не сте комуникирали лице в лице с него и то за достатъчно дълго време (година, две …), това което сте написали е пълен кьорфишек.
  Горкия Асен, държавата го репресирала. И какво общо имат данъчните проверки с Бойко Борисов? А бе хора слезте на земята – не всичко на тоя свят се върти около личността на Бойко Борисов, пък ако ще и да е министър председател на България. Също както и не целия бизнес в страната е на Пеевски или на Маргините.
  Държавната машина е толкова сложна, че “един бандит”, “прочел през живота си само романа ВИНЕТУ”, няма как да има компетенцията и възможностите да я управлява сам. А пък ако все пак успява – дали е прочел само тази книга в живота си?
  Та ако си толкова чист, какъвто иска да изкара Асен – да заведе дела срещу държавата – доста наглеци го направиха и за съжаление успяха да я осъдят. Че то разследващ журналист не хапка за всяка уста – или до сега татко успяваше да го отърве някак, пък сега не успява?
  Вие господине там в Чикаго явно сте доста далеч от сурова Българска действителност щом сте тръгнали да се жалвате за човек като Асен Недялков Йорданов

 • Дони said:

  Авторът на текста винаги е живял, учил и работил само в България, Васил. Този факт е достатъчен, за отговор на останалите ваши въпроси. Друг път се информирайте поне от Гугъл, за да не изглеждат смешни опорките. Дерзайте!

 • хуйо said:

  много си прост.. един човек казва в държавата какво ще става … и мачка, и беси и коли … ти си олигофрен ако не си го разбрал.

 • Еик said:

  Не си от най прозорливите май? Да не кажа тъп…

 • Webber said:

  Като се обади за Мишо Бирата… и след седмица човека получи инфаркт…

 • Аз съм си said:

  Последната независима медия. Да я махат и нея и да се приключва с изземването на инициативата. То аман от сеираджии по форумите – вместо да излязат на масов протест, да заличат БСП, ДПС и ГЕРБ и да прогонят калинките им от държавата същевременно предлагайки реална независима алтернатива, те само споделят новинки и оригинални подигравчици и си мислят че с хартийка пред урната ще преборят агресивната мафия от милиардери имаща пълната власт десетилетия. Наивни роби!

 • Димитър said:

  Волтер: -Който не обича свободата и истината, може да стане могъщ човек, но велик — никога. -Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив ще защитавам правото ти да го казваш. -За да разбереш кой те управлява, виж кой ти е забранил да го критикуваш.

 • Стоян Кьосев said:

  Мъка ми е много ми е мъчно,дано не е истина!

 • Данчо said:

  Така е защото Бойко иска да е като своя идол- ТОДОР ЖИВКОВ
  да коли и беси с едно обаждане и с една негова дума.

 • пенсионер said:

  Бе, много загрижени хоа за този…Защо обаче никой не пита кой открадна парите от пенсионните фондове та пенсионерите сега мизеруват.Хасан Адемов сега шикалкави и за втората пенсия. Отново готвят тесла.
  Хората нямат храна, а те взели да държат за шлифера някой си.
  Няма да е първият който ще напусне България . Нали и вие сте я напуснали.Старите и болните, излъганите нямат алтернатива на живот.Кретат като плъхове и си чакат умирачката.

 • Eli said:

  Не, г-н Давид,

  Българинът НЕ Е просил, никога!

  Вие ПРОСИТЕ съдействие/освен ако не е полит-ирония/ от Борисов: унизително и за Вас и за основателя на БИВОЛЪ! Всъщност не вярвам ТОЙ със своя новаторски живец да може да проси!!

  До Създателя на БИВОЛЪ:
  – Голямо БЪЛГАРСКО БЛАГОДАРЯ за идеята на БИВОЛЪ и осъществяването и в работна площадка за благото на БЪЛГАРИТЕ!

  – Успешен ли е ПРОЕКТът? Раздвижил ли е мъртвите води? ПОЛЕЗЕН ли е за БЪЛГАРИТЕ?
  “ДА” е отговорът от всеки човек със живо съзнание

  – Унизителни примитивни игри на БГ администрация мъчат него и семейството му. Грозно, но не е неочаквано- Градацията ПОСРЕДСТВЕНОСТ,
  ЗАВИСТ,
  ОМРАЗА,
  ОТМЪСТИТЕЛНОСТ е на човешко ниво. На политическо Българско е сигурно разклонена.

  – Не вярвам, че ТОЗИ българин ще напусне собствената си, успешно изградена лодка-
  – Освен ако “Уморените коне…..”, но не- това не важи за БЪЛГАРИТЕ!!!

  Здраве и успех!
  Ели

 • Мирослав said:

  Двама братя синове на доносника на държавна сигурнсот Недялко Йорданов дърпат конците на политиците.Това доказват събитията от последните две седмици – в медиите Бивол и ПИК.

  Какви ли нещастници са тези “политици”, които позволяват да ги правят на маймуни?

  От една страна Бивол е финансиран от Прокопиев, а ПИК от уж конкурента – Пеевски.Браво на тези момчета, добре са си оплели кошницата.А мишоците нека ръкопляскат.

 • Mariana said:

  Биволъ и ПИК са две съвършено различни медии, както и синовете, които правят тези медии, са много различни. Не омърсявайте Биволъ чрез сравнения с ПИК.

 • Мирослав said:

  Бивол е официално обявен сред един от всички,обвинени в заговор за преврат, както и Боец, впрочем.При вас как е положението?

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.