Home » Авторски страници

Петиция на WeMove.EU в защита на амазонските гори

2019.08.31 Няма коментари
Spread the love

Гражданско движение WeMove.EU* инициира Петиция в защита на амазонските тропически гори. Тя е под надслов “Амазонка гори: Не на търговската сделка между ЕС и Бразилия!” и към днешна дата е подписана от над 209 хил. души.

В петицията се казва: “С благословията на бразилския президент Жаир Болсонаро незаконни дърводобиви извършва цялостно нападение върху „зеления бял дроб“ на нашата планета. Те унищожават неговите жизненоважни запаси от въглерод и стотиците хиляди видове, които го наричат ​​дом. Всичко за подпомагане на месната промишленост. А Европа е на път да добави гориво за този пламък! ЕС е на път да подпише „нов TTIP“ с Меркосур – известен още като Бразилия, Аржентина, Уругвай и Парагвай. Сделката е да се внасят евтино говеждо, соя, дървен материал и други продукти, отглеждани от пепелта на Амазонка.”

Целият текст на петицията може да се види по-долу.

Амазонка гори: Не на търговската сделка между ЕС и Бразилия!

До министрите на търговията, околната среда и земеделието на страните от ЕС и до всички европейски лидери

ПЕТИЦИЯ

Предвид добре документираното обезлесяване, нарушаване на правата на човека и отказа да се спазват ангажиментите в областта на климата, призоваваме всички европейски лидери да спрат преговорите за споразумение за свободна търговия между ЕС и Меркосур, особено с бразилския президент Жаир Болсонаро.

ЗАЩО ТОВА Е ВАЖНО?

Изгарянето на тропическите гори на Амазонка е извън контрол – и се изгаря за евтино месо. Като европейци можем да помогнем да го спрем!

С благословията на бразилския президент Жаир Болсонаро незаконни дърводобиви извършва цялостно нападение върху „зеления бял дроб“ на нашата планета. Те унищожават неговите жизненоважни запаси от въглерод и стотиците хиляди видове, които го наричат ​​дом. Всичко за подпомагане на месната промишленост. [1]

А Европа е на път да добави гориво за този пламък! ЕС е на път да подпише „нов TTIP“ с Меркосур – известен още като Бразилия, Аржентина, Уругвай и Парагвай. Сделката е да се внасят евтино говеждо, соя, дървен материал и други продукти, отглеждани от пепелта на Амазонка.

Сделката между ЕС и Бразилия е гордост на президента Болсонаро. Залозите са огромни: ЕС е вторият по големина търговски партньор на Бразилия. Меркосур се договаря повече от 20 години и предстои да бъде финализиран. Неолибералният поклонник на търговията Болсонаро може да се похвали с това как ще го затвори съвсем скоро. [2] С продължаването на преговорите ЕС има мощни възможности да окаже натиск върху Болсонаро, за да спаси Амазонка.

Трябва да се мобилизираме незабавно и в огромен брой и да кажем на нашите лидери незабавно да спрат преговорите между ЕС и Бразилия. Успехът на дерайлирането на TTIP показва, че общественият натиск може да направи много за спиране на катастрофални търговски сделки. Но трябва да действаме бързо, всеки ден изгарят повече гори.

Тази сделка би позволила стоки от тези страни да бъдат бързо проследени в Европа, като угояват корпоративни джобове от двете страни.

Политиците, които стоят зад сделката, твърдят, че тя включва „ангажимент за справяне с обезлесяването“ – но над 600 учени, две бразилски местни организации и 340 групи на гражданското общество се противопоставят. [3] Европа не трябва да възнаграждава Болсонаро и неговите корпоративни приятели за невероятната тропическа гора и опустошенията на климата, настъпили, откакто той влезе в длъжност само преди осем месеца.

Обезлесяването не е единствената причина да се тревожим за споразумението между ЕС и Меркосур. Ако то мине, Европа ще внася много повече плодове и зеленчуци, третирани със забранени пестициди. [4] Благодарение на отпуснатите разпоредби на Болсонаро, мегакорпорации като Syngenta използват химикали в Бразилия, което не могат да правят тук. Те са пръскани по всички култури, които скоро могат да стигнат до рафтовете на нашите супермаркети – освен ако не блокираме тази сделка в момента.

Могат ли обикновените хора наистина да направят разлика относно спирането на дългогодишен договор между световните суперсили? Разбира се, че можем! Спомняте ли си TTIP? Когато ЕС и САЩ бяха на прага на подписването на това споразумение, което би заляло Европа с обработено с хормони месо и ГМО-продукти, хора като Вас се присъединиха към три милиона гражданско движение, за да го спрат – и натискът Ви се получи, сделката бе отменена.

Сега трябва да се противопоставим на споразумението ЕС-Бразилия и да убедим новия, по-екологичен Европейски парламент и европейските лидери, които декларират, че искат да се борят за климата, че не може да има сделка, докато Амазонка гори. Италия, Ирландия и Франция вече изразиха съмнения [5] – лавина от обществена опозиция може да наклони везните и да обърне цяла Европа срещу това опасно ново партньорство. Така че, моля, ще добавите ли името си сега?

ПЕТИЦИЯТА МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОДКРЕПЕНА ТУК

* Текстът на петицията беше променен от „Призоваваме всички европейски лидери да спрат преговорите с бразилския президент Жаир Болсонаро относно търговската сделка с Меркосур, докато обезлесяването и нарушенията на правата на човека в Амазония не бъдат адресирани“ към горепосоченото на 28 август 2019 г., към която дата 151 151 души са подписали оригиналната версия. Като се има предвид, че смятаме, че преформулирането не промени искането на текста на петицията, смятаме, че тези подписи отиват към номера, който се появява по-горе.

Препратки:

1. https://edition.cnn.com/2019/08/23/americas/brazil-beef-amazon-rainforest-fire-intl/index.html
https://www.wired.com/story/humans-more-than-drought-are-fueling-the-amazons-flames/
https://www.nbcnews.com/news/world/climate-change-oxygen-biodiversity-amazon-rainforest-fires-leave-plenty-stake-n1045446

2. https://www.reuters.com/article/us-argentina-brazil-bolsonaro/brazils-bolsonaro-says-mercosur-will-soon-sign-eu-trade-deal-idUSKCN1T72BV

3. http://s2bnetwork.org/letter-brasil-bolsonaro-eu-mercosur/

4. https://www.independent.co.uk/environment/pesticides-brazil-jair-bolsonaro-amazon-deforestation-agribusiness-a8957261.html
https://www.theguardian.com/environment/2019/jun/12/hundreds-new-pesticides-approved-brazil-under-bolsonaro

5. https://www.theguardian.com/environment/2019/aug/23/ireland-could-oppose-trade-deal-brazil-fails-stop-amazon-fires-leo-varadkar
https://news.italianfood.net/2019/07/02/the-doubts-of-italy-on-the-eu-mercosur-agreement/

———————————————————–

Бел.ред.: WeMove.EU по собственото му описание е гражданско движение, кампания за по-добра Европа; за Европейски съюз, ангажиран със социалната и икономическата справедливост, екологичната устойчивост и демокрацията, водена от гражданите. В движението членуват хора от всички сфери на живота, които наричат Европа свой дом, независимо дали са родени в Европа или другаде.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.